Теми статей
Обрати теми

Виправлення «єдиноподаткових» помилок

Помилки в обліку. Юридичні особи — платники єдиного податку використовують бухоблікові дані (п.п. 296.1.3 ПКУ). Відтак, в обліку вони виправляють помилки в порядку виправлення бухоблікових помилок.

ФОП — платники єдиного податку ведуть «єдиноподатковий» облік за допомогою Книги обліку доходів (п.п. 296.1.1 ПКУ) та Книги обліку доходів і витрат (п.п. 296.1.2 ПКУ). Щоб унести корективи до Книги, ФОП має зробити в ній запис у новому рядку з відображенням від’ємного або додатного значення. Цей запис слід вносити до Книги датою допущення помилки, а не датою фактичного здійснення виправлення.

Внесення такого коригуючого запису слід засвідчити підписом платника податку, тобто ФОП (п.п. 3 п. 3 Порядку № 579-1 та п.п. 3 п. 3 Порядку № 579-2). Під засвідчувальні підписи платника у книгах окремого місця не виділено. Тому платник має самостійно визначити місце, де ставити такий підпис (див. лист ГУ ДФС в Одеській обл. від 04.04.2018 р. № 1362/ІПК/15-32-13-01-09). Зазвичай підпис зазначають у рядку, в якому міститься інформація про виправлення.

Помилки в декларації. Якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ) єдиноподатник самостійно виявить помилки в раніше поданій декларації, він може звертатися до механізму виправлення помилок, прописаного в п. 50.1 ПКУ. А це означає, що виправити помилки в ЄП-декларації можна:

до закінчення граничного строку подання помилкової декларації шляхом подання нової декларації з позначкою «Звітна нова». Тобто платник повторно подає ЄП-декларацію з усіма правильно заповненими показниками;

після закінчення граничного строку подання декларації — двома способами: (1) через уточнюючу декларацію (зі сплатою 3 % штрафу від суми недоплати) з позначкою «Уточнююча» або (2) у поточній (звітній) декларації (зі сплатою 5 % штрафу від суму недоплати).

Причому жодних обмежень щодо виправлення помилок залежно від групи, до якої належить єдиноподатник, що помилився, ПКУ не передбачає. Форма декларації для самовиправлення — та ж сама, що і для стандартного звітування.

При виправленні через уточнюючу декларацію механізм самовиправлення полягає у такому. У заголовній частині декларації робиться позначка «Уточнююча», а всі розділи декларації заповнюються так, як мала би бути заповнена звітна декларація за період, що виправляється, якби помилки не було. При цьому додатково заповнюється розділ «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (розділ VI декларації — для фізосіб або розділ IV декларації — для юросіб).

При виправленні через звітну декларацію механізм такий. У заголовній частині декларації робиться позначка «Звітна», а всі розділи декларації заповнюються так, як має бути заповнена декларація за звітний період. Результати самовиправлення відображаються у розділі «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (розділ VI декларації — для фізосіб або розділ IV декларації — для юросіб).

При цьому якщо через звітну декларацію виправляються помилки минулого року, результат самовиправлення відобразиться тільки у цьому розділі. Якщо ж ідеться про помилки попередніх періодів поточного року, то звітна декларація заповнюється з урахуванням самовиправлення. Тобто наростаючим підсумком з урахуванням правильних показників за попередні періоди року (періоди, що виправляються).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Виправлення єдиноподаткових помилок

2019, № 39

2

ФОП на ЄП помилився в доході: як самовиправитися

2018, № 93, с. 22

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі