Теми статей
Обрати теми

«Анатомія» собівартості

Альошкіна Наталя, податковий експерт, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Виробничі підприємства визначають два види собівартості: собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) і виробничу собівартість. Про те, що являють собою ці показники та які витрати в себе включають, ітиметься далі.

Кожне виробниче підприємство насамперед розраховує виробничу собівартість продукції. З яких витрат вона складається, «знає» абзац другий п. 11 П(С)БО 16. Так, до неї включаються:

— прямі матеріальні витрати;

— прямі витрати на оплату праці;

— інші прямі витрати;

— змінні загальновиробничі витрати;

— постійні розподілені загальновиробничі витрати.

При цьому виробнича собівартість продукції зменшується на:

— справедливу вартість супутньої продукції, яка реалізується;

— вартість використовуваної на підприємстві супутньої продукції в оцінці її можливого використання.

Таким чином, виробнича собівартість продукції включає тільки витрати, безпосередньо пов’язані з її виробництвом, а в частині витрат на управління — тільки розподілені загальновиробничі витрати. Ті види непрямих (накладних) витрат, які не пов’язані безпосередньо з виготовленням продукції (адміністративні витрати, витрати на збут та інші витрати операційної діяльності підприємства), не включають до складу виробничої собівартості і, отже, не розподіляють на кожну одиницю об’єкта калькулювання.

За виробничою собівартістю оцінюють готову продукцію.

Виробнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) є частиною собівартості реалізації, яка включає також нерозподілені постійні загальновиробничі витрати та наднормативні виробничі витрати (абзац перший п. 11 П(С)БО 16).

Зазначимо, що, крім виробничої собівартості та собівартості реалізації, є ще й так звані витрати звітного періоду. Вони включають адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Наочний розподіл операційних витрат підприємства між виробничою собівартістю, собівартістю реалізованої продукції та витратами періоду покажемо на рис. 3.1.

img 1

Детальніше «анатомія» витрат, що входять до складу виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) і собівартості реалізації, представлена в табл. 3.1.

Таблиця 3.1. Витрати, що включаються до собівартості

Вид витрат

Склад витрат

Норма П(С)БО 16

Прямі матеріальні витрати*

Вартість сировини та основних матеріалів, що становлять основу продукції, яка виробляється, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат. Тобто вартість тих запасів, які використовуються не для виробництва продукції, робіт і послуг, а для інших цілей (капітальне будівництво, адміністративні потреби), до складу виробничої собівартості не включається.

Прямі матеріальні витрати зменшують на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва, які оцінюють у порядку, викладеному в п. 11 П(С)БО 16

П. 12

* Про організацію обліку прямих матеріальних витрат виробництва читайте в підрозділі 7.1 на с. 41.

Прямі витрати на оплату праці*

Заробітна плата та інші виплати працівникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат**

П. 13

* З організацією обліку прямих витрат на оплату праці можна ознайомитися в підрозділі 7.3 на с. 48.

** Зверніть увагу: при відрядній формі оплати праці пряме віднесення до складу собівартості окремих видів (груп) продукції основної заробітної плати виробничих робітників проблем не викликає. Це відбувається на підставі первинних документів. А ось щодо заробітку, нарахованого за відпрацьований час, і різних видів доплат виникають труднощі при їх розподілі між конкретними об’єктами калькулювання. Зробити це безпосередньо за даними первинних документів часто неможливо. Тому фактично нараховану суму такої заробітної плати включають до складу загальновиробничих витрат, а потім розподіляють між окремими видами продукції (робіт, послуг) пропорційно прийнятій на підприємстві базі розподілу (див. розділ 8 на с. 67).

Інші прямі витрати*

Усі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо (на підставі первинних документів) віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема:

— відрахування на соціальні заходи;

— плата за оренду земельних і майнових паїв;

— амортизація;

— втрати від браку, що складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), зменшеної на її справедливу вартість, і витрат на виправлення такого технічно неминучого браку

П. 14

* Про організацію обліку інших прямих витрат див. у підрозділі 7.4 на с. 52.

Загальновиробничі

витрати*

Змінні

Витрати на обслуговування та управління виробництвом (цехами, дільницями), які змінюються прямо пропорційно зміні обсягу діяльності. Змінні загальновиробничі витрати включають до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) у повному обсязі шляхом розподілу на кожен об’єкт витрат з використанням обраної бази розподілу (годин праці, заробітної плати, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) виходячи з фактичної потужності звітного періоду

Абзац другий п. 16

Постійні

Витрати на обслуговування та управління виробництвом, які залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності. Постійні загальновиробничі витрати включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) за допомогою розподілу на кожен об’єкт витрат з використанням обраної бази при нормальній потужності**. Тобто до собівартості виробництва потрапляє лише розподілена частина постійних загальновиробничих витрат. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати включають до складу собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у періоді їх виникнення. Таким чином, вони потрапляють до складу витрат звітного періоду

Абзац третій п. 16

* Перелік і склад змінних та постійних загальновиробничих витрат підприємство встановлює самостійно. Зауважте: загальна сума розподілених і нерозподілених постійних загальновиробничих витрат не може перевищувати їх фактичної величини. Детальніше про загальновиробничі витрати та їх розподіл див. у розділі 8 на с. 67.

** Згідно з п. 4 П(С)БО 16 нормальна потужність — це очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий в умовах звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Наднормативні виробничі витрати*

Витрачання (використання) ресурсів на виробництво понад норми, нормативи, розцінки тощо, затверджені уповноваженим органом

* Наднормативні витрати включаються до собівартості реалізованої продукції, робіт, послуг (за рішенням керівника підприємства) тільки в тому випадку, якщо вони не пов’язані з нестачами, псуванням, нетехнологічним використанням та порушенням правил зберігання (див. лист Мінфіну від 15.04.2005 р. № 31-04220-20-17/6687).

висновки

  • Виробнича собівартість продукції включає тільки витрати, безпосередньо пов’язані з її виробництвом, а в частині витрат на управління — тільки розподілені загальновиробничі витрати.
  • Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), реалізованої протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат і наднормативних виробничих витрат.
  • Наднормативні витрати включаються до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) тільки в тому випадку, якщо вони не пов’язані з нестачами, псуванням, нетехнологічним використанням і порушенням правил зберігання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі