Теми статей
Обрати теми

Збиток за нереєстрацію ПН — суд «за»

Павленко Олексій, податковий експерт
Про те, як (не) працює механізм штрафування контрагента і відшкодування збитків за нереєстрацію ПН та яка позиція судів у цьому питанні, ви вже знаєте*. Нещодавно з’явилася нова інформація, у зв’язку з чим виникла потреба ще раз висловитися із цього приводу.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 17, с. 22.

Існують два основних варіанти впливати на контрагента за нереєстрацію ПН: договірні штрафи та відшкодування збитку, нанесеного нереєстрацією/несвоєчасною реєстрацією ПН (і не важливо, чи передбачено таке відшкодування самим договором).

Судова практика щодо цих двох варіантів обрала різні шляхи. Судді останнім часом зазвичай погоджувалися з можливістю стягнення з контрагента збитків за нереєстрацію ПН. Проте в стягненні штрафних санкцій суди часто відмовляли.

Більшу конкретику і ясність внесла постанова Великої Палати ВС від 05.06.2019 р. у справі № 908/1568/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/82420676). І її висновків напевно тепер дотримуватимуться на практиці суди нижчого рівня при розгляді схожих справ.

Головний висновок: обов’язок продавця зареєструвати ПН — обов’язок платника в публічно-правових відносинах, а не обов’язок перед покупцем. А тому вимога покупця зобов’язати продавця зареєструвати ПН не є способом захисту в господарських правовідносинах і не підлягає розгляду в суді. Зауважимо, що у зв’язку з такою позицією покупець не зможе не лише змусити зареєструвати ПН, а й стягнути з продавця штраф за нереєстрацію ПН.

Утім, невиконання продавцем цього обов’язку може завдати покупцеві збитки. І належним способом захисту для позивача може бути звернення до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих порушенням контрагентом за договором обов’язку щодо складання і реєстрації ПН. При цьому Велика Палата ВС послалася на постанову ВС від 03.08.2018 р. у справі № 917/877/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/75896031).

Після таких судових рішень установлення в госпдоговорах штрафів до продавця за нереєстрацію ПН втрачає сенс, як і звернення до суду з вимогою змусити продавця зареєструвати ПН та/або стягнути з нього штрафи за нереєстрацію.

Зате можна упевненіше при нереєстрації продавцем ПН звертатися до суду про стягнення збитків, якщо продавець не зробить це добровільно. Можна також в «залякувальних» цілях заносити до договорів норми про відшкодування в таких випадках покупцеві збитків (хоча для цілей стягнення це не має значення)…

Звертаємо увагу, що тут слід пам’ятати про вину і принцип індивідуальної відповідальності із ст. 61 Конституції України. Оскільки в умовах дії механізму блокування ПН не лише платник може впливати на процес реєстрації, але в низці випадків — й податківці. А в такій ситуації — якщо платник вживає всіх необхідних заходів для розблокування ПН (подає необхідні документи, оскаржує дії фіскалів тощо), то стягнути з нього відшкодування збитків покупцеві може бути проблематично. Адже у такому разі прямої вини продавця в нереєстрації ПН не буде. Як приклад можна навести постанову ВС від 07.02.2019 р. у справі № 913/272/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/79748269), у якій суд відмовив покупцеві у стягненні з продавця збитків за не вчасно отримане бюджетне відшкодування через затримку в реєстрації заблокованих ПН. Суд не убачив вини в діях продавця, оскільки останній подав необхідні документи для розблокування ПН, а потім оскаржив рішення фіскалів про відмову в реєстрації ПН.

Підсумуємо: стягувати за нереєстрацію ПН з продавця через суд можна лише збитки, та й то — лише за наявності в цьому його вини

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі