Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати ліміт каси там, де немає банків?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 02.07.2019 р. № 3032/ІПК/14-29-14-06-15

висновок документа

Підприємства, розташовані там, де немає банків, не можуть установлювати щоденний ліміт залишку готівки в касі, помножений на 5. Натомість їм можна тримати в касі понадлімітну готівку протягом 5 робочих днів з першого дня, в якому виникло перевищення, до 5-го робочого дня включно

Лист, що коментується, зачіпає інтереси тих підприємств, що розташовані у населених пунктах, де немає банків. Адже саме для них прописаний п.п. 3 п. 48 «касового» Положення № 148*, навколо якого й обертається інтрига цього листа. У чому конкретно вона полягає і чи мають рацію фіскали, коли радять її вирішувати так, а не інакше?

* Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Згадайте, за загальним правилом строки здавання готівкової виручки для її зарахування на рахунки підприємств узгоджуються з банком і обов’язково визначаються в договорах банківського рахунку (п. 49 Положення № 148). При цьому підприємства, розташовані у населених пунктах, де є банки, мають здавати готівкову виручку у день надходження готівки до їх кас (п.п. 1 п. 48 Положення № 148). Якщо ж у населеному пункті банків немає, тоді строки здавання готівкової виручки подовжуються до п’яти робочих днів (п.п. 3 п. 48 Положення № 148).

Для чого ці строки взагалі потрібні? Справа в тому, що від них безпосередньо залежить визначення розміру ліміту каси. Адже, погодьтеся, було б логічно дозволити підприємствам, що не мають змоги відвідувати банк щодня, встановлювати ліміт у 5 разів більший порівняно з рештою підприємств. Та через те, що прямо такий дозвіл у Положенні № 148 не прописаний, фіскали у листі, що коментується, забороняють розрахований ліміт помножити на 5.

Чому вони стали на таку позицію, нам не зрозуміло. Адже Положення № 148 значно лібералізувало правила розрахунку ліміту каси. Цей документ пропонує підприємствам, що проводять готівкові розрахунки, розробити й затвердити внутрішнім документом власний порядок розрахунку ліміту з урахуванням особливостей роботи, зокрема й строків здавання готівкової виручки (п. 50 Положення № 148).

Виходячи з такої вседозволеності, головні податківці так само ліберально розписують процедуру розрахунку ліміту у консультації зі 109.16 БЗ. Зверніть увагу, що жодних нюансів застосування п.п. 3 п. 48 Положення № 148 у цій консультації немає.

Та якщо ви зазирнете до попереднього «касового» Положення № 637**, яке розрахунок ліміту регламентувало доволі суворо, то у п. 5.4 цього документа знайдете, що для підприємств, які мають строк здавання готівкової виручки в банк один раз на 5 днів, ліміт каси визначався у сумі не більше п’ятикратного розміру середньоденних надходжень готівки!

** Затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Виникає логічне запитання: чому ж раніше так було можна, а зараз, коли дозволено все, миколаївські фіскали забороняють підприємству встановити ліміт залишку готівки в касі підприємства, який помножений на 5? І звідки взагалі вони взяли, що це має бути саме щоденний ліміт, якщо такої вимоги Положення № 148 узагалі і його п.п. 16 п. 3, де визначено поняття ліміту каси, зокрема, не містять?..

Упевнені, що ви зрозуміли наш висновок: вимоги фіскалів безпідставні, а недотримання цих вимог не загрожує нічим ані адресату листа, ані решті підприємств, коло яких ми окреслили на початку. І тим більше не варто нічого боятися зараз, коли драконівські «касові» штрафи, у тому числі й за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах, уже в минулому (подробиці читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 52, с. 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі