Теми статей
Обрати теми

Зарплатні рядки та ПСП

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи допустимо зарплату працівника у формі № 1ДФ відображати двома рядками, наприклад, у разі, коли податкова соціальна пільга (ПСП) застосовувалася не в усіх місяцях звітного кварталу?

За загальним правилом у Податковому розрахунку на фізичну особу заповнюємо стільки рядків, скільки видів доходів з різними ознаками (див. графу 5 розд. I форми № 1ДФ) їй нараховувалося/виплачувалося у звітному кварталі (п. 3.6 Порядку № 4).

Винятків з озвученого правила всього два. Причому обидва вони стосуються якраз зарплатного доходу (ознака доходу «101»).

Так, допускається наявність декількох рядків з однією ознакою доходу «101», якщо працівник протягом звітного кварталу:

звільнявся, а потім приймався на роботу до того ж роботодавця. У такому разі на нього формуємо стільки рядків у формі № 1ДФ, скільки разів інформація про зміну місця роботи зустрічалася у звітному кварталі;

— користувався в різних місяцях кварталу правом на ПСП з різними ознаками пільг (див. приклад 1, рис. 1).

Враховуючи наведене, робимо висновок: якщо до зарплати працівника протягом кварталу застосовувалася одна або декілька ПСП з однією ознакою пільги, то на такого працівника в Податковому розрахунку формуємо один рядок з ознакою доходу «101».

При цьому заповнена графа 8 «Ознака податкової соціальної пільги» вказуватиме на те, що хоча б в одному з трьох місяців звітного кварталу до зарплати працівника застосовувалася ПСП (див. приклад 2, рис. 2).

Переходимо до практики.

Приклад 1. У квітні до зарплати працівника застосовувалася ПСП «на себе» (960,50 грн., ознака пільги — 01), а в травні і червні — ПСП на двох дітей (1921 грн., ознака пільги — 04).

Зарплата за квітень — 2500 грн. (ПДФО — 277,11 грн.), загальна сума зарплати за травень і червень — 5000 грн. (ПДФО — 208,44 грн.).

img 1

Приклад 2. Працівник був прийнятий на роботу з 22 квітня. До зарплати за квітень була застосована ПСП у звичайному розмірі (960,50 грн., ознака пільги — 01). В інших місяцях звітного кварталу ПСП не застосовувалася.

Загальна сума зарплати, нарахованої у звітному кварталі, — 18400 грн. (ПДФО — 3139,11 грн.).

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі