Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит та технічно неминучий брак

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
Підприємству-позивачу нараховано ПДВ щодо яєць, відбракованих у процесі вирощування курчат. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної інстанції скасував це рішення та ухвалив нове, яким задовольнив позов. Податківці оскаржують рішення апеляційного суду.

* Див. постанову ВС від 17.10.2019 р. у справі № 802/1020/14-а // reyestr.court.gov.ua/Review/85032513

Позиції сторін

Податківці наголошують: підприємство було зобов’язане нарахувати компенсуючий ПДВ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ у зв’язку зі списанням відбракованої продукції (інкубаційних яєць). Адже такі яйця не використані в господарській діяльності.

Платник наголошує, що операція зі списання відбракованих інкубаційних яєць є частиною єдиного виробничого процесу. Відтак списані яйця використовувалися у господарській діяльності і підстав для застосування п.п. «г». п. 198.5 ПКУ немає.

Вирішення справи судом

Верховний Суд по суті погодився з висновками апеляційного суд. Суд виходив з того, що починаючи з дати поставки яйця на підприємстві відбувається процес його використання у технологічному процесі. Цей процес включає: сортування яйця, його перекладку та вибірку добового молодняку.

Вартість яєць, які були відсортовані на першому етапі інкубації, включається до собівартості готової продукції і не списується з балансу у момент відсортування. Відтак база оподаткування ПДВ у момент реалізації готової продукції не зменшується, а тому говорити про негосподарське використання списаних яєць не можна.

Думка редакції

Отже, підприємство займається вирощуванням курчат. Технологічно процес складається з кількох стадій і на одній із них відбувається міражування (перевірка запліднення і цілісності яйця). Міражні яйця виключають із подальшого виробничого процесу і визнають або побічною продукцією (якщо їх можна продати), або відходами (якщо їх потрібно списати й утилізувати)**. У нашому випадку йдеться про яйця, які підлягають списанню. Вони активом не визнаються і за ними ведуть лише кількісний облік. У сумовому обліку вартість таких яєць лягає на собівартість готової продукції.

** Про це говорять Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Мінагрополітики від 18.05.2001 р. № 132.

Податківці, зрозуміло, застосували п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Це — традиційний підхід фіскалів до відбракованої у процесі виробництва продукції. (див., наприклад, лист ДПСУ від 20.11.2019 р. № 1438/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Суд наголосив: при списанні товарів, що втратили споживчі властивості (зокрема, непридатних для інкубації яєць), компенсуючий ПДВ не нараховується за умови, що вартість таких товарів включається до вартості товарів чи послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування ПДВ та пов'язані з отриманням доходів. У такому випадку яйця вважаються використаними в ПДВ-оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності. І компенсувати податковий кредит платник не зобов’язаний.

Додамо від себе, що у випадку зі списанням міражних яєць можна провести аналогію з технічно неминучим (нормативним) браком у виробництві. Такий брак згідно з пп. 11, 14 П(С)БО 16 дійсно включається до складу виробничої собівартості (як і було зроблено платником у нашому випадку)***.

*** Про облік браку читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 49, с. 57.

Надалі, коли підприємство реалізує готову продукцію з ПДВ, вартість такого браку теж буде оподатковано ПДВ (у складі собівартості реалізованої продукції). Тому списані міражні яйця продовжують використовуватися у госпдіяльності платника. З таким підходом до відбракованої сільгосппродукції деінде погоджуються й самі податківці (див. лист ДФСУ від 10.05.2019 р. № 2064/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Головне, щоб вартість списаних ТМЦ включалася до вартості ПДВ-оподатковуваної продукції (див. БЗ 101.04).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі