Теми статей
Обрати теми

Дохід самозайнятої особи перевищив 1 млн грн.: чи «світить» їй ПДВ-реєстрація

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Дохід самозайнятої фізичної особи (приватного виконавця) перевищив межу в 1 млн грн. Чи потрібно їй реєструватися платником ПДВ, чи й далі сплачувати 18 % ПДФО та 1,5 % військового збору з такого доходу (без ПДВ-реєстрації)?

Самозайнята особа як платник податків може виступати в двох іпостасях: або як особа-підприємець, або як особа, що провадить незалежну професійну діяльність, за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п. 14.1.226 ПКУ).

Зверніть увагу! Поєднувати в собі ці дві ролі (і ФОП, і незалежного професіонала) самозайнята особа не може. Річ у тім, що стати на облік у контролюючих органах як незалежний професіонал можуть лише нотаріуси, адвокати, судові експерти, приватні виконавці та арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) (п. 6.7 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Для таких осіб законодавством встановлено заборону (або обмеження) на провадження підприємницької діяльності. Водночас для цих осіб передбачено свій порядок постановки на облік у контролюючих органах (прописаний у пп. 6.7 — 6.8 Порядку № 1588). При цьому відомості про таких платників не вносяться до ЄДР. Підтвердженням того, що незалежного професіонала взято на облік у контролюючих органах, буде тільки довідка за формою № 34-ОПП (п.п. 3 п. 6.7 Порядку № 1588).

Перелічені особливості відіграють вирішальну роль у відповіді на запитання, чи зможе незалежний професіонал отримати статус платника ПДВ.

Нагадаємо: для цілей оподаткування ПДВ платниками такого податку можуть стати виключно особи, перелічені в ст. 180 ПКУ.

При цьому для цілей розд. V ПКУ особою є будь-яка із зазначених нижче осіб (п.п. 14.1.139 ПКУ):

а) юрособа (або на загальній системі оподаткування; або на єдиному податку (ЄП) зі сплатою ПДВ, або на єдиному податку без сплати ПДВ, але яка добровільно переходить на ЄП з ПДВ);

б) фізична особа — підприємець (або на загальній системі оподаткування; або на ЄП зі сплатою ПДВ; або на єдиному податку без сплати ПДВ, але яка добровільно переходить на ЄП з ПДВ);

в) юрособа, фізособа, ФОП, який ввозить товари на митну територію України;

г) постійне представництво;

ґ) інвестор (оператор) відповідно до угоди про розподіл продукції, на якого покладено ведення податкового обліку з ПДВ за угодою про розподіл продукції.

Як бачите, незалежний професіонал у п.п. 14.1.139 ПКУ не згадується. При цьому і ФОП він стати не може.

Тому податківці доходять висновку: особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність та отримує доходи від здійснення такої діяльності, не є особою в розумінні розд. V ПКУ. Тобто не може бути і платником ПДВ з таких доходів (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2017, № 42, с. 47).

От і виходить, що приватний виконавець, у якого дохід перевищив межу в 1 млн грн., не зобов’язаний реєструватися платником ПДВ. Маючи на руках довідку за формою № 34-ОПП, він, як і раніше, може й надалі сплачувати до бюджету 18 % ПДФО та 1,5 % військового збору з такого доходу (без ПДВ-реєстрації).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі