Теми статей
Обрати теми

Припинений договір про визнання електронних документів і ЄРПН-реєстрація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
Підприємству-позивачу нараховано штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН із незалежних від нього причин. Суди першої й апеляційної інстанцій позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.

* Див. постанову ВС від 23.07.2019 р. у справі № 620/3609/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/83356122

Позиції сторін

На думку податківців, несвоєчасна ЄРПН-реєстрація автоматично накладає на платника штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ.

Платник наголошує, що вжив усіх необхідних заходів для того, аби своєчасно зареєструвати ПН. А несвоєчасна ЄРПН-реєстрація відбулася тому, що податківці заблокували платнику дію договору про визнання електронних документів (ДВЕД).

Вирішення справи судом

Верховний Суд відхилив доводи податківців. Виходив з того, що в процедурі ЄРПН-реєстрації є дві окремі стадії: (1) подання ПН платником; (2) внесення відомостей до ЄРПН. Перша із цих стадій залежить від платника і є результатом його дій. На другій стадії платник на ЄРПН-реєстрацію впливати не може.

Як зазначає суд, несвоєчасна ЄРПН-реєстрація ПН відбулася не з вини платника. А це виключає протиправність в його діях, і, як наслідок, платник не може бути притягнутий до відповідальності.

Думка редакції

Платник подав ПН від 15.08.2018 р. на ЄРПН-реєстрацію своєчасно і навіть «із запасом» (23.08.2018 р.), при тому що останній день для безштрафної ЄРПН-реєстрації такої ПН — 31.08.2018 р. Однак ПН не було зареєстровано через відсутність укладеного ДВЕД. Адже податківці фактично припинили дію цього договору у зв’язку з тим, що в них, бачте, виникли сумніви щодо ПН, поданої на ЄРПН-реєстрацію.

Однак такі дії податківців є неправомірними. У п. 14 розд. ІІІ Порядку № 557 визначено вичерпний перелік підстав, з яких податківці можуть припинити ДВЕД із власної ініціативи (див. також БЗ 135.03). Жодна з цих підстав не дає податківцям повноважень припиняти ДВЕД, якщо у них є сумніви щодо ПН, поданих на ЄРПН-реєстрацію. У такому випадку вони можуть заблокувати ПН і зажадати від платника пояснень.

У будь-якому разі якщо вини платника у несвоєчасній ЄРПН-реєстрації немає, штрафи, визначені ст. 1201 ПКУ, не застосовуються. Крім того, суд чітко зазначив: ЄРПН-штраф до платника можна застосовувати, тільки якщо платник не вчинив ті дії, які від нього залежали. Тобто не подав ПН/РК на ЄРПН-реєстрацію. Якщо ж ПН/РК подано своєчасно, але своєчасно не зареєстровано із незалежних від платника причин, ЄРПН-штрафів бути не повинно.

Це дуже важливий висновок. Адже його можна застосовувати не тільки в тому випадку, якщо податківці раптом незаконно припинять ДВЕД. Позиція Верховного Суду стане платникам у пригоді й у випадку несвоєчасного збільшення ліміту, несвоєчасного отримання «зменшуючого» РК або ЄРПН-реєстрації із запізненням через технічні причини.

Візьмемо для прикладу ситуацію, коли ПН від 30.03.2018 р. подано на реєстрацію 15.04.2018 р. о 18:31 (тобто своєчасно), а ЄРПН-реєстрація відбулася 16.04.2018 р. о 08:13 (тобто з порушенням строків). На жаль, у таких випадках навіть суди подекуди стають на бік податківців (див. рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.10.2019 р. у справі № 640/19880/18**).

** Див. reyestr.court.gov.ua/Review/85223997

Сподіваємося, що вищенаведена думка Верховного Суду вплине не тільки на податківців, а й на суди нижчих інстанцій. Тим більше, аналогічні рішення вже мали місце раніше (про них читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 10, с. 16; 2019, № 17, с. 18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі