Теми статей
Обрати теми

Атестацію робочих місць слід проводити регулярно!

Кучерова Оксана, юрист
Коментар до листа Мінсоцполітики від 20.06.2019 р. № 939/0/206-19

висновок документа

Результати атестації застосовуються до затвердження наступної атестації, у тому числі позачергової, але не більше ніж 5 років після затвердження результатів попередньої атестації

Додержання норм законодавства про охорону праці перебуває під пильним контролем Держпраці. Адже навряд чи хтось посперечається з тим, що здоров’я — найбільша і водночас найкрихкіша цінність людини. Саме тому порушення норм у цій сфері можуть призвести до непоправних наслідків, бо підірване здоров’я повернути в колишній стан дуже важко. На щастя, це розуміє законодавець, і тому працівники, зайняті на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, мають право на додаткові пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

Крім того, Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII зобов’язує роботодавця організовувати проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці. Причому проводити таку атестацію потрібно в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на 5 років (п. 4 постанови КМУ від 01.08.92 р. № 442).

А якщо роботодавець не дотримуватиметься цього правила, чи діють тоді її результати на майбутнє, тобто більше 5 років?

На думку авторів листа, що коментується, чинним законодавством це не передбачено. Підтримує позицію Мінсоцполітики й Верховний Суд (див. постанову від 25.04.2018 р. у справі № 804/2806/17).

Як бачимо, загалом зараз склалася думка про те, що результати атестації діють тільки в період, визначений у колективному договорі (але не більше 5 років), і після закінчення цього строку більше не діють.

Що не кажи, але такий висновок зовсім не на користь працівників, адже вони, продовжуючи фактично працювати в шкідливих або важких умовах праці, втрачають право на пільги.

Якщо з дією наперед результатів атестації робочих місць позиція держорганів більш-менш зрозуміла, то з питанням про дію цих результатів за періоди до її проведення не все так просто.

А що з ретроспективою? На перший погляд здається логічним, що оскільки результати атестації діють не більше 5 років, то вони не впливають і на період до проведення атестації.

Але якщо за результатами атестації встановлено, що робоче місце належить до категорії із шкідливими або важкими умовами праці, то можна припустити, що ці ж умови були й до моменту проведення атестації. Тобто робоче місце й раніше характеризувалося шкідливістю та небезпекою праці (якщо умови праці істотно не змінювалися). Виникає запитання: чи може працівник, який працював у таких умовах до проведення атестації, претендувати на пільги?

У листі, що коментується, це запитання розглянуто через призму отримання пенсії за віком на пільгових умовах. Автори листа, пославшись на п. 4.2 Порядку № 383*, натякнули на те, що якщо атестація була проведена вперше та умови роботи не змінювалися, то після проведення атестації весь період попередньої роботи на підприємстві у виробництвах, зазначених у Списках, у шкідливих і важких умовах праці можна зарахувати до стажу, який надає право на таку пенсію.

* Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений наказом Мінсоцполітики від 18.11.2005 р. № 383.

Зауважимо: такий висновок Мінсоцполітики зробило з буквального розуміння п. 4.4 Порядку № 383. У ньому зазначено: якщо атестація була вперше проведена після 21.08.97 р., у разі підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах до пільгового стажу зараховується увесь період роботи до 21.08.92 р., 5-річний період роботи на цьому підприємстві, що передує даті видання наказу, та період роботи протягом подальших 5 років. Тобто ретроспективна дія результатів атестації все-таки передбачена в законодавстві, і з цим погоджується Мінсоцполітики. Щоправда, це правило прописане тільки для призначення пільгових пенсій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі