Теми статей
Обрати теми

Зберігання пального: не стаціонарне — без ліцензії

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 04.10.2019 р. № 608/6/99-00-04-01-01-15/ІПК

висновок документа

Зберігання пального в транспортних засобах/технічному обладнанні/пристроях (пересувних цистернах) не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки такі резервуари не є нерухомим майном і не мають чіткої прив’язки до місця (території)

Лист, що коментується, є відповіддю на запитання щодо необхідності отримання ліцензії на зберігання пального, яке госпсуб’єкт використовує в госпдіяльності (для заправки свого транспорту) і зберігає в паливозаправнику з цистерною-причепом.

Зауважимо, що так само фіскали висловлювалися вже неодноразово — див. лист ДФСУ від 15.08.2019 р. № 3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК та листи ДПСУ від 03.10.2019 р. № 561/6/99-00-04-01-01-15/ІПК, від 04.10.2019 р. № 606/10/18-28-32-03-28/ІПК. E них автори доходять висновку, що в розумінні «алкотютюнопального» Закону № 481* суб’єктові господарювання необхідно отримувати ліцензію для зберігання пального у стаціонарних цистернах/ємностях.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Чому ми вважаємо ці висновки податківців настільки важливими?

Річ у тому, що на практиці багато суб’єктів використовують пальне часто в не дуже великих обсягах для різних госпцілей. І ось тепер — у світлі діючих з 1 липня норм Закону № 481 про обов’язкове ліцензування зберігання пального — під питанням опинилися ситуації, навіть коли пальне зберігається у бензовозах, пересувних цистернах тощо… При цьому на кону штраф у розмірі півмільйона гривень за кожне безліцензійне місце зберігання пального, який фіскали можуть почати застосовувати вже з 31 грудня цього року, а також гіпотетична небезпека заробити вже зараз штраф за ст. 164 КУпАП за безліцензійну діяльність**… ☹

** Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 59, с. 21.

Яку ж користь госпсуб’єкти можуть отримати з таких роз’яснень?

По-перше, ті, хто готовий боротися з наїздами фіскалів при зберіганні пального в каністрах та інших невеликих ємностях, які «не є нерухомим майном і не мають чіткої прив’язки до місця (території)» , можуть використати ці листи як свої контраргументи (у тому числі і в суді) у разі застосування до них штрафних санкцій.

Водночас певна розмитість терміна «місце зберігання пального» із Закону № 481 може дозволити і ширші трактування, чим фіскали й користуються, стверджуючи, що обсяг ємності не має для цих цілей значення***. Проте в цьому терміні явно мається на увазі стаціонарність ємностей, тобто їх прив’язка до конкретного місця (на що і вказано в згаданих листах). Чого не скажеш, наприклад, відносно дрібних ємностей (каністр і тому подібне), які кочують туди-сюди. Та й ліцензія на зберігання видається саме на конкретне місце…

*** А в листі ДПСУ від 27.09.2019 р. № 430/6/99-00-04-02-06-15/ІПК автори, схоже, ухилилися від відповіді, чи потрібна ліцензія, коли пальне зберігається в каністрах.

По-друге, з цих роз’яснень випливає, що коли пальне буде «в транспортних засобах/технічному обладнанні/пристроях (пересувних цистернах)», то ліцензія не потрібна. Тобто коли каністра/бочка з пальним знаходитиметься у багажнику/кузові авто (чи в причепі), то ліцензія на зберігання формально не потрібна. Хоча проблеми при перевірках не виключаються, і краще, щоб тоді ці ємності були порожні — мовляв, привезли і відразу залили у бак, нічого не зберігаючи…

А якщо ваше обладнання, навантажувачі, інші пристрої, що спалюють пальне, заправлятимуться з «пересувних цистерн» — неважливо, чи то з ваших, чи то з чужих, то питання з ліцензією на зберігання помре напевно…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі