Теми статей
Обрати теми

Звільнити сумісника

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
На підприємстві (госпрозрахунок) працює сумісник. Минулого місяця його було прийнято на військову службу за контрактом. Чи можна його звільнити у зв’язку з прийняттям на його робоче місце основного працівника?

Ні, не можна. Пояснимо.

Дійсно, п. 8 Положення № 43 передбачена така підстава для розірвання трудового договору з працівником, прийнятим на умовах сумісництва, як прийняття працівника, що не є сумісником.

Проте таку підставу для припинення трудових відносин можуть використовувати тільки державні і комунальні підприємства, установи, організації. Госпрозрахункові підприємства звільнити сумісника лише на тій підставі, що на його робоче місце підшукали основного працівника, не можуть.

Більше того, із запитання випливає, що працівник-сумісник нині проходить військову службу за контрактом.

За такими працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби, ст. 119 КЗпП зобов’язує роботодавців зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Виняток зроблений КЗпП лише відносно осіб, які обіймали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився (ч. 6 ст. 119).

Тобто чинне законодавство не передбачає можливості розірвання трудових відносин із працівником звичайного підприємства, призваним на військову службу, за жодних обставин (див. постанову Верховного Суду від 13.06.2018 р. у справі № 813/782/17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі