Теми статей
Обрати теми

ПН заблокували «назавжди»: штраф і ПН-двійник?

Павленко Олексій, податковий експерт
Нам заблокували реєстрацію ПН. Подали документи, але в реєстрації відмовили. Оскаржувати не будемо. Чи застосують штраф за нереєстрацію цієї ПН? Чи є в нас обов’язок виписати ще одну ПН і зареєструвати її в ЄРПН?

Штраф. У ПКУ передбачено 2 види штрафів за не(своєчасну) реєстрацію ПН/РК у ЄРПН — у пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ. Перший з них (за п. 1201.1 ПКУ) — за несвоєчасну реєстрацію вам точно не загрожує, оскільки він застосовується тільки після реєстрації ПН (РК) у ЄРПН.

Пунктом 1201.2 ПКУ передбачено штраф за нереєстрацію ПН у ЄРПН протягом граничного строку, визначеного в ст. 201 ПКУ, у розмірі 50 % від суми ПДВ у ПН*. Цей штраф застосовується при виявленні таких фактів перевіркою. Теоретично фіскали можуть спробувати застосувати до вас цей штраф. У БЗ 101.27 навіть є консультація про застосування цього штрафу щодо заблокованої ПН, проте там ідеться про ситуацію, коли протягом 365 днів платник не здійснював узагалі жодних дій з розблокування. Ми критикували цю консультацію в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 15.

* Там ще передбачено й штраф-«бонус» — теж у розмірі 50 %, якщо «проштрафована» ПН/РК не буде зареєстрована протягом 10 днів за днем отримання ППР з першим штрафом.

Щоправда, за ситуації, коли платник навіть документів не подав, можна говорити про його провину в нереєстрації заблокованої ПН, у вашому ж випадку така провина не простежується. Мабуть, тому фіскали не прагнуть застосовувати на практиці в подібних ситуаціях штраф з «1201.2».

Але якщо раптом таке станеться, відсутність вини платника буде достатньо вагомою підставою, щоб відбитися в суді від цього штрафу. Адже платник з причини блокування взагалі не мав і не має можливості зареєструвати ПН у ЄРПН. Тобто у зв’язку з тим, що фіскали позбавили його права на реєстрацію цієї ПН, не можна штрафувати платника за невиконання обов’язку, який він з вини самих же фіскалів виконати не може. Тим паче, що платник первісно не ухилявся, а виконував свій обов’язок: склав і направив ПН для реєстрації в ЄРПН. (Про те, що суди, розглядаючи справи про штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН, ставлять «на чільне місце» наявність вини платника в цьому порушенні — читайте на с. 19 цього номера.)

Крім того, в п. 1201.2 ПКУ (як і в п. 1201.1) є спеціальне застереження, де буквально зазначено, що в разі зупинення реєстрації ПН (РК) штрафи не застосовуються на період зупинення до прийняття рішення «щодо відновлення реєстрації згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ**». У вас рішення комісії було протилежним (про невідновлення).

** І хоча ця норма ПКУ вже не діє (звичайний недогляд законодавців), але в ній ішлося саме про реєстрацію розблокованої ПН/РК — що також підтверджує нефіскальний підхід.

Що стосується другого 50 % штрафу з того ж п. 1201.2 ПКУ, то з ним приблизно така ж історія: у теорії податківці можуть спробувати його застосувати за формальними підставами. Адже протягом 10 днів платник податків навряд чи зможе зареєструвати відмовну ПН. Контраргументи можуть бути тими ж — платник податків фізично не може виконати вимогу про реєстрацію, і в цьому немає його вини.

Ще одна ПН? Обов’язок виписувати другу таку ж ПН ПКУ не передбачено — навіть для тієї ситуації, коли суд підтримає відмову фіскалів. Однак на практиці платники йдуть на це, щоб виручити своїх контрагентів, але це — їх особиста ініціатива. А якщо номер пройде (така «ПН-двійник» зареєструється, хіба що з іншим номером), то, як мінімум, на платника чекає штраф за п. 1201.1 ПКУ

Причому якщо цю другу ПН устигнути зареєструвати до перевірки, тобто до застосування штрафу згідно з п. 1201.2 ПКУ, то вважаємо, що платник податків зможе відбутися тільки штрафом згідно з п. 1201.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі