Теми статей
Обрати теми

Коли реєструвати нову ЄП-Книгу обов’язково?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Фізособа-підприємець (ФОП) з 01.01.2020 р. перестає бути платником єдиного податку групи 3 і переходить до групи 2. Чи потрібно у цьому випадку реєструвати нову Книгу обліку доходів чи можна продовжувати вести стару?

Залежно від ПДВ-статусу ФОП — єдиноподатник групи 3 може вести (пп. 296.1.1 і 296.1.2 ПКУ):

— або просто Книгу обліку доходів, якщо він не є платником ПДВ;

— або Книгу обліку доходів і витрат, якщо він зареєстрований як платник ПДВ.

Звідси і треба робити висновки про необхідність реєстрації нової Книги. Її доведеться заводити і реєструвати тільки у тому випадку, якщо разом з ЄП-групою ви змінюєте також і свій ПДВ-статус. Що це означає? Розглянемо дві можливі категорії ФОП на ЄП групи 3.

ФОП на ЄП без ПДВ-реєстрації. Згадайте: ФОП — єдиноподатники груп 2 і 3 (безПДВшники) ведуть одну і ту ж Книгу обліку доходів, форма і порядок заповнення якої затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579. Тож

змінювати форму Книги у зв’язку з переходом на іншу групу ЄП вам не доведеться

Але, може, потрібно зареєструвати нову Книгу тієї ж форми?

Теж ні. Порядок ведення Книги обліку доходів говорить тільки про те, що Книга має бути зареєстрована. Жодних застережень щодо реєстрації нової Книги, наприклад, з нового року або у зв’язку зі зміною групи ЄП в ньому немає. Більше того, номер групи платників ЄП не значиться серед реквізитів Книги, які вказують на титульному аркуші. Тут записують тільки П. І. Б. підприємця, його реєстраційний номер облікової картки платника податків (серія і номер паспорта — для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією і номером паспорта), податкову адресу.

Отже, на наш погляд, при зміні неплатником ПДВ групи ЄП обзаводитися новою Книгою обліку доходів не треба.

До речі, побічно підтверджують наш висновок і роз’яснення податківців. Так, у 107.01.06 БЗ контролери розглядають схожу ситуацію і відповідають на запитання: чи треба реєструвати нову Книгу у тому випадку, якщо єдиноподатник спочатку переходить на загальну систему оподаткування, а потім знову повертається на ЄП. На їх думку, якщо Книга не була анульована і не закінчилася, зміна системи оподаткування з подальшим поверненням на ЄП не є підставою для реєстрації нової Книги.

ФОП на ЄП, платник ПДВ. Перехід такого єдиноподатника до групи 2, звісно, супроводжується одночасним скасуванням ПДВ-реєстрації. Ось тут в наявності усі підстави для реєстрації Книги іншої форми. Адже будучи платником ПДВ і перебуваючи в лавах єдиноподатників групи 3, ви вели Книгу обліку доходів і витрат. Тому з переходом до групи 2 доведеться замінити її на Книгу обліку доходів.

Детальніше про облік ЄП у ФОП, у тому числі про порядок ведення книг обліку, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 85.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі