Теми статей
Обрати теми

Негрошові розрахунки за пальне (бартер) і акциз

Уточніть, що змінилося з 1 липня цього року в оподаткуванні акцизним податком бартерних операцій, у рамках яких обмінюється пальне? (м. Одеса)

Ми вже звертали увагу наших читачів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 38, с. 16), що при внесенні в «алкогольно-тютюновий» Закон № 481 змін, пов’язаних з ліцензуванням операцій з пальним, законодавці поширили також і на пальне особливості оподаткування операцій продажу (та інших видів відчуження) певних підакцизних товарів за бартером і іншими видами операцій, коли передбачені негрошові розрахунки (у тому числі векселями і т. п.).

Згідно з цією нормою, нагадаємо, одержувач пального зобов’язаний суму акцизу, включеного в ціну пального, а також суму ПДВ, нарахованого на таку ціну, сплатити постачальникові виключно в грошовій формі! У такому ж порядку здійснюється оплата вартості виготовлення (переробки, обробки) підакцизної продукції — тепер і пального (!) на давальницьких умовах, що корелює з нормами пп. 222.1.4 і 222.1.5 ПКУ.

Ми вважаємо, що ця норма стосується тільки тих випадків, коли йдеться про негрошовий розрахунок з виробниками пального (у тому числі з тими, хто виробив пальне на давальницьких умовах), адже саме вони включають акциз у ціну і «крутять» на нього зверху ПДВ. На етапах перепродажу пального акциз у ціну не включається і в документах не виділяється — хоча, як правило, акциз у цій ціні «віртуально» є, оскільки він уже був закладений у неї виробником або імпортером пального. Але імпортерів норма останнього абзацу ст. 15 Закону № 481 теж не стосується, оскільки вони і акциз, і ПДВ сплачують на митниці при ввезенні пального, причому своїми грошима (хоча ці податки, ніби, і непрямі ☹)...

Водночас нагадаємо, що недотримання цього правила (про грошову оплату частини вартості пального — у вигляді сум акцизу і ПДВ) загрожує штрафом, передбаченим у ст. 17 Закону № 481, у розмірі вартості відвантаженого пального! До кого конкретно застосовується цей штраф, чітко не зрозуміло, але слово «відвантаженого» наводить на думку про постачальника пального (виробника або переробника). Але про таке обмеження повинні пам’ятати обидві сторони (і продавець-виробник і покупець) і бажано цей момент обумовлювати в «негрошових» контрактах на продаж пального.

Олексій Павленко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі