Теми статей
Обрати теми

Заправляємо сільгосптехніку з бензовозів: що з ліцензією?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 04.11.2019 р. № 1168/6/99-00-04-01-03-15/ІПК

висновок документа

Якщо заправлення сільгосптехніки відбувається із власних бензовозів, які отримують пальне від постачальників і доставляють його на поля, то без ліцензії на зберігання не обійтись

Отримання ліцензії на зберігання пального нависло Дамокловим мечем над більшістю аграріїв ще з моменту появи у Законі № 481* вимоги про її отримання. Річ у тім, що техніка, яка працює на пальному, зазвичай знаходиться на значній відстані від АЗС. А тому більшість аграріїв організовували власні заправки, які розміщувалися поблизу місця здійснення робіт.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Враховуючи це, аграріям, щоб не платити штраф у розмірі півмільйона гривень за кожне безліцензійне місце зберігання пального**, потрібно було або хутко отримувати таку ліцензію, або вдаватися до вигадок. І от про одну з вигадок ми й поговоримо.

** Його фіскали можуть почати застосовувати вже з 31 грудня цього року.

Ідею для свого творіння аграрії напевно почерпнули із роз’яснень фіскалів (див. лист ДПСУ від 04.10.2019 р. № 608/6/99-00-04-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 84, с. 26), в яких ті запевняють, що ліцензію на зберігання пального слід отримувати тільки для зберігання його у стаціонарних цистернах/ємностях.

Тримаючи в голові цей посил та маючи власні бензовози, аграрії знайшли вихід із ситуації: якщо пальне, залите у власні бензовози, відразу заправляти у сільгосптехніку, то можна уникнути необхідності отримувати ліцензію на зберігання. Судіть самі. Доки пальне знаходиться у бензовозі — воно перебуває у пересувній, а не стаціонарній (!) ємності. На пересувні ємності ліцензія не потрібна.

Водночас не факт, що все пальне із бензовоза аграрію за один день вдасться перемістити в сільгосптехніку. Тому щоб не було біди, вони запитали у фіскалів: чи слід їм отримувати ліцензію на зберігання пального при заправленні техніки з бензовоза?

Фіскали у листі, що коментується, заявили: без ліцензії на зберігання не обійтися. Аргументи: ліцензія на право зберігання пального не отримується лише на місця зберігання пального, що перелічені у ст. 15 Закону № 481. І там, на диво, бензовозів немає.

На наш погляд, висновки фіскалів є незрозумілими і, що головне, непослідовними.

По-перше, не зрозуміло, як визначити місце зберігання пального, тобто місце (територію), на якому розташовані споруди, та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального. Коли йде мова про пересувні ємності (цистерни бензовоза), які постійно перебувають у русі, то єдиного місця зберігання немає. А якщо його немає, то й отримувати ліцензію немає на що.

По-друге, не зрозуміло, чому в інших консультаціях податківці дають протилежний висновок. Так, наприклад, у листі ДПСУ від 18.11.2019 р. № 1386/6/99-00-04-01-01-15/ІПК вони заявляють, що коли у процесі перевезення виникає необхідність тимчасової стоянки завантажених суден, отримання ліцензії на зберігання пального не потрібно, оскільки місце стоянки не підпадає під визначення місця зберігання пального у розумінні Закону № 481. По суті, в нашому випадку ідеться про аналогічну ситуацію. У бензовоз пальне заправляється для перевезення його до техніки, яка його використовує. А тому навіть якщо пальне залишатиметься у бензовозі на ніч, то місце, де розташовуватиметься бензовоз до ранку, слід вважати місцем тимчасової стоянки. А воно місцем зберігання пального не вважається.

Водночас контролери не вперше співають свою фіскальну пісню з цього приводу (див. також лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4095/6/99-99-12-01-01-15/ІПК). Тому радимо аграріям, які вирішать заправляти техніку з бензовоза, отримати індивідуальну консультацію з цього приводу. При цьому в запиті послатися на ліберальні роз’яснення фіскалів з пропозицією підтвердити їх. Можливо, комусь поталанить. Кому ж не посміхнеться удача, то вихід один: або змиритися, або йти до суду і доводити, що ліцензію на пересувні ємності отримувати не слід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі