Теми статей
Обрати теми

ПДВ в агента: чи завжди працюють посередницькі правила?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Чи завжди для посередника працюють ПДВ-правила з п. 189.4 ПКУ? Сумніви виникли через неоднозначні роз’яснення податківців (наприклад, у листах ДФСУ від 16.11.2018 р. № 4855/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 4855), від 26.02.2018 р. № 777/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 777), від 01.02.2018 р. № 403/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 403) посередницькі правила вони не враховують).

На наш погляд, правила з п. 189.4 ПКУ повинні застосовуватися до всіх посередницьких операцій. Звісно, крім винятків, прямо прописаних у ПКУ. Пояснимо детальніше.

Дія п. 189.4 ПКУ не поширюється на:

— експортні й імпортні операції, здійснені в межах посередницьких договорів (п. 189.6 ПКУ) (про оподаткування таких операцій див. на с. 9);

— операції постачання квитків на автобус і на провезення багажу (п. 189.13 ПКУ).

Інших винятків у ПКУ немає. Тобто будь-які інші операції, здійснені в межах посередницьких договорів, повинні оподатковуватися ПДВ з урахуванням зазначеного в п. 189.4 ПКУ.

А що говорять податківці?

У листі № 4855 податківці роз’яснили порядок ПДВ-оподаткування за договором доручення, згідно з яким агент надає послуги зі збору від населення коштів за охоронні послуги, надані комітентом. На думку податківців, ПДВ-оподаткуванню в агента підлягає тільки сума агентської винагороди. А суми, що надходять від населення, які агент потім перераховує комітентові, агентові оподатковувати не потрібно.

У листі № 777 податківці говорять про визначення бази оподаткування при продажу залізничних квитків через агентську мережу перевізника (із залученням субагентів). Там сказано: суб’єкт господарювання, який не є перевізником (не надає послуги перевезення) та здійснює тільки оформлення/повернення проїзних і перевізних документів, приймання коштів за квитки і надає інші послуги в межах виконання агентського договору, визначає свої податкові зобов’язання тільки з вартості наданих ним послуг без урахування вартості перевезення, що перераховується перевізникові (про такий підхід ми попереджали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 25, с. 5).

У листі № 403 йдеться про порядок ПДВ-оподаткування в разі постачання повіреним послуг зі здійснення окремих юридичних дій (у тому числі отримання повіреним коштів від покупця за товари (нерухомість і земля), власником яких є довіритель, і подальше їх перерахування довірителеві в разі, якщо товари повіреному не передаються). На думку податківців, ПЗ при отриманні коштів від покупців у повіреного не виникають, оскільки він не був власником і безпосередньо не здійснював їх постачання покупцеві.

Зверніть увагу: усі три ситуації стосуються договору доручення і в усіх трьох ситуаціях фактична передача товарів/послуг відсутня. Мабуть, саме тому податківці виводять такі операції з під дії п. 189.4 ПКУ. Хоча, на наш погляд, в усіх перелічених випадках посередницькі ПДВ-правила повинні працювати на повну (тобто ПДВ з вартості товарів/послуг, що передаються за договором доручення, повинен «бігти» через повіреного). А не враховувати їх можна хіба що за наявності індивідуальної податкової консультації (на вашу адресу) з відповідним висновком.

А взагалі, якщо можливо, не вдавайтеся до договорів доручення, якщо вам треба оподатковувати ПДВ увесь оборот, що проганяється через посередника. Договори комісії прийнятніші. Коли ж все-таки обрали договір доручення, то:

— якщо хочете не застосовувати п. 189.4 ПКУ, краще проводьте розрахунки довірителя з покупцем/постачальником «напряму», тобто оминувши посередника;

— якщо треба застосовувати п. 189.4 ПКУ, тоді в договорі (доручення тощо) на посередника треба «повісити» все, що стосується відправлення/отримання товарів/послуг (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 23, с. 10).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі