Теми статей
Обрати теми

Перевірки щодо осіб з інвалідністю

Амброзяк Наталя, юрист
16 червня набула чинності оновлена редакція порядку проведення перевірок щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Хто і як проводитиме ці перевірки? Давайте розбиратися.

Необхідність коригування Порядку № 70* назріла вже давно. Як мінімум тому, що ще 09.12.2012 р. «перевірочні» повноваження передали Держпраці та її територіальним органам. Повноваження-то передали, а спеціальний норматив підкоригувати забули. До 16 червня 2019 року перевіряючим у Порядку № 70 значився Фонд соцзахисту інвалідів (Фонд).

* Затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70 в редакції від 05.06.2019 р. № 466.

Тепер щодо найголовніших нюансів перевірок.

Хто перевіряє? Як ми вже сказали вище, Держпраці та її територіальні органи.

Що перевіряють? Всього три моменти:

1) реєстрацію у Фонді;

2) дотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;

3) подання звіту до Фонду.

Види перевірок. Порядок № 70 встановлює два види перевірок: планові і позапланові.

Причому вони можуть бути:

— виїзними (за місцем здійснення господарської діяльності роботодавця);

— невиїзними (у контролюючому органі).

Час проведення перевірки. Згідно з п. 3 Порядку № 70

перевірки обов’язково проводяться в робочий час госпсуб’єкта, встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку

У присутності… Перевірки у юросіб повинні проводиться у присутності керівника або його уповноваженого, а у ФОП — у присутності підприємця або його уповноваженого (п. 4 Порядку № 70).

Які документи можуть вимагати? Перелік документів передбачений п. 12 Порядку № 70. В цілому цей список залишився тим самим. Хоча без змін все-таки не обійшлося.

Наприклад, перевіряючі більше не проситимуть статут та повідомлення про реєстрацію роботодавця у Фонді. Але зможуть вимагати звіти з праці (форма № 1-ПВ).

Обов’язки перевіряючих. Перед початком перевірки інспектор зобов’язаний:

1) запросити у відповідному відділенні Фонду інформацію про вашу реєстрацію і показники звітності про працевлаштування і зайнятість осіб з інвалідністю (п. 11 Порядку № 70);

2) внести запис у ваш журнал реєстрації заходів держнагляду (контролю), якщо він є (п. 5 Порядку № 70);

3) пред’явити направлення на проведення перевірки і службове посвідчення та надати вам копію такого направлення (п. 11 Порядку № 70). Вимоги до змісту наказу і направлення усе в тому ж п. 11 Порядку № 70.

Планові перевірки: нюанси. Проводяться відповідно до річних планів, які затверджуються Держпраці не пізніше 1 грудня року, що передує плановому. План перевірок можна буде знайти за адресою: inspections.gov.ua.

Те, як часто вас включатимуть в план, залежить від того, чи потрапляєте ви під який-небудь з критеріїв ризику (див. постанову КМУ від 06.02.2019 р. № 223). Всього існує 3 ступені «ризиковості» роботодавців: високий, середній і низький. Якщо ви — госпсуб’єкт з високим ступенем ризику, то вас включатимуть в план не частіше за один раз на 2 роки, із середнім — одного разу на 3 роки, з низьким — одного разу на 5 років.

Про проведення планової перевірки роботодавця повинні письмово повідомити не пізніше ніж за 10 днів до початку такої перевірки

Лист-повідомлення зобов’язані надіслати поштою (рекомендованим листом) або вручити роботодавцеві (його уповноваженій особі) під розписку.

Максимально можливий строк проведення планової перевірки: 2 робочих дні — для суб’єктів малого підприємництва (раніше було 5); 10 робочих днів — для усіх інших госпсуб’єктів (раніше було 15).

Продовження цих строків заборонене.

Сумарна тривалість усіх планових перевірок, що проводяться Держпраці, її територіальними органами протягом календарного року щодо суб’єкта господарювання (комплексного планового заходу), не може перевищувати 30 робочих днів. Для суб’єктів мікро- і малого підприємництва такий строк не повинен перевищувати 15 робочих днів.

Позапланові перевірки: нюанси. Проводяться незалежно від кількості раніше проведених перевірок. Підставою може послужити:

1) заява самого госпсуб’єкта про проведення перевірки;

2) перевірка виконання припису про усунення порушень законодавства за результатами попередньої планової або позапланової перевірки;

3) звернення фізичної особи про порушення, з документами, що підтверджують ці факти, або їх копіями. У такому разі позапланова перевірка проводиться за погодженням із Мінсоцполітики;

4) інформація від відділення Фонду про:

— неподання звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (форма № 10-ПІ) за два звітні періоди підряд без поважних причин або письмових пояснень про такі причини;

— невиправлення помилки у звіті за формою № 10-ПІ у строк до 5 робочих днів з дня отримання повідомлення з Фонду;

5) доручення Прем’єр-міністра України.

Максимально можливий строк проведення перевірки: 2 робочих дні — для суб’єктів малого підприємництва; 10 робочих днів — для усіх інших госпсуб’єктів.

Продовження цих строків заборонене.

Коли можна не допустити перевіряючих? Підстави для недопуску передбачені в п. 14 Порядку № 70 і повністю відповідають подібним підставам із ст. 10 Закону № 877. Не допустити до перевірки можна, якщо:

— перевірка проводиться з порушенням періодичності проведення таких заходів;

— вам не надали копію повідомлення про проведення перевірки або воно не відповідає вимогам закону;

— ви не отримали повідомлення про проведення планової перевірки;

— перевіряючі не захотіли вносити запис в журнал реєстрації заходів держнагляду (контролю);

— вам не пред’явили направлення на проведення перевірки, службові посвідчення і не надали копію направлення;

— тривалість перевірки або сумарна тривалість планових перевірок перевищує встановлену законом максимальну тривалість;

— проводиться повторна позапланова перевірка по тому ж факту, який став підставою для проведення попередньої позапланової перевірки;

— Держпраці не затвердила і не оприлюднила на своєму сайті уніфіковану форму акта перевірки з переліком питань залежно від ступеня ризику;

— перевіряючі не надали копію дозволу на проведення позапланової перевірки від Мінсоцполітики (у разі перевірки за заявою фізособи).

Перевірка закінчена: що далі? Після закінчення перевірки складається акт в двох екземплярах: один — для вас, один — для перевіряючого. Підписуєте акт ви і представник Держпраці. Не згодні з тим, що вказано в акті? Можна підписати цей документ із зауваженнями.

Відмова від отримання і підписання акта не врятує. У такому разі в цей документ внесуть відповідний запис і відправлять його вам рекомендованим листом з повідомленням про вручення (п. 15 Порядку № 70).

Якщо були виявлені порушення, то протягом 5 днів з дати складання акта вам вручать припис про усунення правопорушень.

Але підставою для сплати адмінштрафу цей документ не є.

У разі, якщо до посадових осіб госпсуб’єкта застосовують ч. 2 ст. 1881 КУпАП, штраф сплачується на підставі постанови суду. Перевіряючі лише виписують протоколи (ч. 1 ст. 255 КУпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі