Теми статей
Обрати теми

Навчання у виші за рахунок коштів підприємства

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Керівництво підприємства прийняло рішення оплатити навчання сторонньої особи (сина одного їз засновників) у виші. Чи обов’язково укладати з фізособою, яка навчається, договір про відробіток після закінчення навчання? Чи треба з вартості такого навчання утримувати ПДФО і ВЗ?

Розпочнемо з оподаткування. Суми, сплачені підприємством на користь навчального закладу, за навчання (підготовку/перепідготовку) фізичної особи, не треба оподатковувати ПДФО і ВЗ, якщо одночасно виконуються дві умови, зазначені в п.п. 165.1.21 ПКУ і наведені нижче.

Перша умова — грошові кошти за здобуття освіти перераховані безпосередньо вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу (далі — виш і ПТНЗ відповідно).

Друга — сума оплати за кожен повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки) фізичної особи не перевищує трикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

У 2019 році розмір неоподатковуваної ПДФО/ВЗ вартості навчання дорівнює 12519 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання

Якщо обидві умови, перелічені вище, виконані, то з вартості навчання ПДФО і ВЗ не утримуємо. При цьому не має значення: хто навчався за рахунок коштів підприємства — працівник або стороння особа.

Немає обмежень і за строком, за який проведена оплата за навчання фізичної особи. Тобто навіть якщо підприємство оплатило вітчизняному вишу/ПТНЗ навчання фізичної особи однією сумою в поточному році за увесь період навчання (декілька років) і при цьому вартість навчання за кожен місяць навчання не перевищує неоподатковувану межу, то уся сума, сплачена підприємством, оподаткуванню не підлягає (див. роз’яснення в підкатегорії 103.02 БЗ).

Тепер про оподатковуване. Якщо не виконано першу з двох умов, озвучених вище (наприклад, оплата навчальному закладу, але не виш/ПТНЗ, або вартість навчання компенсується працівникові на підставі його заяви), то вся вартість навчання перетвориться для фізичної особи в оподатковуваний ПДФО і ВЗ дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Якщо першу умову виконано, але вартість навчання за місяць перевищує неоподатковувану межу, то ПДФО і ВЗ доведеться утримати з суми перевищення (п.п. «е» п.п. 164.2.17, п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу: оподатковувана вартість (частина вартості) навчання повинна потрапити до бази оподаткування ПДФО збільшеною на «натуральний» коефіцієнт, а до бази оподаткування ВЗ — у «чистій» сумі без застосування «натурального» коефіцієнта.

У розд. I Податкового розрахунку відображаємо суму навчання:

— неоподатковуваного на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ, з ознакою доходу «145»;

— додаткового блага — з урахуванням «натурального» коефіцієнта з ознакою доходу «126».

До розд. II форми № 1ДФ вартість навчання потрапить у «чистій» сумі.

Що стосується договору про відробіток після закінчення навчання, то бути йому чи не бути, підприємство вирішує самостійно. Проте у будь-якому випадку відсутність такого договору ніяк не вплине на оподаткування вартості навчанняПКУ немає вимоги про обов’язковий відробіток для неоподаткування навчання).

Водночас багато роботодавців продовжують укладати такі договори з фізичними особами, що навчаються за їх кошти.

Адже в таких договорах, серед іншого, можна обумовити порядок дій сторін у випадках самостійного припинення навчання фізособою без поважних причин; її дострокового відрахування з навчального закладу тощо.

Так, у договорі можна зафіксувати, що у разі невиконання фізособою умов договору про відробіток вона зобов’язана відшкодувати роботодавцеві витрати, пов’язані з її навчанням (повністю або пропорційно відпрацьованому часу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі