Теми статей
Обрати теми

Маркування товарів: «еко» = екологічний

Амброзяк Наталя, юрист
«Біо-», «еко-» та схожі за змістом маркери ми бачимо на упаковках багатьох продуктів. На жаль, вони не завжди вказують на екологічно чисті продукти. Змінити ситуацію покликаний Закон № 2496*.

* Закон України від 10.07.2018 р. № 2496-VIII (набув чинності з 2 серпня).

Для кого?

Закон № 2496 — це основний документ для виробників органічної продукції. Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону № 2496

органічна продукція — це сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва

Що таке сільгосппродукція?

Це продукція (товари) рослинного або тваринного походження з груп 1 — 24 УКТ ЗЕД (ч. 1 ст. 1 Закону № 2496).

Отже, парфумерія, косметичні засоби тощо не підпадають під дію Закону № 2496.

Екомаркування

Починаючи з 2 серпня не можна просто так написати на упаковці будь-якою мовою:

— слова «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік»;

— будь-які однокореневі та/або похідні від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо.

Це прерогатива сертифікованих виробників органічної продукції.

Позначення «органічний», «біологічний» тощо обов’язково повинні супроводжуватися державним логотипом для органічної продукції**.

** Його зовнішній вигляд, а також технічний опис див. у наказі Мінагрополітики від 22.02.2019 р. № 67.

Сертифікація

Виробництво та/або обіг органічної продукції з 2 серпня підлягають обов’язковій сертифікації. Не потрапляють сюди тільки переміщення, зберігання і реалізація маркованої органічної продукції (ч. 1 ст. 27 Закону № 2496):

— закладами громадського харчування;

— госпсуб’єктами, які займаються роздрібною торгівлею.

Для тих, хто хоче виробляти органічну сільгосппродукцію або корми в Україні, сертифікація за міжнародними або іноземними стандартами може бути тільки доповненням до українського сертифіката (ч. 2 ст. 27 Закону № 2496).

Сертифікувати органічне виробництво в Україні будуть підприємства, установи, організації або їх відокремлені підрозділи, які пройдуть акредитацію і будуть внесені в спеціальний Держреєстр органів сертифікації.

Для існуючих українських органів сертифікації є перехідні положення. Згідно з п. 1 розд. XI Закону № 2496 до 02.02.2020 р. вони за заявою можуть включатися в спеціальний держреєстр без акредитації. Проте після цієї дати їх виключатимуть з реєстру суб’єктів «органічної» сертифікації без такої акредитації.

З урахуванням п. 2 розд. XI Закону № 2496 виходить, що використовувати екослова на упаковці можна з чинним сертифікатом, виданим до набуття чинності Законом № 2496 (ср. ). Щоправда, тільки до 02.02.2021 р. і якщо орган сертифікації: (1) буде включений в спеціальний держреєстр; (2) до 02.02.2020 р. пройде акредитацію, підтвердивши своє право бути в цьому держреєстрі.

Штрафи & контроль

Безумовно, дотримання правил маркування органічної продукції контролюватимуть. А за порушення — штрафуватимуть. Так, за розміщення без сертифіката на упаковці, тарі, етикетці, контретикетці тощо держлоготипу для органічної продукції, а також еконаписів загрожує штраф. Для юросіб — 8 мінзарплат на відповідний рік (у 2019 році — 33384 грн.), для ФОП — 5 мінзарплат (20865 грн.) (п. 3 ч. 1 ст. 40 Закону № 2496).

До речі, реалізаторам несертифікованої екопродукції теж доведеться заплатити. Розмір штрафу той же, що і за незаконне маркування товару екопозначкою (п. 1 ч. 3 ст. 40 Закону № 2496).

Реалізація неорганічної продукції (у тому числі без сертифіката) в магазині, що позиціонує себе як «еко-», тягне на нечесну підприємницьку практику (див. ст. 19 Закону України від 12.05.91 р. № 1023-XII). Тому краще просто так не писати на своїй вивісці, що ви продаєте виключно органіку.

Крім того, контролери матимуть право відкликати та/або вилучати продукцію, яка не відповідає вимогам законодавства. У тому числі якщо така «неправильна» продукція маркована держлоготипом для органічної продукції або містить екопозначки і написи.

Притягати до відповідальності будуть Держпродспоживслужба та її територіальні органи. Контроль за «органічними» виробниками здійснюватиметься у формі:

— моніторингу органічної продукції на ринку (для того, щоб на ринок не потрапила неорганічна продукція, маркована як органічна);

— вибіркової перевірки діяльності виробників і реалізаторів органічної продукції.

Крім того, контролювати виробників будуть органи сертифікації. У разі виявлення порушення — призупинятимуть, а потім і анулюватимуть сертифікати (ч. 5 ст. 27 Закону № 2496).

Проблеми

1. Немає підзаконки. Нормативно-правова база для введення правил із Закону № 2496 ще не готова. Більшість актів вже розроблені, але проходять етап узгодження в різних держорганах.

2. Поки нема кому видавати сертифікати. Усе через те, що немає детального порядку акредитації таких суб’єктів, як і спеціального держреєстру. Тобто вже існуючі органи сертифікації не можуть бути внесені в держреєстр, а нові — не можуть бути створені.

Це означає, що на сьогодні формально будь-яка органічна продукція, на упаковці якої написано «біо-», «еко-» тощо, не відповідає чинному законодавству. Адже у жодного виробника немає належного екосертифіката.

Внесення вже існуючих органів сертифікації у держреєстр дуже важливе. Адже згідно з п. 2 розд. ХІ Закону № 2496 можна використовувати написи «еко-», «біо-» до 02.02.2021 р. тим виробникам органіки, у яких є діючий сертифікат, виданий саме органом, внесеним у цей спеціальний держреєстр.

3. Штрафи ніхто не призупиняв. Тобто формально можуть накладати штрафи за упаковку з написом «еко-», «біо-» тощо направо і наліво.

Єдине, що доки ще стримує Держпродспоживслужбу від перевірок і штрафування, — це відсутність уніфікованої форми акта для проведення перевірки. А за заявами глави Держпродспоживслужби, її розробка почнеться тільки тоді, коли з’являться Правила виробництва органічної продукції. Цей документ знаходиться на узгодженні в КМУ.

Але чекати появи цих правил ми не рекомендуємо. Краще вже зараз зайнятися проблемою маркування на продукції (адже для цього процесу потрібний час). Або ж готуватися до судових розглядів. При цьому вашим головним захисним аргументом може стати п. 1 нашого списку.

4. Біойогурт, біокефір і т. д. (тобто біопродукти). Формально такі продукти підпадають під правила маркування органічної продукції, адже у них в найменуванні теж звучить «біо-». Проте виходячи з діючих ДСТУ*** це означає, що у продукті містяться пробіотики (спеціальні бактерії) в певній кількості, але не те, що це органічний продукт. Хоча ніхто із споживачів не відмовився б від органічних біопродуктів.

*** ДСТУ 2212:2003 «Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних продуктів. Терміни та визначення понять», ДСТУ 4343:2004 «Йогурти. Загальні технічні умови».

Сподіваємося, що держоргани прискорять роботу над «органічною» підзаконною нормативно-правовою базою. Адже її відсутність створює проблеми для виробників і реалізаторів органіки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі