Теми статей
Обрати теми

ФОП-єдиноподатник і оренда нежитлової нерухомості

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП — платник ЄП групи 2 здає в оренду власне виробниче приміщення юридичній особі — платнику податку на прибуток. Чи правомірно це?

З точки зору цивільного законодавства жодних перешкод для цього немає. У принципі, не забороняє таку госпоперацію і ПКУ. Разом з тим її здійснення матиме негативні податкові наслідки для орендодавця, якщо ним буде ФОП — єдиноподатник групи 2. Пояснюється це тим, що п. 291.4 ПКУ певним чином обмежує коло фізосіб-підприємців, які можуть бути платниками ЄП групи 2. Без ризику втратити цей свій податковий статус такі ФОП не можуть надавати послуги особам, яких не віднесено до платників ЄП чи до населення. А оренда, як роз’яснюють податківці у БЗ 107.12, з метою застосування п. 291.4 ПКУ є послугою.

Таким чином, передавати майно в оренду єдиноподатник групи 2 може тільки платникам ЄП і фізичним особам (населенню). При цьому не можна перевищувати граничних норм передачі в оренду нерухомості, встановлених п.п. 291.5.3 ПКУ (для нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин — 300 кв. м). А ще фіскали проти того, щоб ФОП — платник ЄП групи 2, який обрав вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», здавав в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа (БЗ 107.12).

Тож якщо є нагальна необхідність здавати власне приміщення в оренду юрособі — неплатнику ЄП, ви маєте спочатку перейти у групу 3 єдиного податку. Для цього слід подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ).

Якщо ви цього не зробите і продовжуватимете орендні відносини з такою юрособою, то зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ), а із суми доходу, отриманого з порушенням, доведеться сплатити єдиний податок за підвищеною ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі