Теми статей
Обрати теми

Строки і процедура реєстрації ПН/РК

Адамович Наталія, податковий експерт
Для правильної роботи СЕА складені ПН/РК потрібно реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН). Які строки встановлено для реєстрації ПН/РК, як «процедурно» правильно зареєструвати ПН/РК і не прострочити з реєстрацією, як правильно зберігати зареєстровані ПН/РК? Із цих основних моментів і почнемо наш тематичний номер.

Строки реєстрації ПН/РК

Граничні строки. Це ті строки, протягом яких платник без шкоди може реєструвати ПН/РК у ЄРПН. Їх перевищення: (1) загрожує відповідальному за реєстрацію ПН/РК, штрафом за п. 1201 ПКУ; (2) відкладає право на податковий кредит (при коригуванні — на зменшення податкові зобов’язання) до періоду реєстрації ПН/РК.

Загальні граничні строки для реєстрації всіх ПН/РК визначені в абзацах 15-16 п. 201.10 ПКУ і залежать від того, у якій (першій чи другій) половині місяця складено ПН/РК.

Окремо в абзаці 17 п. 201.10 ПКУ встановлено спеціальний граничний строк для реєстрації зменшуючих РК, складених на одержувачів — платників ПДВ, — 15-й день з дня отримання РК покупцем. Щоправда, як пояснюють податківці, цей спеціальний строк не налаштовано під розрахунок формули ліміту (при реєстрації ПН/РК у продавця враховуються в показнику ΣНаклВид). І для того, щоб не виникав показник ΣПеревищ, радять реєструвати зменшуючі РК на платників у загальні строки (див. лист ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3204/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, БЗ 101.15).

Проте, при реєстрації «зменшуючих» РК на платників ПДВ радимо користуватися і загальним, і спеціальним строком: старим, щоб не вискочив показник ΣПеревищ, новим — щоб не оштрафували покупця (детальніше про штрафи див. на с. 16).

Максимально можливі. По суті, можливість реєстрації ПН/РК безстрокова (у п. 201.10 ПКУ немає згадки про те, що строк реєстрації обмежується*). Проте насправді податківці, погодивши позицію з Мінфіном, самовстановили максимальний строк реєстрації ПН/РК — 1095 днів з дати складання (див. лист ДФСУ від 01.06.2018 р. № 2404/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; лист Мінфіну від 31.01.2018 р. № 11310-09-10/2681; БЗ 101.16). Саме такий максимально можливий строк реєстрації закріплено в СЕА.

* Нагадаємо, до 03.12.2017 р. він становив 365 календарних днів, що йдуть за датою виникнення податкових зобов’язань.

Тож, по суті, зареєструвати ПН вийде, тільки якщо з дати її складання (виникнення податкових зобов'язань) не минуло 1095 днів.

А от зареєструвати РК до ПН вийде, тільки:

1) якщо з дати складання коригованої ПН не минуло 1095 днів. Якщо з дати складання ПН пройшло більше 1095 днів, система РК на реєстрацію не пропустить;

2) якщо з дати складання самого РК не минуло 1095 днів.

Таблиця 1. Строки реєстрації ПН/РК

Строки реєстрації

ПН/РК до ПН, складені з 01.07.2015 р.:

Граничний строк реєстрації ПН/РК

у першій половині місяця

останній день місяця

у другій половині місяця

15 число наступного місяця

«зменшуючі» РК до ПН на платника ПДВ

15-й день з дня отримання РК покупцем*

Максимальний строк реєстрації

1095 днів з дати складання

* Податківці радять при реєстрації орієнтуватися на загальні строки.

Операційний день і години для реєстрації

Операційний день для реєстрації ПН/РК триває в робочі дні з 8:00 до 20:00. Якщо 15 число або останній день місяця (30, 31 або 28, 29) припадають на вихідний*, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем (п. 3 Порядку № 1246). Тобто

* Орієнтир тут на вихідні дні контролюючих органів — у них вихідними днями вважаються субота і неділя.

15 число місяця й останній день місяця — завжди є операційними днями, що тривають з 8:00 до 20:00

В інші числа місяця реєстрація ПН/РК відбувається тільки в робочі дні з 8:00 до 20:00 (орієнтуємося на робочі дні контролюючого органу, а не робочі дні підприємства).

А тепер про години роботи. Враховуючи тривалість операційного дня (з 8:00 до 20:00), формально це означає:

— якщо ПН відправили на реєстрацію до 20:00 поточного операційного дня (тобто навіть якщо о 19:59), то ПН має бути зареєстрована поточним операційним днем;

— якщо ПН відправлена на реєстрацію о 20:00 і пізніше, то вона буде зареєстрована тільки наступним операційним днем.

Проте насправді це далеко не так.

По-перше, будь-який електронний документ (у тому числі ПН і РК) спочатку розшифровується і перевіряється в автоматизованому режимі (п. 2 розд. I Порядку № 557, п. 12 Порядку № 1246). Причому перевірку ПН/РК (і відповідно саму реєстрацію) можуть відкласти і до наступного операційного дня, якщо електронний документ надійде податківцям після закінчення операційного дня або за 1 годину до його закінчення (п. 8 і 9 розд. II Порядку № 557).

По-друге, слід враховувати норми п. 201.10 ПКУ про те, що підтвердженням продавцеві про прийняття його ПН/РК у ЄРПН є квитанція в електронному вигляді в текстовому форматі, яка відсилається протягом операційного дня.

І якщо дотримуватися норм (Порядку № 557), роль такої квитанції (першої квитанції) виконує повідомлення про отримання звітності (яке засвідчує факт і час отримання контролерами ПН/РК в момент такого отримання).

Тобто при прийнятті ПН/РК у ЄРПН орієнтуються не на дату і час їх відправлення податківцям:

датою і часом подання ПН/РК в електронному вигляді контролюючому органу будуть дата і час, які зафіксовані в повідомленні про отримання звітності

Надсилається таке повідомлення платнику протягом 2 годин з часу отримання документа контролюючим органом (або протягом перших 2 годин наступного операційного дня, якщо документ надіслано після 19:00) (п. 11 розд. II Порядку № 557). Хоча ця норма не стикується з правилом квитанція «день в день» (п. 14 Порядку № 1246).

Проте якщо повідомлення про отримання звітності платник отримав вчасно, а квитанція № 1 (друга квитанція) надійшла тільки наступного операційного дня, то датою реєстрації ПН/РК будуть дата і час, зафіксовані в повідомленні.

Так вважають і суди: дата надання ПН на реєстрацію визначається не за датою, зазначеною в першій квитанції, сформованій наступного дня після подання ПН, а за датою, зазначеною в повідомленні про отримання контролюючим органом звітності (постанова ВС від 27.03.2018 р. у справі № 825/2411/16).

Хоча податківці вважають, що доки квитанція про реєстрацію платникові не надійшла, вважати ПН/РК зареєстрованими не варто (див. про це далі на с. 24 цього номера).

Тому, враховуючи всі ці ризики і зазори у часі, щоб устигнути отримати квитанцію-повідомлення про реєстрацію ПН/РК від податківців у той же операційний день, радимо вам подавати ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН у граничні дні як мінімум за 1 годину до його закінчення (тобто відправляти ПН/РК на реєстрацію до 19:00).

Процедура реєстрації ПН/РК

Етап 1. Підготовка і відправлення ПН/РК на реєстрацію. Майте на увазі, реєстрації підлягають абсолютно всі ПН/РК (у тому числі ті, які не видаються покупцям і залишаються в продавця, включаючи ПН з послуг, отриманих від нерезидента, а також за операціями, звільненими від оподаткування) незалежно від суми ПДВ в ПН/РК (п. 5 Порядку № 1246).

І відповідальним за складання і реєстрацію ПН/РК у ЄРПН зазвичай є постачальник (продавець), за винятком декількох випадків, обумовлених окремо в п. 9 Порядку № 1246 (п. 8 Порядку № 1246). Детальніше про те, хто складає та реєструє ПН/РК, див. нижче у табл. 2).

Таблиця 2. Хто складає і реєструє ПН/РК

Вид документа

Складає

Відправляє на реєстрацію

1. ПН/РК (крім п. 3)

постачальник

постачальник

2. ПН/РК на послуги від нерезидента

одержувач

одержувач

3. РК «зменшуючий» на платника ПДВ

постачальник

одержувач*

* Врахуйте: якщо в РК коригуються кількісні та/або вартісні показники за декількома (!) товарами/послугами, то дивляться на підсумок коригування (суму ПДВ):

— якщо загальна сума коригування (сума ПДВ) позитивна — РК реєструє продавець;

— якщо загальна сума коригування (сума ПДВ) від’ємна — РК реєструє покупець.

Крім того, «зменшуючі» РК на пільгові повернення (без коригованої суми ПДВ) реєструє продавець (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 30).

Для реєстрації ПН/РК (у тому числі й на послуги від нерезидента) відповідальний платник (постачальник/одержувач послуг від нерезидента):

1) складає ПН/РК в електронній формі (за допомогою відповідного програмного забезпечення);

2) підписує за допомогою ЕЦП (перший підпис — бухгалтера/головного бухгалтера або керівника, другий — аналог відбитку печатки за наявності);

3) відправляє в ДФСУ.

У реєстрації «зменшуючого» РК беруть участь і постачальник, і одержувач.

Постачальник:

1) складає РК в електронній формі (за допомогою відповідного програмного забезпечення);

2) підписує його за допомогою ЕЦП (перший підпис — бухгалтера/головного бухгалтера або керівника, другий — аналог відбитку печатки за наявності);

3) направляє одержувачеві.

Одержувач (покупець) після отримання РК (зазначимо, дата надходження зменшуючого РК покупцеві фіксується і в Електронному кабінеті (Розділ «Отримані РК» вкладки «Реєстрація ПН/РК»):

1) підписує його за допомогою ЕЦП (перший підпис — бухгалтера/головного бухгалтера або керівника, другий — аналог відбитку печатки за наявності);

2) направляє його в ДФСУ.

Поданий на реєстрацію екземпляр ПН/РК в електронній формі зберігається в платника (п. 11 Порядку № 1246)

Етап. 2. Прийняття ПН/РК ДФСУ. На цьому етапі контролери готують повідомлення про прийняття звітності, у якому мають бути зазначені дані ПН/РК, дата і час надходження в ДФСУ. Надсилається платнику протягом 2 годин.

Етап 3. Перевірка ПН/РК. Отримана фіскальною службою ПН/РК в автоматизованому режимі розшифровується й перевіряється на предмет відповідності затвердженому формату, дійсності ЕЦП, достатності розміру регліміту, наявність помилок в обов’язкових реквізитах та інших ознак дотримання обов’язкових вимог до складання податкового документа з п. 12 Порядку № 1246 (ср. ). Крім того, сюди входить і дворівневий блокувальний контроль, проведення якого регулює Порядок № 117 (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 7).

Етап 4. Отримання квитанції № 1. Квитанція в електронній формі повинна надійти платникові протягом операційного дня, тобто до 20:00 (п. 14 Порядку № 1246, п. 201.10 ПКУ) і підтвердити прийняття, неприйняття (якщо ПН/РК сформовані з порушенням умов, установлених п. 201.10 ПКУ та/або п. 192.1 ПКУ) або зупинення реєстрації ПН/РК.

На що потрібно звернути увагу при отриманні квитанції № 1:

про зупинення реєстрації ПН/РК. Така квитанція є підтвердженням зупинення реєстрації ПН/РК). Квитанція одночасно відсилається постачальникові (продавцеві) й одержувачеві (покупцеві) — платникові ПДВ (п. 17 Порядку № 1246).

У квитанції, крім інформації про заблоковану ПН/РК (номер і дата документа, порядковий номер, номенклатура товарів/послуг продавця, код товарів УКТ ЗЕД, код послуг ДКПП), мають бути чітко визначені критерії ризиковості платника або ризиковості операцій та їх показники, за якими і відбулося блокування ПН/РК. Також має бути надано пропозицію платникові надати пояснення і копії документів, необхідні для прийняття податківцями рішення про реєстрацію такої ПН/РК (п. 13 Порядку № 117);

про неприйняття ПН/РК. У квитанції, окрім інформації про неприйняту ПН/РК,

обов’язково має бути зазначена причина неприйняття

(тобто, по суті, повинна відповідати одній з умов з п. 12 Порядку № 1246, за якою така ПН/РК не пройшла перевірку). Будьте уважні! Квитанція № 1 про неприйняття без зазначення в ній причини неприйняття зазвичай свідчить про технічний збій системи. І неприйняту ПН напевно доведеться відправити на реєстрацію в ЄРПН наново. У такому разі, на думку судів (зважаючи на відсутність провини), платник не може бути оштрафований за несвоєчасну реєстрацію ПН (див. постанову ВС від 01.08.2018 р. у справі № 806/999/16*);

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75645279.

про прийняття ПН/РК. Така квитанція є підтвердженням реєстрації ПН/РК у ЄРПН. У ній зазначаються дата і час формування квитанції, а також реквізити ПН/РК. Проте, датою реєстрації ПН/РК у ЄРПН вважатимуться саме дата і час з повідомлення про прийняття звітності, а не з квитанції № 1, що підтверджує реєстрацію.

Етап 5. Отримуємо/перевіряємо зареєстровану ПН/РК. Покупець, який бажає отримати зареєстровану ПН/РК, або продавець, що бажає отримати зареєстрований покупцем зменшуючий РК, повинні:

1) скласти запит в електронній формі;

2) підписати його за допомогою ЕЦП (перший підпис — бухгалтера/головного бухгалтера або керівника, другий — аналог відбитку печатки за наявності);

2) відправити його ДФСУ. У відповідь не пізніше наступного операційного дня вам повинне надійти повідомлення в електронній формі і ПН/РК, що відповідає вашому запиту (пп. 21 — 24 Порядку № 1246).

Крім того, і продавець, і покупець усю «картину» про ПН/РК можуть отримати в Електронному кабінеті, у якому платник шляхом перегляду в режимі реального часу має доступ до даних Реєстру щодо складених ним або його контрагентами ПН/РК (п. 25 Порядку № 1246).

Зберігання ПН/РК

Як пояснюють податківці (див. БЗ 101.16), ПН і РК до ПН, складені в електронній формі, повинні зберігатися платниками ПДВ на електронних носіях інформації у формі, що дозволяє здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях.

При проведенні перевірки платники ПДВ зобов’язані надати посадовим (службовим) особам контролюючого органу доступ до таких електронних носіїв інформації, а у випадках, визначених законом, також надати копії ПН і РК до ПН, засвідчені підписом платника або його посадовою особою і скріплені печаткою (за наявності).

Хоча насправді контролерам (у тому числі й при проведенні перевірки) цілком достатньо власної бази (ЄРПН), у якій вони можуть знайти всі ПН/РК, що цікавлять їх, зареєстровані в ЄРПН, причому розгорнуто (з усією наявною в ній інформацією).

Тож по суті ні ваші електронні ПН/РК, що зберігаються зазвичай (заархівовані) в Медку, Сонаті та інших програмах, їм не знадобляться. Та і з копіями навряд чи доведеться возитися.

Проте все ж таки нагадаємо, копією ПН/РК на папері буде їх візуальне представлення на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (ст. 7 Закону про електронні документи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі