Теми статей
Обрати теми

Помилки філії: хто відповідатиме?

Амброзяк Наталя, юрист
Від помилок ніхто не застрахований. А коли підприємство велике і має філію, то ризик припуститися помилки зростає в рази. Але якщо промах стався саме через структурний підрозділ? Хто за це нестиме відповідальність і платитиме штрафи? Давайте розберемося разом.

Зі статті «Філія: що це і як її зареєструвати» ви дізналися, що філії не є окремими юридичними особами. Крім того, філія здійснює всі або частину функцій юридичної особи. Саме на цих фактах ми будуватимемо всі міркування щодо відповідальності.

Отже, оскільки філія лише здійснює функції юридичної особи (тобто по суті здійснює господарську діяльність від імені головного підприємства), то й відповідальність за фінансовими санкціями (які застосовуються загалом до юрособи) повинна накладатися на головне підприємство. Адже у випадках, коли філія здійснює ті чи інші дії від імені головного підприємства, права й обов’язки виникають саме в такого головного підприємства.

З фінансовими санкціями в межах договірних відносин це правило дуже навіть працює. Це означає, що якщо, наприклад, прострочила постачання товарів за договором філія, то виплачувати контрагентові неустойку буде головне підприємство. Але в особі філії.

Проте, з погляду ПКУ справи йдуть трохи інакше. Тобто

у певних випадках «податкова» фінансова відповідальність може покладатися й на філії

Чому?

Згідно зі ст. 110 ПКУ до відповідальності за податкові порушення притягаються:

— платники податків та/або їх посадові особи;

— податкові агенти та/або їх посадові особи*.

* Тут зазначимо: йдеться не лише про фінансову, але й про адміністративну та кримінальну відповідальність. Тому тут фігурують не лише госпсуб’єкти, але і їх посадові особи.

Хто такі «платники» податків? Згідно з п. 15.1 ПКУ платниками податків є, зокрема, структурні підрозділи юросіб, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, підконтрольними податківцям.

Звідси висновок: до фінансової відповідальності за ПКУ можуть притягнути і філію. Проте тільки в тому випадку, якщо вона визнається самостійним платником конкретного податку, самостійно може подавати звітність (наприклад, за «своїх» найманих осіб). В інших випадках фінсанкції сплачуватиме головне підприємство. Детально про те, коли філія є платником тих чи інших податків та зборів, див. «Філія як окремий платник», «Оподаткування доходів працівників підрозділів» цього номера.

А ось що стосується адміністративної (за КУпАП) і кримінальної (за ККУ) відповідальностей, то під їх «прес» потраплять уже посадові особи філії. І тут головними елементами будуть: протиправність дій, вина, причинно-наслідковий зв’язок між діями і порушеннями тощо.

Відповідно, якщо, наприклад, з доходів працівника філії не утримали ПДФО з вини посадових осіб філії, то відповідальність нестимуть посадові особи філії за ст. 1634 КУпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі