Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на нерухомість: яку хочеш, вибирай

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 106.07 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Фіскали рекомендують платникам податку на нерухоме майно звітувати у 2019 році за новою формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 15.11.2018 р. № 897

От так сюрприз! І це якраз за тиждень до того, як закінчиться строк подання «нерухомої» звітності! Невже у когось із чиновників не вистачило витримки? Адже нічого, окрім хаосу, така рекомендація фіскалів не додасть… ☹

Чи правомірна вона? Звісно, ні. Опублікували нову форму у січні цього року, базовий звітний (податковий) період з податку на нерухомість — календарний рік, отже, вперше застосовувати її слід при складанні звітності у 2020 році.

Як завжди, фіскали пояснюють свою витівку турботою про платника. Буцімто, за новою формою зручніше уточнювати свої податкові зобов’язання.

Але, панове, щоб їх уточнювати, треба спочатку ці зобов‘язання задекларувати. А більшість платників це вже зробила за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (про порядок її заповнення йшлося у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 20). І як їм тепер бути? Невже здавати «нерухому» звітність наново?

Ні і ще раз ні! До контролюючого органу має бути надана декларація тільки за однією формою! Про це чітко сказано у роз’ясненні. Добре, а як наразі діяти тим, хто не встиг здати її раніше?

висновок документа

Водночас, зважаючи на норми п. 46.6 ПКУ, платники податку не обмежені в поданні декларації за старою формою

А чи є право вибору у платників? У деяких програмних продуктах для здавання звітності залишилася стара форма декларації, у деяких — лише нова. А от в офіційному Реєстрі форм електронних документiв (http://sfs.gov.ua/data/material/ 000/006/58768/Forms_deklar.htm) зазначена тільки нова. Тож ми радили б користуватися зараз саме нею, щоб не було проблем із прийняттям звітності.

Отже, на що варто звернути увагу?

1. Нова декларація містить два додатки. У них окремо розраховуєте податкові зобов’язання щодо об’єктів житлової і нежитлової нерухомості. Раніше розрахунок податку за кожним з об’єктів проводили безпосередньо в декларації.

2. Якщо у вас є об’єкти тільки одного типу (або житлові, або нежитлові), заповнюєте і подаєте лише один з додатків. При складанні звітної декларації вам знадобиться тільки розділ І кожного з додатків. У розділі ІІ проводять уточнення податкових зобов’язань**, тож його залишаєте порожнім.

** Як уточнити податок на нерухомість у новій декларації, розповімо найближчим часом.

3. У графі 2 «Код типу об’єкта» кожного з додатків зазначаєте код із ДК 018-2000***. Якщо у документах на нерухомість такий код не прописаний, підбираєте його самостійно. Це завдання не для слабкодухих, тож підійдіть до цього творчо. Ось вам на підмогу мантра від фіскалів: клас будівлі визначають за документами на право власності з урахуванням функціонального призначення такого об’єкта нерухомості (БЗ 106.02).

*** Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507.

4. Із відповідного додатка до декларації переносите лише загальну суму податкових зобов’язань окремо за об’єктами житлової і нежитлової нерухомості. Рядки, у яких йдеться про уточнення податку та нарахування штрафу/пені, не заповнюєте.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі