Теми статей
Обрати теми

Запізнілі і незареєстровані ПН/РК у декларації

Ольховик Ольга, податковий експерт
Вам напевно вже доводилося реєструвати ПН/РК з порушенням установлених строків. І, швидше за все, ви хоч раз отримували несвоєчасно зареєстровані ПН/РК від своїх постачальників. А може, якісь з ваших вихідних/вхідних ПН/РК і зовсім залишилися незареєстрованими? Давайте згадаємо, як відображати такі запізнілі/зовсім незареєстровані ПН/РК у декларації.

Коли відображаємо?

ПН. ПЗ виникають у платника на дату, коли відбулася податковозобов’язуюча подія (згідно зі ст. 187 ПКУ), і факт складання/реєстрації ПН тут жодної ролі не відіграє. А ось для ПК наявність зареєстрованої ПН має вирішальне значення. Адже суми податку, сплаченого у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими ПН, до складу ПК відносити не можна (п. 198.6 ПКУ).

Підтверджує сказане і норма п. 201.10 ПКУ, згідно з якою

відсутність факту реєстрації ПН не надає права на ПК і не звільняє від обов’язку відобразити ПЗ

При цьому, якщо ПН зареєстрована своєчасно, то ПК можна відобразити вже в періоді її складання (навіть якщо реєстрація відбулася в наступному періоді), а в разі реєстрації з порушенням установлених строків — тільки в періоді, коли така запізніла ПН зареєстрована. Утім, податківці досі поширюють це правило і на РК* (лист ДФСУ від 12.03.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, БЗ 101.23). Тому:

* Виняток — розблоковані ПН/РК, подані на реєстрацію в межах установлених строків. Детальніше про відображення таких ПН/РК див. на с. 12.

1) відобразити ПЗ постачальник повинен у періоді їх виникнення незалежно від факту реєстрації складеної на такі ПЗ ПН;

2) відобразити ПК на підставі ПН, зареєстрованої з порушенням строків, одержувач може тільки в періоді її реєстрації;

3) за незареєстрованою ПН відобразити ПК не вийде.

Зменшуючі РК. Згідно з п.п. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити суму ПЗ тільки після реєстрації РК у ЄРПН. А ось одержувач зменшує ПК незалежно від факту отримання і реєстрації РК (див. лист ДФСУ від 19.07.2018 р. № 3179/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Зверніть увагу: з початку 2018 року строк реєстрації зменшуючих РК, складених на ПДВшників, — 15 календарних днів з дня отримання РК покупцем (п. 201.10 ПКУ). Проте систему під ці нові строки фіскали не переналаштували до сьогодні. Тому для визначення періоду відображення в ПДВ-декларації слід, як і раніше, орієнтуватися на старі строки реєстрації (дивлячись, у якій — першій/другій — половині місяця РК складено). Інакше вискочить ΣПеревищ (див. лист ДФСУ від 21.05.2018 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 3). Тобто, на думку податківців,

зменшуючий РК, складений на ПДВшника, зареєстрований з порушенням старих, але в межах нових строків, слід вважати несвоєчасно зареєстрованим

А отже, зменшувати ПЗ за таким РК можна тільки в періоді його реєстрації.

Але! Орієнтуватися виключно на старі строки при реєстрації зменшуючого РК не можна. Адже штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ за таким РК загрожує за порушення саме нових строків реєстрації. Ось і виходить, що враховувати тут потрібно і старі, і нові строки реєстрації.

Зверніть увагу: сказане стосується тільки зменшуючих РК, складених на платників ПДВ. А ось зменшуючі РК, складені на неПДВшників, реєструють за старими строками (складені з 1 по 15 число — до кінця поточного місяця, складені з 16-го по останній день місяця — до 15 числа (включно) наступного місяця). А нові строки взагалі не враховують. Адже вони для таких РК не працюють.

І ще врахуйте: право на зменшення ПЗ залежить тільки від факту реєстрації і не залежить ні від причин, з яких РК не зареєстрований*, ні від проміжку часу від дати складання до дати отримання його покупцем (БЗ 101.23).

* Хоча суди часто стають на бік платника податків, у разі, якщо його провини в несвоєчасній реєстрації немає (детальніше див. на с. 16).

Збільшуючі РК. Підпункт 192.1.2 ПКУ свідчить, що одержувач має право збільшити суму ПК тільки після того, як РК буде зареєстрований. У той час як постачальник збільшує ПЗ у періоді проведення перерахунку незалежно від факту реєстрації РК.

Тобто збільшення ПЗ/зменшення ПК завжди відображаємо в періоді проведення перерахунку не оглядаючись на факт реєстрації РК у ЄРПН. А ось зменшуємо ПЗ/збільшуємо ПК — тільки за умови, що РК зареєстрований, і з урахуванням періоду його реєстрації. Тож зменшити ПЗ/збільшити ПК на підставі незареєстрованих РК не вийде.

Щоправда, тут є один виняток: РК на виправлення помилки. На наш погляд, зменшити ПЗ за таким помилковим РК можна, не чекаючи періоду його реєстрації. Хоча в податківців із цього приводу інша думка. Вони вважають, що помилкові ПЗ теж можна зменшити тільки після реєстрації РК у ЄРПН (див., наприклад, листи ДФСУ від 21.12.2017 р. № 3084/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 10.08.2017 р. № 1570/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Майте на увазі: усі перелічені правила відображення ПН/РК працюють і для відображення ПЗ/ПК за послугами, отриманими від нерезидента (БЗ 101.23). Але при реєстрації зменшуючих «імпортно-послужних» РК можна орієнтуватися виключно на старі строки реєстрації. Нові для них не працюють — оскільки такі РК складені не постачальником.

І ще пам’ятайте: якщо ПК (його збільшення) не врахували в належному періоді, його можна відобразити в подальших періодах — у межах 1095 днів з дати складання ПН/РК (абзац четвертий п. 198.6 ПКУ). ПЗ ж завжди відображаємо період у період. А помилкові ПН/РК (у тому числі і з типом причини «20») у декларації не відображаємо зовсім (БЗ 101.23).

Період відображення ПЗ/ПК за «запізнілими»/незареєстрованими ПН/РК

Документ

Постачальник

Одержувач

1. Податкова накладна

— несвоєчасно зареєстрована

Відображає ПЗ у періоді виникнення ПЗ (складання ПН)

Відображає ПК у періоді реєстрації ПН*

— незареєстрована

Втрачає право на ПК

2. Розрахунок коригування

а) збільшуючий

— несвоєчасно зареєстрований

Збільшує ПЗ у періоді проведення перерахунку (складання РК)

Збільшує ПК у періоді реєстрації РК*

— незареєстрований

Втрачає право на збільшення ПК

а) зменшуючий

— несвоєчасно зареєстрований**

Зменшує ПЗ у періоді реєстрації РК

Зменшує ПК у періоді проведення перерахунку (складання) РК

— незареєстрований

Втрачає право на зменшення ПЗ

* Чи в будь-якому з подальших періодів у межах 1095 днів з дати складання ПН/РК.

** За старими строками незалежно від ПДВ-статусу одержувача.

Де відображаємо?

Починаючи з декларації за червень 2018 року ПЗ поточного періоду, відображені на підставі ПН, не зареєстровані в ЄРПН на дату подання декларації, розшифровують у таблиці 1.1 додатка Д5. Причому в таблиці 1.1 зазначають тільки ПЗ, відображені в таблиці 1.

Нагадаємо: ПЗ за незареєстрованими ПН, складеними з 01.07.2015 р. по 31.05.2018 р., підлягають відображенню в таблиці 1.2 додатка Д5 до декларації за червень 2018 року (останні два абзаци п.п. 2 п. 3 розділу V Порядку № 21). Тому відобразити такі ПЗ за такими ПН зараз можна тільки шляхом надання уточненки.

Збільшуючі коригування поточного періоду, відображені на підставі збільшуючих РК, не зареєстрованих на дату подання декларації, відображають у таблиці 1.1 додатка Д1. А збільшуючі незареєстровані РК, складені з 01.07.2015 р. по 31.05.2018 р., підлягають відображенню в таблиці 1.2 додатка Д1 до декларації за червень 2018 року (абз. 3 і 4 п.п. 8 п. 3 розділу V Порядку № 21).

Зверніть увагу: дані з таблиць 1.1/1.2 додатків Д1/Д5 не впливають на суму ПЗ платника, їх заповнюють для того, щоб спрацював п. 2001.9 ПКУ і надалі вийшло зареєструвати перераховані ПН/РК без зайвого поповнення електронного рахунку (детальніше див. статтю на с. 14).

Зменшення ПЗ на підставі несвоєчасно зареєстрованих зменшуючих РК (для постачальника) і збільшення ПК на підставі несвоєчасно зареєстрованих ПН/збільшуючих РК (для покупця) відображають у декларації в загальному порядку — точно так само, як ПЗ/ПК за своєчасними ПН/РК. Ніде окремо такі запізнілі ПН/РК не виділяють.

Якщо не відобразили

Як ми вже говорили, ПК (його збільшення), не відображений в належному періоді, можна відобразити в будь-якому подальшому періоді — протягом 1095 днів з дати складання ПН/РК (абзац четвертий п. 198.6 ПКУ). А ось додати невідображені/зменшити не зменшені ПЗ, а також зменшити не зменшений ПК можна тільки шляхом надання УР.

Врахуйте: в уточнюючих додатках Д1/Д5 зазначаємо тільки ті рядки, які необхідно додати. А раніше відображені правильні дані не повторюємо (п. 8 розд. VI Порядку № 21).

Причому уточнити таблиці 1.1, 1.2 додатків Д1, Д5 теж можна (заповнюють їх за таким же додатковим принципом).

висновки

  • Відобразити ПЗ постачальник повинен у періоді їх виникнення незалежно від факту реєстрації ПН. А відобразити ПК покупець зможе тільки тоді, коли ПН буде зареєстровано.
  • Збільшення ПЗ/зменшення ПК завжди відображають у періоді перерахунку — не оглядаючись на факт реєстрації. А ось зменшити ПЗ/збільшити ПК можна тільки за умови реєстрації РК. Виняток — виправлення помилки.
  • Суми ПЗ, відображені на підставі незареєстрованих ПН/РК поточного періоду, зазначають у табл. 1.1 додатка Д5/табл. 1.1 додатка Д1.
  • В уточнюючих додатках Д1/Д5 відображають тільки уточнювані показники.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі