Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність і прибуткова декларація

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Фінансова звітність є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною. А отже, разом з відповідною податковою декларацією платник податку на прибуток зобов’язаний подавати квартальну або річну фінансову звітність. У сьогоднішній статті ми розповімо, у які строки потрібно подавати фінзвітність і, що найважливіше, у якому складі.

Фінзвітність — невід’ємна частина декларації

Разом з річною прибутковою декларацією за 2018 рік усі платники податків зобов’язані подавати річну фінансову звітність (невід’ємна частина декларації — додаток ФЗ) (п. 46.2 ПКУ).

Про подання фінансової звітності необхідно повідомити, поставивши відповідну відмітку у розділі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності».

Попереджаємо: якщо ви не поставите відмітку про подання фінзвітності, податківці вважатимуть прибуткову декларацію неподаною (БЗ 102.25). Пояснюють вони це тим, що згідно з п. 48.3 ПКУ податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, зокрема інформацію про додатки, що додаються до декларації і є її невід’ємною частиною.

Зазначимо: якщо фінзвітність складається за МСФЗ, то примітки до фінансової звітності можуть подаватися у складі фінансових звітів на додаток до них у самостійно обраному вигляді (письмове пояснення, таблиця, графік тощо). При цьому відмітка про подання приміток до фінансової звітності в таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» не проставляється (БЗ 102.23).

Склад фінзвітності

Склад фінансової звітності, яка подається у складі декларації з податку на прибуток, залежить від розміру платника податків.

Так, за підсумками звітного року малі підприємства подають Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м), а мікропідприємства — Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва у складі Балансу (форма № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс). Інші підприємства (середні та великі) подають повний комплект фінзвітності, яка включає п’ять форм.

Нагадаємо: форма № 6 (звіт «Інформація за сегментами») є додатком до приміток до річної фінансової звітності (його форма наведена в додатку 1 до П(С)БО 29 «Фінансова звітність за сегментами»). Незважаючи на те, що такий документ — усього лише додаток до приміток до річної фінзвітності, він є невід’ємною частиною такої фінзвітності. А отже, забувати про нього при поданні річної декларації з податку на прибуток не варто. А кому саме — читайте в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 7, с. 90.

Зверніть увагу! Разом з річною фінзвітністю:

— середні та великі підприємства зобов’язані подати ще й так званий Звіт про управління (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік);

— а підприємства, які здійснюють діяльність у видобувних галузях або заготівлю деревини і при цьому становлять суспільний інтерес, — Звіт про платежі на користь держави (ст. 1 Закону про бухоблік).

Водночас такі документи не належать до фінзвітності (п. 1 розд. II П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). А тому якщо ви їх не подасте податківцям разом з декларацією, то проблем не повинно виникнути.

Зверніть увагу! Починаючи з 01.01.2018 р. для цілей подання фінзвітності розподіл підприємств на мікро-, малі, середні та великі здійснюється на підставі оновленої ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік (лист ДФСУ від 10.10.2018 р. № 4372/6/99-99-14-03-03-15/ІПК).

На сьогодні ця норма поділяє підприємства залежно від:

— середньої кількості працівників;

— чистого (!) доходу від реалізації;

— балансової вартості активів.

Класифікація підприємств відповідно до Закону про бухоблік

Підприємства:

Критерії:

середня кількість працівників

чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)*

балансова вартість активів*

Мікропідприємства

до 10 осіб

до 700 тис. євро

до 350 тис. євро

Малі

до 50 осіб

до 8 млн євро

до 4 млн євро

Середні

до 250 осіб

до 40 млн євро

до 20 млн євро

Великі

понад 250 осіб

понад 40 млн євро

понад 20 млн євро

* За середньорічним курсом НБУ (http://www.bank.gov.ua/files/Exchange r.xls). У 2017 році середньорічний курс становив 30,0042 грн./євро, у 2018 році — 32,1429 грн./євро.

При цьому необхідно пам’ятати таке:

— щоб перебувати у відповідній групі підприємств, показники на дату складання річної фінансової звітності за два попередні роки повинні відповідати щонайменше двом з наведених вище критеріїв, які встановлені для конкретної групи;

— новостворені підприємства при визначенні відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності;

— для визначення відповідності критеріям, зазначеним у євро, застосовується офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі курсу НБУ, який установлювався для євро протягом відповідного року.

А ось з квартальною звітністю не все так просто. Звісно, усі квартальники (навіть якщо це мікро- або мале підприємство, але при цьому воно є високодохідником) повинні подавати з квартальною декларацією з податку на прибуток і проміжну фінзвітність (лист Мінфіну від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779).

Водночас з 01.01.2018 р. зі ст. 13 Закону № 996 виключено положення щодо складання проміжної фінзвітності у складі тільки Балансу та Звіту про фінансові результати. Лише для мікро- і малих підприємств ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік збережена скорочена за показниками фінансова звітність (у складі Балансу і Звіту про фінрезультати).

Контролери ж у роз’ясненнях, розміщених у БЗ 102.23.02, пропонують платникам, які складають фінзвітність:

— за П(С)БО — разом з квартальною декларацією з податку на прибуток подавати лише квартальний Баланс і Звіт про фінрезультати. Так діяли й до 01.01.2018 р. Це повністю відповідає сьогодні п. 1 розд. II П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»;

— за МСФЗ — або повний комплект фінзвітності, або скорочений.

Строки подання фінзвітності

Фінансова звітність може бути подана як в електронній, так і в паперовій формі. При цьому законодавство встановлює різні строки подання фінзвітності податківцям і до органів статистики:

— до статистики — не пізніше 28.02.2019 р. (п. 5 Порядку № 419);

— до податкової — у строки декларації, тобто не пізніше за 01.03.2019 р.

Якщо ви подаєте фінзвітність у паперовому вигляді, то зможете окремо відзвітувати перед органами статистики й окремо перед контролерами, подавши фінансову звітність двічі.

Якщо ви подаєте електронну фінзвітність до органів статистики (у встановлені строки), у такому разі подану вами звітність побачать й органи статистики, і податківці.

Тому подавати її вдруге (разом з декларацією з податку на прибуток) не потрібно

Достатньо буде відмітки в самій декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі