№49

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2019/№ 49 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Головне про собівартість Цей спецвипуск головним чином призначений для бухгалтерів виробничих підприємств, а також підприємств, які виконують роботи або надають послуги. Адже йтиметься в ньому про собівартість продукції, робіт та послуг. Ви дізнаєтеся про склад витрат на виробництво й про те, як правильно їх зібрати і розподілити між об’єктами калькулювання. Ми розповімо про етапи формування собівартості продукції (робіт, послуг), а також про різні прийоми, які застосовуються при її обчисленні. Хочете дізнатися більше — приєднуйтеся! Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Наталя Альошкіна.
  • Об’єкти обліку витрат та об’єкти калькулювання Облік витрат і калькулювання фактичної собівартості продукції тісно між собою переплетені. Зазначений взаємозв’язок ми розглядатимемо в цьому розділі спецвипуску. Зокрема, поговоримо про об’єкти обліку витрат та об’єкти калькулювання, а також розповімо, що таке калькуляційні одиниці.
  • «Анатомія» собівартості Виробничі підприємства визначають два види собівартості: собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) і виробничу собівартість. Про те, що являють собою ці показники та які витрати в себе включають, ітиметься далі.
  • Класифікація витрат на виробництво У попередньому розділі ви ознайомилися зі складом витрат, що включаються до собівартості продукції (робіт, послуг). При цьому всі вони мають певний набір відмітних особливостей і різне значення у виготовленні продукції (виконанні робіт, наданні послуг). У зв’язку із цим для правильної організації виробничого обліку та обчислення собівартості продукції (робіт, послуг) витрати на виробництво класифікують за певними ознаками. Про цю класифікацію і йтиметься далі.
  • Методи обліку витрат і калькулювання собівартості На різних підприємствах і навіть у різних виробництвах та господарствах одного й того ж підприємства облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) можуть вести різними методами. Вибір методу залежить від галузевих особливостей, обсягів та періодичності випуску продукції, організації та технології виробництва, методики планування, стану технічного нормування і низки інших факторів. Про ці методи й буде наша подальша розмова.
  • Способи калькулювання собівартості одиниці продукції Залежно від галузевих особливостей технології та організації виробництва підприємства використовують різні способи розподілу витрат на виробництво між окремими видами продукції, а отже, і способи калькулювання собівартості.
  • Облік прямих витрат на виробництво Основна складова виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) — це прямі витрати на їх виробництво. Причому серед прямих витрат найбільшу питому вагу зазвичай мають матеріальні витрати та витрати на оплату праці. Ось про них і поговоримо. Також у цьому розділі розповімо про відходи виробництва та виробничі втрати.
  • Облік загальновиробничих витрат У попередньому розділі ми розглянули питання обліку прямих витрат виробництва. Тепер настала черга детальніше вивчити облік тих витрат на виробництво, які неможливо прямо (на підставі первинних документів) віднести до складу собівартості продукції (робіт, послуг). Іншими словами, у цьому розділі йтиметься про облік загальновиробничих витрат (ЗВВ).
  • Облік витрат допоміжних виробництв З попередніх розділів ви дізналися про подробиці обліку витрат основних виробничих цехів підприємства. Водночас нерідко до складу великих промислових підприємств входить цілий комплекс цехів, дільниць і служб так званого допоміжного виробництва. Саме про особливості обліку витрат у таких виробництвах і йтиметься в цьому розділі спецвипуску. Отже, приступимо.
  • Облік та інвентаризація незавершеного виробництва Виробничі підприємства прекрасно знають, що практично неможливо всі витрати звітного періоду віднести на собівартість готової продукції. Адже зазвичай особливості технологічних процесів не дозволяють завершити виробництвом усю продукцію, виготовлення якої було розпочате у звітному і навіть попередніх періодах. У зв’язку із цим виникає НЗВ. Про нього, а також про його участь у розрахунку собівартості витрат звітного місяця ми зараз і поговоримо.
  • Зведений облік витрат на виробництво Зведений облік витрат є завершальним етапом виробничого обліку. Він полягає в узагальненні за об’єктами обліку всіх виробничих витрат підприємства і виявленні тієї їх частини, яка належить до випуску продукції та НЗВ, а також у калькулюванні (визначенні) фактичної собівартості товарної продукції (робіт, послуг).
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі