Теми статей
Обрати теми

Виплачені дивіденди не переглядаються

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство звітує з податку на прибуток за підсумками року. У бухобліку за І квартал 2019 року отримано прибуток і за цей період прийнято рішення виплатити дивіденди учасникам-фізособам. 1. Які наслідки спричинить виплата дивідендів, якщо за підсумками майбутніх періодів або календарного року виникнуть збитки? 2. Чи можна виплачувати дивіденди за минулі періоди (наприклад, за 2018 рік у 2020 році)? (м. Полтава)

1. Наявність збитку в подальших звітних періодах ніяк не відобразиться на виплаті дивідендів, нарахованих за І квартал 2019 року. Пояснимо.

Як відомо, дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачене статутом (ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ*). Отже, якщо статутом не встановлений менший період (наприклад, місяць), то мінімальним розрахунковим періодом, за який можуть бути нараховані та виплачені дивіденди, є квартал.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Нагадаємо: дивіденди — це платіж, що здійснюється емітентом корпоративних прав (юрособою) на користь власника таких прав у зв’язку з розподілом частини прибутку, розрахованого за правилами бухобліку (п.п. 14.1.49 ПКУ). При цьому п. 4 П(С)БО 15 «Дохід» визначає нарахування дивідендів як операцію з розподілу частини чистого прибутку між власниками згідно з часткою їх участі у власному капіталі підприємства. Тож

основна умова для нарахування і виплати дивідендів — наявність чистого прибутку за конкретний розрахунковий період

Головне, щоб були чітко встановлені правила вибору такого періоду**. При цьому важливо (!) зафіксувати наявність прибутку, що підлягає розподілу між учасниками. Для цього необхідно скласти і затвердити фінансову звітність за І квартал 2019 року. І жодного перегляду та/або перерахунку дивідендів у зв’язку зі збитками подальших періодів чинне законодавство не передбачає.

** Не забудьте про наявність обмежень щодо прийняття рішення про виплату і безпосередню виплату дивідендів відповідно до Закону про ТОВ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 13, с. 2).

Дивіденди остаточно оподатковуються при їх нарахуванні (п.п. 170.5.4 ПКУ). На цей момент підприємство було платником податку на прибуток, а тому застосовується ставка ПДФО 5 % (п.п. 167.5.2 ПКУ).

При цьому факт сплати податку на прибуток з бухгалтерського прибутку, отриманого за підсумками І кварталу 2019 року, на об’єкт оподаткування ПДФО і ВЗ не впливає. Така залежність існує тільки при визначенні розміру авансового внеску з податку на прибуток. А сплачувати його при виплаті дивідендів фізособі не потрібно (п.п. 57.11.3 ПКУ).

2. Щодо виплати дивідендів, нарахованих за минулі періоди, відзначимо таке.

Розподіл прибутку належить до виняткової компетенції загальних зборів учасників (пп. 1 і 12 ч. 1 ст. 30 Закону про ТОВ). Оскільки рішення про нарахування дивідендів за минулі роки (припустимо, за 2017, 2018 роки) підприємством раніше не приймалися, то немає жодних законодавчих перешкод для нарахування їх у поточному або майбутніх роках за умови дотримання обмежень, передбачених ст. 27 Закону про ТОВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі