Теми статей
Обрати теми

РК до ПН на мінбазу

Свіриденко Алла, податковий експерт
ПН на мінбазу складають у тому випадку, коли за правилами абзацу другого п. 188.1 ПКУ ПДВ-зобов’язання донараховують виходячи з мінбази.

Тоді податкові зобов’язання (ПЗ) складаються з двох частин:

— ПЗ, нарахованих на договірну вартість, та

— ПЗ, розрахованих виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною.

Відповідно і ПН буде дві (п. 15 Порядку № 1307): окремо на договірну вартість, окремо — на суму перевищення (див., наприклад, листи ДФСУ від 05.11.2018 р. № 4700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 02.11.2018 р. № 4676/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Важливо, що ПН на суму перевищення мінбази над договірною ціною (ПН на мінбазу) може бути:

«індивідуальна» — яку складають на кожну дату виникнення «мінбазного» ПДВ;

зведена — її оформляють на всі однакові випадки «дешевого» продажу не пізніше останнього дня місяця, у якому сталися такі операції (п. 201.4 ПКУ).

Порядок складання «індивідуальних» і зведених ПН на мінбазу ми в усіх подробицях описали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 36.

Але якщо раптом після постачання товарів/послуг відбувається якась із подій, перелічених у п. 192.1 ПКУ, наприклад:

— наступний за постачанням перегляд цін;

— повернення товарів/послуг;

— повернення суми попередньої оплати товарів/послуг,

виникає необхідність у коригуванні сум раніше нарахованих ПДВ-зобов’язань платника податків, у тому числі виходячи з мінбази. Для проведення такого коригування використовують РК до ПН на мінбазу (див. категорію 101.15 БЗ).

Зверніть увагу! Необхідність коригування «мінбазних» ПДВ-зобов’язань, а відповідно, в оформленні РК, може виникнути не лише при зміні продажної ціни товару, але також і у разі перегляду його покупної вартості, яка, власне, і відіграє роль мінбази.

Загальний принцип заповнення РК як до «індивідуальної», так і до зведеної ПН однаковий. Для цього в першому рядку РК зі знаком «-» наводять показники того рядка «мінбазної» ПН, який підлягає коригуванню. При цьому в графі 1.2 РК зазначають порядковий номер коригованого рядка ПН. Крім того, до початкової ПН за потреби додають нові рядки з виправленими показниками (див. лист ДФСУ від 11.09.2018 р. № 3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Новому, додатково вписуваному до ПН, рядку присвоюють новий порядковий номер, якого не було в коригованій ПН

Наприклад, якщо в первинній ПН було всього 3 рядки, а коригуванню підлягає рядок 2, то перший «мінусовий» рядок у графі 1.2 зазначають під номером 2, а новий «плюсовий» рядок у РК ітиме під номером 4.

Цим двом рядкам присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначають у графі 2.2 табличної частини РК, а також однакову причину коригування (графа 2.1).

Ідемо далі.

Дані про продавця та покупця в «мінбазних» РК заповнюють однаково. Точніше, у полях, призначених для зазначення даних продавця, а також у полях, відведених для даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Свій податковий номер постачальник зазначає в полі «Індивідуальний податковий номер». Більше того, в РК до ПН на мінбазу (як «індивідуальних», так і зведених) обов’язковим для заповнення є і новий реквізит «Податковий номер платника податку…».

До графи «Опис (номенклатура) товарів/послуг, вартість чи кількість яких коригується» (графа 3), крім власне найменування товару, продавець вписує текст: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання» (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307).

Графи 4.1, 4.2, 4.3, 5, 6, 15 розділу Б РК до ПН на мінбазу не заповнюють (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

Що стосується порядку заповнення графи 14 «Сума податку на додану вартість», то він залежить від того, яка ПН — «стара», зареєстрована до 01.12.2018 р., чи «нова», зареєстрована після 01.12.2018 р., підлягає коригуванню. Якщо ви коригуєте «стару» ПН, тоді в «мінусовому» рядку графу 14 не заповнюйте, а ось у додатковому рядку обов’язково зазначте правильну, відкориговану, суму ПДВ. Ну а якщо коригувати доводиться вже нову ПН, зареєстровану за новою формою, тоді заповнювати графу 14 доведеться і в «мінусовому», і в додатковому рядку.

Відрядковий порядок заповнення РК до ПН на мінбазу виглядає так.

РК до «індивідуальної» ПН на мінбазу. РК, складені платником податків до ПН, які не видаються покупцеві, підлягають реєстрації в ЄРПН самим платником податків. Тому в таблиці в лівому верхньому кутку РК до ПН на мінбазу ви проставляєте відмітку «Х» у полях «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)» та «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і зазначаєте тип причини «15».

Зверніть увагу: якщо ви заповнюєте РК до «старої» ПН, складеної до 01.03.2017 р., то в РК слід зазначати тип причини, що діяв на той момент, «15», «16» або «17» (див. лист № 36942).

Причина коригування (графа 2.1) — зазначаєте можливі причини коригування «мінбазної» ПН: «103» Повернення товару або авансових платежів»), а у разі часткового повернення — «102» Зміна кількості»), «101»Зміна ціни») або «104» («Зміна номенклатури»).

Наприклад, у разі зміни мінбази у зв’язку зі зниженням/збільшенням ціни товару на вході, на наш погляд, логічніше використовувати причину «101». Звісно ж, цей код передбачає зміну ціни постачання товарів/послуг, а не їх придбання, проте нічого іншого нам не залишається, оскільки більш відповідної причини немає.

До речі, за роз’ясненнями контролерів, у випадку зменшення вартості придбаних товарів, РК до мінбазної ПН складають на дату реєстрації в ЄРПН РК, складеного у зв’язку зі зменшенням вартості придбаних товарів/послуг (див. категорію 101.15 БЗ). Щоправда, абсолютно не зрозуміло, звідки податківці взяли цю дату: адже ПКУ не прив’язує дату коригування ПДВ-зобов’язань ні до дати придбання товарів, і вже поготів до дати реєстрації ПН на купівлю.

РК до зведеної ПН на мінбазу. У РК до зведеної ПН на мінбазу відмітку «Х» поставляють у тих же самих полях «Підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем)» та «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини», а також сам тип причини «15» (або «15», «16», «17» — якщо РК оформляється до ПН, складеної до 01.03.2017 р.). Крім того, у полі «До зведеної податкової накладної» доведеться зазначити відповідний до нашої ситуації код зведеності «3» (п. 11 Порядку № 1307).

На той факт, що код зведеності потрібно зазначати в усіх абсолютно «зведених» РК — як до ПН, зареєстрованих до 01.12.2018 року, так і після зазначеної дати, — податківці говорять у листі № 36942 (ср. ).

Причина коригування (графа 2.1) — тут зазначають спеціальну причину коригування «203» Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до 11 (останнього) абзацу пункту 201.4 статті 201 розділу V Кодексу»).

А тепер порядок заповнення «індивідуальної» ПН на мінбазу покажемо на прикладі.

Приклад. Підприємство (платник ПДВ) отримало авансову оплату вартості:

— 100 кг цукерок шоколадних «Лускунчик» за ціною 150 грн./кг (без ПДВ) (ціна придбання цукерок — 180 грн./кг (без ПДВ). Різниця між мінбазою і договірною вартістю — 3000 грн. (30 грн./кг х 100 кг));

— 200 кг цукерок шоколадних «Лебедине озеро» за ціною 120 грн./кг (без ПДВ) (ціна придбання — 140 грн./кг (без ПДВ). Різниця між мінбазою і договірною вартістю становить 4000 грн. (20 грн./кг х 200 кг)).

На дату отримання авансу підприємство оформило 2 ПН:

— першу — виходячи з договірної вартості товару;

— другу — виходячи із суми перевищення мінімальної бази ПДВ над договірною вартістю.

Проте постачальник зробив підприємству післяпродажну знижку, і вартість придбання цукерок шоколадних «Лускунчик» знизилася з 180 грн./кг до 170 грн./кг. Відповідно, різниця між мінбазою і договірною ціною знизилася до 2000 грн.

У ПН на мінбазу цукерки «Лускунчик», зазначені під номером 1, усього заповнено 2 рядки.

Порядок оформлення РК до «індивідуальної» ПН на мінбазу.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі