Теми статей
Обрати теми

Журнал реєстрації лікарняних листів

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чули, що роботодавці зобов’язані вести журнал реєстрації листків непрацездатності. Чи це так? Чи передбачений штраф за його неведення?

Дійсно, ст. 739 розд. I Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5, передбачений такий вид документа, як журнал реєстрації листків непрацездатності. Строк його зберігання — три роки.

Проте, повірте, засмучуватися, якщо ви не вели такий журнал не варто! Річ у тому, що нормативно-правовими актами про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

не передбачено обов’язкове ведення страхувальниками такої облікової форми, як «Журнал реєстрації листків непрацездатності»

Це підтверджує ФСС в листі від 11.07.2019 р. № 1419-11-1.

Тобто якщо роботодавець має справу зі значною кількістю лікарняних листів і хоче, наприклад, фіксувати дати надходження листка непрацездатності, передачі в комісію (уповноваженому) із соціального страхування для призначення допомоги та бухгалтеру для розрахунку і нарахування лікарняних тощо, те він може завести такий журнал.

Але зобов’язати його вести такий журнал, як і застосовувати будь-які штрафні санкції за його неведення ані контролери з ФСС, ані інспектори праці не мають права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі