Теми статей
Обрати теми

Орендуємо в працівника

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство орендує у звичайної фізичної особи (резидента) нежитлове приміщення під офіс, комп’ютерну техніку і мобільний телефон. Як відобразити орендний дохід у формі № 1ДФ?

У ситуації, описаній в запитанні, підприємство виплачує фізичній особі не один, а два види доходу: (1) дохід від оренди нерухомого майна (нежитлового приміщення) і (2) дохід від надання рухомого майна в оренду (комп’ютерної техніки і телефону). Це важливо у тому числі й для цілей заповнення форми № 1ДФ.

Оренда «нерухомого». Дохід від надання приміщення в оренду потрапляє до оподатковуваного доходу фізособи-орендодавця на підставі п.п. 164.2.5 ПКУ. Причому об’єкт оподаткування в цьому випадку визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди (абзац другий п.п. 170.1.2 ПКУ).

Установлюють таку нижню вартісну межу органи місцевого самоврядування села, селища, міста, на території якого розміщена нерухомість, що здається в оренду, та оприлюднюють до 1 січня звітного податкового року. Але! Якщо до вказаної дати вона не була встановлена або оприлюднена, то об’єкт оподаткування визначають виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

І не забуваємо про ВЗ. Його також треба буде утримати (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). При цьому і тут варто керуватися нормами п. 170.1 ПКУ. Зокрема, об’єкт оподаткування ВЗ не може бути менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди.

Утримує та сплачує ПДФО і ВЗ підприємство-орендар (див. п.п. 170.1.2 ПКУ).

У Податковому розрахунку виплачуваний фізичній особі дохід від оренди нежитлового приміщення відображається за фактом виплати/нарахування (тобто якщо орендний дохід був нарахований у червні, а виплачений у липні, то нарахування доходу зазначаємо у формі № 1ДФ за II квартал, а його виплату — у Податковому розрахунку за III квартал звітного року):

— у розд. I окремо від інших доходів з ознакою доходу «106»;

— у розд. II за рядком «Військовий збір» у загальній сумі нарахованих/виплачених доходів.

Оренда «рухомого». Такий дохід входить до бази оподаткування ПДФО у складі інших оподатковуваних доходів на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ. При визначенні об’єкта оподаткування орієнтуємося на суму орендної плати, зазначену в договорі оренди.

Також з орендної плати утримуємо ще й ВЗ (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ, п.п. 163.1.1 згаданого Кодексу).

Дохід від надання рухомого майна в оренду відображається у формі № 1ДФ за фактом виплати/нарахування:

— у розд. I окремо від інших доходів фізичної особи з ознакою доходу «127»;

— у розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі нарахованих/виплачених доходів.

Розглянемо на прикладі порядок відображення орендних доходів у розд. I форми № 1ДФ.

Приклад. Підприємство в червні уклало з фізичною особою договори оренди нежитлового приміщення (вартість оренди 6000 грн. на місяць, ПДФО — 1080 грн.), комп’ютерної техніки (1000 грн. на місяць, ПДФО — 180 грн.) і мобільного телефону (100 грн. на місяць, ПДФО — 18 грн.).

Дохід виплачується в місяці, що настає за місяцем нарахування (згідно з актом).

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі