Теми статей
Обрати теми

Розрахунок через POS-термінал: дата ЄП-доходу

Павленко Олексій, податковий експерт
ФОП на єдиному податку (ЄП) торгує вроздріб із застосуванням POS-термінала. РРО не використовує, оскільки дохід менше 1 млн грн. На яку дату відображати дохід від продажу через термінал: у момент проведення операції через нього або при зарахуванні суми від продажу на поточний рахунок?

Вважаємо, що дохід слід відображати за датою надходження грошей на поточний рахунок.

Пункт 292.6 ПКУ датою отримання «грошового» доходу платника ЄП будь-якою з груп визначає дату надходження коштів платникові ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі. Через це обтічне формулювання деякі фіскали стверджують, що в таких ситуаціях кошти до єдинника надходять відразу, щойно покупець провів свою платіжну картку (ПК) через термінал. Мовляв, це і є момент доходу.

Підхід таких фіскалів некоректний, оскільки сам факт проведення ПК через платіжний термінал лише ініціює транзакцію банку зі списання коштів з рахунку клієнта (покупця) і переведення їх на рахунок продавця. Самі ж кошти лише після їх списання з рахунку покупця і «прогону» міжбанківськими каналами зв’язку надійдуть на поточний рахунок (і в розпорядження!) єдинника-продавця. Тобто зовсім не одночасно з проведенням ПК через термінал*.

* Іноді навіть буває, що «гроші в дорозі» втрачаються і до рахунку продавця не доходять.

По суті, проведення ПК через термінал «еквівалентне» поданню покупцем платіжного доручення на переказ грошей у свій обслуговуючий банк. Але ж у цьому випадку нікому не спадає на думку визначати доходи єдинника-продавця у момент подання покупцем платіжки у банк. Тут однозначно орієнтир робиться на дату зарахування коштів на поточний рахунок продавця. Аналогічно — і при оплаті покупцем через касу банку. Так чому, коли оплата за допомогою ПК, підхід повинен відрізнятися?..

Крім того, тут грошові кошти в розпорядження єдинника надійдуть тільки у момент зарахування їх на поточний рахунок. У зв’язку з цим допустима аналогія з п. 292.7 ПКУ, де дата відображення доходу при торгівлі через торгові автомати — це дата вилучення з такого обладнання грошової виручки. Тобто поки грошові кошти не надійшли в розпорядження єдинника, дохід не відображається. І це загальне правило, з якого не повинно бути винятків (якщо тільки вони чітко в нормативах не прописані).

Крім того, тут доречна аналогія з датою відображення єдинниками доходів в інвалюті: попри те, що валюта спочатку зараховується на розподільчий рахунок, податківці пропонують відображати дохід, лише коли інвалюта і гривні від її обов’язкового продажу надійдуть на поточні рахунки єдинника (див. БЗ 107.04 та 108.01.02).

А головний аргумент, що п. 5 Порядку ведення книги обліку доходів для платників ЄП першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, пропонує записи в Книзі про грошові доходи виконувати за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою**. Іншого для відображення грошових доходів не передбачено.

** Аналогічна норма — у п. 5 Порядку ведення книги єдинниками — платниками ПДВ (затверджений тим же наказом Мінфіну).

Та й самі податківці (див., наприклад, листи ДФСУ від 16.10.2018 р. № 4437/К/99-99-13-01-02-14/ІПК, ГУ ДФС у м. Києві від 20.12.2018 р. № 5312/ІПК/26-15-13-06-09, ГУ ДФС у Львівській обл. від 25.10.2018 р. № 4546/ІПК/13-01-13-01-12) у таких ситуаціях датою отримання доходів вважають дату надходження коштів на поточний рахунок платника ЄП.

А ось якщо єдинник — платник ПДВ (групи 3), то нагадаємо, що відносно дати ПЗ з ПДВ при розрахунках із застосуванням ПК ми, будучи обережними, схилялися до дати проведення розрахунку через термінал*** (про це читайте детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 23, с. 28).

*** Якщо відпуск товару не випереджає цю дату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі