Теми статей
Обрати теми

Усунення неоднозначностей. РК з кодом «302»

Солошенко Людмила, податковий експерт
Коли складають такий РК? РК з причиною «Усунення неоднозначностей» складають для виправлення неоднозначностей (помилок), що виникли після коригування ПН попереднім(-ми) РК, але тільки якщо після такого коригування підсумкові показники ПН не обнулилися (!) — не стали «нульовими» (БЗ 101.16, лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17).

Інакше, якщо показники кількості/обсягу обнулилися (стали «нульовими»), то складають РК з іншими причинами — «Зменшення обсягу при нульовій кількості»/«Зменшення кількості при нульовому обсягу» (про них див. на с. 24).

Такий РК може складатися у випадках, коли:

— до ПН уже раніше складали РК за старими правилами«на дельту»*. І, наприклад, одним рядком («на дельту») коригували: одночасну зміну кількості/ціни (в одному рядку заповнювали графи 7 — 10 РК) або часткову зміну ціни (тобто одним рядком змінювали ціну на частину товару і заповнювали гр. 9, 10 РК);

* Нагадаємо, що «старі правила» коригування (одним рядком «на дельту») діяли до початку весни 2018 року (тобто до торішнього «весняного» оновлення ПЗ).

— обліковуються під одним і тим же порядковим номером (тобто однаково пронумеровані) дві і більше товарні позиції. Нагадаємо, що нумерація, що повторюється, могла виникнути через коригування за старими правилами, коли і позицію, що видаляється (з «-»), і замінювану позицію (з «+») нумерували однаково — одним і тим же порядковим номером у РК;

коригування помилково відобразили не в тих графах, тобто:

коригування ціни показали в «кількісних» гр. 7, 8 (замість гр. 9, 10), а

коригування кількості — у «цінових» гр. 9, 10 (замість гр. 7, 8);

— було складено «округлену» ПН — зважаючи на округлення ціни до двох знаків після коми (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 4). Врахуйте:

РК на «Усунення неоднозначностей», по суті, — проміжний (додатковий) РК перед «основним» коригуванням

Він виконує допоміжну функцію: покликаний усунути неоднозначності і перетворити застарілі дані ПН на сучасний вигляд, щоб провести поточне коригування за новими правилами.

Особливості заповнення РК. Оскільки такий РК передує основному коригуванню, його зазвичай складають тією ж датою, що і подальший «основний» РК. Коригування проводять за кількістю: у РК заповнюють «кількісні» гр. 7, 8, а також гр. 1.1 — 6, 11 — 15 (а ось «цінові» гр. 9, 10 не заповнюють).

Щоправда, увага (!): у цього РК є своя особливість заповнення «мінусових» рядків — у них у гр. 7 сторнують кількість, а ось «цінову» гр. 8 РК не заповнюють. Зате обсяги в гр. 13 і суму ПДВ у гр. 14 мінусують скоригованими, тобто вже з урахуванням (!) колишніх коригувань ПН (БЗ 101.16). Утім, якщо такий РК складають до «староформеної» ПН (зареєстрованої ще до 01.12.2018 р.), то в «мінусових» рядках гр. 14 «ПДВ» не заповнюють, оскільки її не було в ПН (БЗ 101.16, п. 4.1 листа № 36942). Хоча якщо її вийде заповнити і зареєструвати РК — не страшно.

Зверніть увагу: у гр. 2.1 «Причина коригування» в усіх рядках (!) цього РК зазначають умовний код причини «302» («Усунення неоднозначностей»).

На думку податківців, неоднозначності, виявлені в різних рядках ПН, слід усувати «порядково» — шляхом складання окремого РК (!) з причиною «Усунення неоднозначностей» до кожного рядка, що підлягає виправленню (БЗ 101.16, лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17). Хоча якщо ЄРПН пропустить, то можна всі коригування провести одним РК.

РК з причиною «Усунення неоднозначностей» завжди в результаті буде «нульовим». Адже за допомогою його нічого не зменшуємо (не збільшуємо), а лише перетворюємо дані «неоднозначних» рядків ПН на необхідний вигляд. Такий РК реєструє продавець (у верхній лівій частині ставлять відмітку «Х» про продавця).

Приклад РК з причиною «Усунення неоднозначностей» (після часткової знижки у 2017-му на частину товару, оформленої РК за старими правилами одним рядком «на дельту»).

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі