Теми статей
Обрати теми

ПДВ у довірителя, або Агент знову поза грою

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 04.07.2019 р. № 3077/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

За операціями у рамках договору доручення (постачання товару, оплата) податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ та/або право на податковий кредит (ПК) виникають у довірителя за загальними правилами із ст. 187 та/або 198 ПКУ з урахуванням моменту отримання/перерахування коштів повіреним

Згідно з договором доручення повірений зобов’язується здійснювати розрахунки з покупцями і постачальниками довірителя (отримувати оплату від покупців і розраховуватися з постачальниками). Який порядок оподаткування таких операцій у довірителя?

З податком на прибуток усе доволі просто. Жодних різниць для коригування фінрезультату за операціями, здійсненими у рамках виконання договору доручення, ПКУ не передбачає. Тому тут працюють чисто бухгалтерські правила. А оскільки факт отримання/перерахування коштів (незалежно від того, від кого вони надійшли/кому перераховані — від покупця/постачальникові чи від повіреного/повіреному) не впливає на бухгалтерські доходи/витрати, то і на об’єкт оподаткування з податку на прибуток такі операції ніяк не вплинуть.

З ПДВ усе не так однозначно. Ви вже знаєте* про те, що податківці поширюють дію п. 189.4 ПКУ не на всі посередницькі операції. Вони традиційно вважають: якщо у рамках договору доручення фактична передача товарів/послуг посередникові не здійснюється, то і ПК/ПЗ згідно з п. 189.4 ПКУ у нього не виникають. Такий підхід підтверджує і сьогоднішній лист. Вони говорять: оскільки право власності на товар/послугу повіреному не переходить, то ПЗ/ПК виникають у довірителя за загальними правилами із ст. 187, 198 ПКУ.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 51, с. 29.

Зверніть увагу: ПДВ-обхід повіреного фіскали обґрунтовують відсутністю переходу права власності. Хоча в п. 189.4 ПКУ сказано прямо, що він працює у тому числі і для договорів доручення, що не передбачають перехід права власності.

Але це ще не все. Зверніть увагу на дати виникнення ПЗ/ПК у довірителя, озвучені податківцями в листі, що коментується.

На їх думку, датою виникнення ПЗ у довірителя буде дата першої з подій:

— зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок повіреного або

— відвантаження товару довірителем (у разі експорту — дата оформлення митної декларації, а для послуг — дата оформлення документа, що підтверджує факт їх постачання).

Формування ПК у довірителя здійснюється на дату події, що відбулася раніше:

— списання коштів з банківського рахунку повіреного або

— отримання товарів/послуг довірителем.

Тобто податківці упевнені, що ПЗ/ПК у довірителя виникають вже на дату отримання (списання) передоплати на (з) банківський(-го) рахунок(-ку) повіреного.

Хоча строго формально при отриманні/перерахуванні передоплати третьою особою ПЗ/право на ПК у постачальника не виникають. Адже згідно з формулюваннями з пп. 187.1, 198.2 ПКУ передоплата є підставою для нарахування ПЗ (дає право на ПК), тільки якщо вона надійшла від покупця постачальникові (списана з банківського рахунку покупця).

Сьогоднішній висновок фіскалів застосовний не лише до договорів доручення. Він повинен спрацювати і для інших тристоронніх договорів (детальніше про тристоронні ПДВ-проблеми див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 92, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі