Теми статей
Обрати теми

Внесок до статутного фонду

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Засновники (фізичні особи) планують збільшити статутний капітал ТОВ за рахунок додаткових внесків. Чи треба буде суми таких внесків «світити» в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Можливість збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових внесків учасників передбачена ч. 1 ст. 18 Закону про ТОВ. При цьому додатковий внесок може бути здійснений як у грошовій, так і в негрошовій формі.

Зауважимо: у разі додаткового внеску в негрошовій формі в «плановому» рішенні загальних зборів учасників необхідно (1) перерахувати учасників товариства, які вносять майно, і (2) зазначити грошову оцінку цього майна.

Цікавий момент. Закон про ТОВ не наполягає на тому, щоб оцінка майна була проведена виключно суб’єктом оціночної діяльності. Учасники товариства можуть провести її самостійно і затвердити одностайним рішенням загальних зборів учасників, в яких взяли участь усі учасники товариства.

Проте не забувайте, що ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. 2658-III встановлює випадки обов’язкового проведення оцінки. Серед них, зокрема, визначення вартості внесків учасників і засновників госптовариства, якщо в це товариство вноситься майно госптовариств із державною часткою (часткою комунального майна).

Припустимо, оцінка майна проведена і фізособа-засновник в обмін на корпоративні права передає майно до статутного капіталу госптовариства. Зверніть увагу, ми не просто так виділили слово «обмін».

Згідно зі ст. 715, 716 ЦКУ у разі здійснення обміну кожна зі сторін є і продавцем такого товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, який вона отримує натомість.

Таким чином, передача майна в обмін на корпоративні права, по суті, є для фізособи-засновника продажем цього майна (право власності переходить від фізособи-засновника до підприємства) і придбанням корпоративних прав.

Але завдяки п.п. 165.1.44 ПКУ оподатковуваний дохід у цьому випадку у фізособи-засновника не виникає. Ця норма Кодексу виводить із складу оподатковуваних ПДФО доходів суми майнових і немайнових внесків платника ПДФО до статутного капіталу юрособи — емітента корпоративних прав в обмін на такі права.

Що стосується ВЗ, то його також утримувати не треба. Підстава — пп. 1.2 і 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас ТОВ — емітент корпоративних прав, будучи податковим агентом, зобов’язане відобразити суму такого внеску в:

— розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «178» без заповнення граф 4а і 4;

— розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» — у загальній сумі нарахованого/виплаченого фізичним особам доходу.

Важливо! Неоподатковуваний дохід учасника (суму негрошового внеску до статутного капіталу)

зазначайте у формі № 1ДФ, сформованій за той звітний квартал, в якому відбулося фактичне внесення майна

Тепер давайте розглянемо ситуацію, коли статутний капітал ТОВ збільшують за рахунок додаткових внесків у грошовій формі.

У цьому випадку фізична особа несе витрати у зв’язку з придбанням інвестиційного активу. Ніякого доходу вона не отримує.

Отже, відображати суму грошових коштів, внесених фізичною особою до статутного фонду ТОВ, у формі № 1ДФ не треба.

Адже у формі № 1ДФ податкові агенти відображають доходи (як оподатковувані, так і неоподатковувані) фізосіб, а не їх витрати.

Водночас на сьогодні в підкатегорії 103.25 БЗ є роз’яснення ДФСУ, в якому податківці доходять висновку, що у формі № 1ДФ слід відображати в тому числі й грошовий внески до статутного капіталу. Чому? На жаль, обґрунтування свій позиції ДФСУ не навела, обмежившись відсиланням до п.п. 165.1.44 ПКУ.

Проте ми вважаємо такий висновок помилковим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі