Теми статей
Обрати теми

Нові норми природних втрат при зберіганні зерна

Децюра Сергій, податковий експерт
Наказ Мінагрополітики від 12.06.2019 р. № 316

висновок документа

Затверджено норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах

Щоб отримати найбільший економічний ефект від виробництва продукції рослинництва, в тому числі і зернових культур, аграрії зазвичай реалізують вирощену продукцію не відразу після збору урожаю (влітку-восени), а поступово (протягом всієї зими, а то й навесні). Таким чином їм вдається реалізувати продукцію за збільшеною ціною (чим ближче до весни, тим ціна на сільгосппродукцію зростає).

Щоб вирощене зерно не втратило своєї якості і не було зіпсоване, аграрії мають десь його зберігати. Таке зберігання відбувається на зерноскладах (токах) або елеваторах.

Але при зберіганні сільгосппродукції, в тому числі і зернових, частина такої продукції втрачається. Причин втрати може бути дві.

Перша причини втрати — це природні втрати, тобто зменшення маси зерна в процесі зберігання за рахунок біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому) і механічних (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна) чинників без втрати якості зерна. Друга причина — це надприродні (понаднормативні) втрати, тобто втрати, що виникли внаслідок псування продукції, її розкрадання, недотримання правил транспортування, зберігання, реалізації тощо.

Щоб аграрій, який зберігає зерно, міг визначити, яка частина втраченого зерна є природним убутком, а яка — надприродним, вони мають орієнтуватися на норми природного убутку, які затверджені певним компетентним органом. Такі норми є максимально допустимими. Вони застосовуються в тих випадках, коли виявлено нестачу фактичної наявності продукції порівняно з обліковими даними.

Що стосується зберігання зерна, то норми природного убутку для такої продукції можна було до сьогодні відшукати тільки в нормах, затверджених постановою Держпостачу СРСР від 07.01.86 р. № 4. Ці норми на сьогодні морально застаріли. Але за відсутності інших доводилося опиратися саме на них.

Враховуючи це Мінагрополітики таки вирішило переглянути старі норми. І результатом їх праці стали нові Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах (далі — Норми), які затверджені наказом, що коментується.

У цьому документі аграрій може відшукати норми природних втрат (у відсотках) щодо пшениці, жита, ячменю, полби, вівсу, рису, гречки, проса, чумизи, сорго, кукурудзи в зерні та в качанах, гороху, сочевиці, бобів, квасолі, вики, сої, соняшникового насіння та інших олійних культур та зерносумішей, що зберігаються на зернових складах та зернопереробних підприємствах. При цьому норми розраховані виходячи з різних способів зберігання зерна і різного строку зберігання.

Не поширюються ці Норми на борошно, крупу і насіння зернових, бобових, олійних культур і кукурудзу, що надходять або відпускаються за стандартною вагою в мішках.

Ці норми втрат є більш універсальними в порівнянні із старими і дають змогу точніше (виходячи саме з кількості днів зберігання, а не, як раніше, узагальнених періодів) визначити обсяг природних втрат. Тому вважаємо, що відтепер саме опираючись на ці норми слід визначати обсяг природних і надприродних втрат при зберіганні зернових.

Крім того, поява таких Норм говорить про те, що тепер, щоб відстояти право на податковий кредит щодо ПДВ, пов’язаного з виробництвом зерна, втраченого у межах природних норм, і не нараховувати компенсуючі зобов’язання, слід брати саме показники цих Норм. Детально про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 25, с. 10.

Наказ, яким затверджено Норми, набрав чинності 06.08.2019 р. Тому уже після цієї дати при визначенні норм природних втрат при зберіганні зерна радимо опиратися саме на них.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі