Теми статей
Обрати теми

Роялті на користь «пільговиків» і різниці за ними

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
Підприємству-позивачу нараховано податок на прибуток за те, що не було здійснено «збільшуюче» коригування бухфінрезультату при виплаті роялті. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної скасував це рішення, ухвалив нове і задовольнив позов. Податківці оскаржують рішення апеляційного суду в касаційному порядку.

* Див. постанову ВС від 26.06.2018 р. у справі № 823/1969/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/74989429

Позиції сторін

Податківці наголошують, що підприємство виплатило роялті контрагенту, 100 % прибутку якого були звільнені від оподаткування податком на прибуток на підставі п.п. 141.6.1 ПКУ. На їх думку, платник мав збільшити фінрезультат на всю суму нарахованих роялті згідно з п.п. 6 п.п. 140.5.7 ПКУ.

На думку платника, виплачені ним роялті не підпадають під дію п.п. 6 п.п. 140.5.7 ПКУ, оскільки отримувач цих роялті не належить до кола юросіб, які звільнені від податку на прибуток.

Вирішення справи судом

Верховний Суд відхилив доводи податківців і виходив з того, що ПКУ не відносить інститути спільного інвестування (ІСІ) до кола юридичних осіб, які звільнені від сплати податку на прибуток чи сплачують цей податок за ставкою, іншою, ніж базова.

Для деяких доходів ІСІ дійсно встановлено особливі правила оподаткування. Однак те, що ІСІ у звітному періоді отримував виключно ці доходи, не змінює його статусу як платника податку на прибуток на загальних підставах. Відтак, різницю згідно з п.п. 140.5.7 ПКУ платник застосовувати не повинен.

Думка редакції

Нагадуємо: згідно з п.п. 6 п.п. 140.5.7 ПКУ високодохідники (або малодохідники-добровольці) збільшують бухобліковий фінрезультат на усю суму роялті, нарахованих на користь юридичної особи, яка відповідно до ПКУ звільнена від сплати податку на прибуток чи сплачує цей податок за ставкою, іншою, ніж базова ставка (18 %).

Отже, роялті було виплачено на користь ІСІ. До ІСІ належать інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства (п.п. 14.1.86 ПКУ).

Податківці наполягали, що ІСІ звільнені від сплати податку на прибуток. При цьому вони посилалися на п.п. 141.6.1 ПКУ, який звільняє оподаткування податком на прибуток кошти ІСІ та інші доходи від їх діяльності (у тому числі й отримані ІСІ роялті). Фіскали наголошували, що протягом звітного періоду весь прибуток ІСІ був звільненим від оподаткування податком на прибуток.

Однак Верховний Суд вирішив інакше. Він наголосив, що у ПКУ передбачено два різних механізми звільнення від податку на прибуток: (1) звільнення підприємства; (2) звільнення окремих доходів і операцій. Так от, п.п. 6 п.п. 141.6.1 ПКУ стосується лише першого механізму, тобто коли від податку на прибуток звільняється власне підприємство, а не здійснювані ним операції.

Додаткова цінність рішення, що коментується, у тому, що Верховний Суд прямо називає ті категорії підприємств, при виплаті яким роялті потрібно збільшувати бухфінрезультат на всю суму цих роялті. До них належать: (1) неприбуткові організації (п. 133.4 ПКУ)**; (2) єдиноподатники (п. 133.5 ПКУ); (3) підприємства, засновані громадськими організаціями інвалідів (п. 142.1 ПКУ); (4) підприємства, прибуток яких звільнений від оподаткування згідно з підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

** На це ми вже звертали вашу увагу у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 66, с. 8.

До жодної з цих категорій підприємств ІСІ не належать. Названий податківцями п.п. 141.6.1 ПКУ не передбачає, що ІСІ звільнений від сплати податку на прибуток. Звільнені лише певні операції ІСІ. І навіть якщо у звітному періоді ІСІ здійснював лише ці операції, а тому 100 % його прибутку звільнено від оподаткування, такий ІСІ все одно залишається платником податку на прибуток на загальних підставах. Тому ніякого збільшуючого коригування при виплаті йому роялті здійснювати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі