Теми статей
Обрати теми

Виявили старі збитки? Подайте пільговий Звіт

Свіриденко Алла, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.22 Бази знань

висновок документа

Якщо підприємство виявило податкові збитки минулих років, які зараховують у зменшення торішнього об’єкта оподаткування податком на прибуток, то йому доведеться подати Звіт про пільги за минулий рік і сплатити штраф за несвоєчасне його подання

Відомо, що п.п. 140.4.2 ПКУ пропонує усім прибутківцям зараховувати старі податкові збитки в рахунок зменшення об’єкта оподаткування. У результаті заліку підприємство фактично недоплачує податок на прибуток до бюджету, тому зобов’язане складати і подавати Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт про пільги). Код збиткової пільги — 11020301 (див. поки діючий Довідник № 92/2 інших податкових пільг станом на 01.04.2019 р.). Подробиці складання Звіту шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 5; 2018, № 83, с. 4.

Але перейдемо до справи. Уявіть ситуацію: підприємство в декларації з податку на прибуток за 2018 рік з якоїсь причини не показало в рядку 3.2.4 додатка РІ збитки минулих років. Помилку виявили вже в поточному 2019 році і втрачений тоді збиток після самовиправлення зарахували в рахунок зменшення фінрезультату за 2018 рік. Чи треба в цьому випадку подавати Звіт про пільги за минулий рік?

У консультації, що коментується, податківці говорять однозначно — так. Мовляв, після виправлення помилки ви повернете забуті минулого року збитки на місце (у рядок 3.2.4 додатка РІ і рядок 03 декларації). Тим самим ви зменшите об’єкт оподаткування з рядка 04 декларації і знизите нараховану суму податку на прибуток за минулий рік. Ну а зараховані збитки — привід подати Звіт про пільги.

З такою позицією сперечатися складно через неврегульованість питання, хоча заперечити все-таки хочеться. Адже втрат бюджету саме минулого року не було, вони сталися вже цього року — у момент уточнення.

Якщо все ж визнавати необхідність подання пільгового Звіту, то тільки цим справа не обмежиться. Оскільки йдеться про подання Звіту за минулий рік, то за несвоєчасне його надання підприємству доведеться заплатити штраф у розмірі 170 грн. (п. 120.1 ПКУ). Для посадових осіб передбачений адмінштраф у розмірі від 85 до 170 грн. (ст. 1631 КУпАП)*. Щоправда, в частині застосування адмінсанкцій не забувайте про існування тримісячного строку, у рамках якого накладається адмінштраф (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 7). У вашій ситуації цей строк пропущений, отже, за неподання Звіту адмінштрафу бути не повинно.

* Посадовій особі доведеться сплатити також судовий збір у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня для працездатних осіб (у 2019 році: 1921 грн. х 0,2 = 384,20 грн.).

Також будьте готові до перевірок: камеральної (п.п. 75.1.1 ПКУ) і позапланової документальної (п.п. 78.1.2 ПКУ).

Крім того, якщо ви берете на озброєння висновки контролерів, враховуйте два важливі обмеження.

1. Усе сказане вище справедливе, якщо виявлений вами збиток був частково або повністю зарахований у зменшення об’єкта оподаткування минулого року. Якщо ж виявлений старий збиток не зіграв у зменшення фінрезультату, наприклад, унаслідок відсутності прибутку, пільговий Звіт подавати не треба. Адже поки пільгової операції немає, немає і підстав для подання Звіту (див. 102.11 БЗ).

2. Подавати Звіт про пільги за 2018 рік доведеться, тільки якщо ви не подавали його раніше із зазначенням якоїсь іншої пільги. Якщо ж Звіт за 2018 рік ви таки складали, то можна зітхнути спокійно. Уточненки за пільговим Звітом немає, тому самоуточнитися за минулий рік не вийде. Відображати торішні збитки шляхом коригування показників звітного періоду теж не можна, оскільки це призведе до викривлення інформації про поточну суму пільг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі