Теми статей
Обрати теми

Безготівковий платіж провели як готівковий

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи будуть штрафні санкції, якщо покупець розплатився у магазині карткою, а продавець помилково провів через РРО готівкову оплату?

Насамперед таку помилкову операцію треба виправити. Загальний алгоритм скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку наведено у відповіді на попереднє запитання. Та чи можна його без змін припасувати до вашого випадку?

Так, оскільки за великим рахунком суть помилки зводиться до того, що у фіскальну пам’ять РРО потрапила певна сума, яку насправді ви готівкою не отримували. Натомість ця сума (щоправда, за вирахуванням комісії банка-еквайра) надійде вам трохи згодом на поточний рахунок у безготівковій формі.

Отже, щоб виправити свою помилку, вам треба:

— зареєструвати у РРО від’ємну суму, що дорівнює вартості проданого товару (або скасувати помилкову суму за допомогою операції «службова видача»);

— скласти акт про скасування помилково проведеної суми з формою оплати «Готівкою».

Ви своєчасно цього не зробили? Тоді якщо в ході перевірки фіскали встановлять на місці проведення розрахунків невідповідність суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, є небезпека наразитися на штраф, передбачений п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Зверніть увагу! Він загрожує юридичним особам, ФОП цього штрафу можна не боятися. Штрафонебезпечним таке порушення є тоді, коли розбіжність виявиться більшою 10 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року*.

* Оскільки на 01.01.2019 р. мінзарплата дорівнювала 4173 грн., то у поточному році карається невідповідність у сумі, що перевищує 417,30 грн.

Крім того, є вірогідність накладення адмінштрафів на посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операці, згідно зі ст. 1551 КпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі