Теми статей
Обрати теми

Вихід з ЄП і обов’язкова ПДВ-реєстрація

Солошенко Людмила, податковий експерт
Залишаємо єдиний податок (ЄП) і збираємося подавати заяву на обов’язкову ПДВ-реєстрацію, як належить, у 10-денний термін (перевищено поріг в 1 млн грн.). Чи оподатковувати ПДВ постачання, здійснені з 1-го по 10-те число до подання заяви? Чи можна зареєструватися платником ПДВ з 1-го числа?

ПДВ-зобов’язання — з дати реєстрації. Щодо постачань у перших числах місяця (до дати реєстрації платником ПДВ) одразу заспокоїмо: вони не оподатковуватимуться ПДВ. Усе тому, що особа стає платником ПДВ з дати реєстрації, тобто з дати внесення запису до Реєстру платників ПДВ (пп. 3.1, 3.12 розд. III Положення № 1130*). Одночасно особі присвоюється індивідуальний податковий номер платника ПДВ (із занесенням у Реєстр). Саме з дати реєстрації в особи з’являються обов’язки (!) з нарахування податку і складання податкових накладних (п. 201.8 ПКУ).

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

А ось постачання до цієї дати (коли особа ще не була платником) під ПДВ не потрапляють. Та і за усього бажання податкові накладні за ними зареєструвати не вийде технічно, оскільки на той момент особа ще не значилася в Реєстрі платників ПДВ.

Нагадаємо: якщо при переході на загальну систему особа підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації (тобто, як у вашому випадку, коли перевищені обсяги в 1 млн грн.), то ПДВ-заяву треба подати не пізніше 10-го числа першого календарного місяця переходу на загальну систему (абзац перший п. 183.4 ПКУ; п.п. 1 п. 3.6 Положення № 1130). Тоді датою ПДВ-реєстрації буде дата внесення запису в Реєстр платників ПДВ (п. 183.9 ПКУ). І саме починаючи з цієї дати реєстрації (!) ПДВ-новачкові необхідно нараховувати ПДВ зі своїх постачань.

Також врахуйте: якщо особа реєструється платником ПДВ не з першого дня календарного місяця, то перший звітний (податковий) період, за який подається декларація, буде подовженим: з дня такої реєстрації по останній день першого повного (!) наступного календарного місяця (п.п. «а» п. 202.2 ПКУ). Тобто охопить перший неповний місяць (починаючи з дати реєстрації) і увесь наступний повний місяць.

І до речі, навіть якщо у відведений 10-денний термін не подати реєстраційну заяву, то обов’язок з нарахування і сплати ПДВ для особи виникатиме з дня, що настає (!) за таким граничним терміном, тобто з 11-го числа (п. 183.10 ПКУ, запитання 1 УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 588, лист ДФСУ від 14.05.2019 р. № 2168/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). А не з 1-го числа. Тож у будь-якому випадку постачанням з 1-го числа ПДВ не загрожує. Інша річ, якщо особа за своїм бажанням хоче стати платником ПДВ з 1-го числа.

Як стати платником ПДВ з 1-го числа? Якщо залишаючи ЄП, особа, яка підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, хоче стати платником ПДВ одразу з 1-го числа роботи на загальній системі, то для цього потрібно поквапитися і подати заяву раніше. Тобто не чекати, як стануть спливати 10 днів, а встигнути подати заяву, ще будучи єдиноподатником — до 1-го числа переходу на загальну систему. Тоді особу зареєструють платником ПДВ з першого дня роботи на загальній системі і внесуть запис про таку дату реєстрації до Реєстру (абзац п’ятий п. 183.9 ПКУ, абзац п’ятий п. 3.11 Положення № 1130). Ну а в такому разі ПДВ доведеться нараховувати на усі здійснені з початку місяця постачання (з 1-го числа).

Перехідні операції. І, нарешті, врахуйте: якщо перша подія за операцією (некасового методу) відбулася ще до ПДВ-реєстрації (у періоді ЄП), то за другою завершальною подією особі, що зареєструвалася платником ПДВ на загальній системі, нараховувати ПДВ не треба (БЗ 101.06, лист ДФСУ від 02.07.2019 р. № 3041/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Детальніше про ПДВ-реєстрацію див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 65.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі