Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Працівниця підприємства подала заяву з проханням надати їй відпустку за свій рахунок для догляду за своєю бабусею, яка потребує постійного догляду. Чи зобов’язано підприємство задовольнити прохання працівниці?

Можливість надання відпусток без збереження заробітної плати передбачена ст. 84 КЗпП, а також ст. 25 (відпустки, що надаються в обов’язковому порядку) і ст. 26 Закону про відпустки (відпустки, що надаються за домовленістю сторін).

Так от, однією з підстав, що зобов’язують роботодавця «відпустити» працівника у відпустку без збереження заробітної плати, є необхідність догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичної установи потребує постійного стороннього догляду (п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Надають таку відпустку тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

А тепер увага: скористатися відпусткою за цією підставою можна, якщо одночасно дотримано дві вимоги:

1) працівник надав медичний висновок про те, що хворий потребує постійного стороннього догляду;

2) йдеться про догляд за хворим, який для працівника є рідним по крові або по шлюбу, що підтверджено документально.

Зауважимо, що п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки не вказує, кого вважати рідним по крові або по шлюбу для цілей застосування цього пункту. Водночас перелік таких «рідних» наведений у п. 9 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки для реалізації права на відпустку за свій рахунок у разі смерті рідних по крові або шлюбу. Вважаємо, що цим переліком можна скористатися і для цілей п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Перерахуємо, кого ж відпускний Закон відносить до «рідних». Це (стосовно працівниці): чоловік, батьки (вітчим, мачуха), дитина (пасинок, падчерка), брати, сестри.

Як бачимо, серед перерахованих родичів бабусі немає. Тобто працівниця не зможе скористатися відпусткою без збереження зарплати на підставі п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Причина: для цілей реалізації цієї норми Закон про відпустки не відносить бабусю до рідних по крові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі