Теми статей
Обрати теми

Якщо немає профспілки: чи потрібна заміна?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Погодьтеся, сьогодні профспілка на підприємстві (навіть якщо підприємство велике) вважається рідкістю. Незважаючи на це, трудове законодавство все ще вимагає від роботодавців погоджувати деякі рішення з профспілковим органом. Ну а якщо такий відсутній — з іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом. Що це за орган — замінник профспілки, як його створити і які повноваження він має — тема нашої сьогоднішньої статті.

Орган — замінник профспілки

Скажемо одразу: профспілка — не єдиний орган, за допомогою якого працівники можуть брати участь в управлінні підприємством.

Окрім нього, такими органами є (ст. 245 КЗпП):

— загальні збори (конференції), ради трудових колективів;

— інші органи, уповноважені трудовим колективом на представництво.

Який орган з перелічених вище діятиме на підприємстві, вирішує трудовий колектив такого підприємства.

Звичайно, найчастіше органом — представником трудового колективу виступає профспілка. Проте якщо працівники підприємства не хочуть вступати в неї — це їх право (частина третя ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV).

Узагалі відмовитися від створення органу-представника не можна

Передусім цього вимагає трудове законодавство з метою захисту інтересів і прав самого трудового колективу.

Проте за відмову від створення профспілки як працівникам, що становлять трудовий колектив, так і їх роботодавцеві нічого не загрожує. На них так само поширюватимуться трудове законодавство і колективний договір.

У такому разі трудовий колектив може вибрати собі інший орган, який представлятиме його інтереси. Тільки врахуйте, що ці «виборні» повноваження, а також сам орган, що має право представляти інтереси трудового колективу, мають бути прописані в статуті підприємства або іншому засновницькому документі з урахуванням вимог трудового законодавства (п. 3.5 Положення, затвердженого наказом Національної служби посередництва і примирення від 24.04.2001 р. № 92).

Зазвичай іншим органом-представником стає Рада трудового колективу. Саме з нею роботодавцеві доведеться погоджувати список питань, що стосуються відносин із працівниками.

Перелік питань, які координує на підприємстві Рада трудового колективу, наведемо в таблиці нижче.

Що погоджують з Радою трудового колективу

Предмет узгодження

Підстава

Ведення переговорів з розробки і укладення колективного договору як одна із сторін*

ст. 12, 14 КЗпП, ст. 3 Закону № 3356**

* Обирати свого представника для підписання колективного договору трудовий колектив має право тільки за відсутності профспілки на підприємстві (ст. 12 КЗпП, ст. 3 Закону № 3356, лист Мінсоцполітики від 06.04.2016 р. № 506/18/93-16).

** Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Контроль за виконанням колективного договору, якщо такий орган безпосередньо брав участь в укладенні колективного договору як одна зі сторін

ст. 19 КЗпП

Розірвання трудового договору з керівником, якщо той порушив законодавство про працю, про колективні договори і угоди

п. 4 ст. 36 КЗпП

Розірвання трудового договору за підставами, передбаченими пп. 1, 2 — 5, 7 ст. 40 КЗпП і пп. 2, 3 ст. 41 КЗпП, якщо працівник, що звільняється, входить до складу виборних органів підприємства

ст. 43 КЗпП

Установлення п’ятиденного або шестиденного робочого тижня*

ст. 52 КЗпП

* Такі нюанси обговорюються при укладенні колективного договору (ст. 7 Закону № 3356) або прописуються в іншому внутрішньому документі підприємства.

Введення підсумованого обліку робочого часу, узгодження графіків роботи (змінності), тривалість роботи*

ст. 61 КЗпП

* У разі відсутності профспілки це питання може бути врегульоване колективним договором (п. 2 Методрекомендацій, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138).

Установлення п’ятиденного або шестиденного робочого тижня*

ст. 52 КЗпП

Режим роботи підприємства*

ст. 64, 66, 67, 69, 183 КЗпП

* Такі нюанси обговорюються при укладенні колективного договору (ст. 7 Закону № 3356) або прописуються в іншому внутрішньому документі підприємства.

Затвердження графіка черговості надання щорічних відпусток

ст. 79 КЗпП, ст. 10 Закону про відпустки*

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Перенесення щорічної відпустки на інший строк за ініціативою роботодавця

ст. 80 КЗпП, ст. 10 Закону про відпустки

Введення, зміна і перегляд норм праці *

ст. 86 КЗпП

Перелік категорій працівників, що підлягають атестації, строки і графік її проведення*

ч. 2 ст. 11 Закону України від 12.01.2012 р. № 4312-VI

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови введення і розмірів надбавок, доплат, премій, винагород і інших заохочувальних, компенсаційних та гарантійних виплат*

ст. 96, 97 КЗпП

* Такі нюанси обговорюються при укладенні колективного договору (ст. 7 Закону № 3356) або прописуються в іншому внутрішньому документі підприємства.

Установлення строків виплати зарплати і розміру зарплати за першу половину місяця

ст. 115 КЗпП

Установлення колективної (бригадної) матеріальної відповідальності*

ст. 1352 КЗпП

* Письмовий договір про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність укладається між підприємством і усіма членами колективу (бригади)

Правила внутрішнього трудового розпорядку

ст. 142 КЗпП

Розгляд питань про порушення трудової дисципліни замість накладення дисциплінарного стягнення

ст. 152 КЗпП

Контроль за дотриманням усіма працівниками законодавства з охорони праці

ст. 160 КЗпП

Участь у вирішенні трудових спорів

ст. 224, 226 КЗпП

Наказ про зменшення коефіцієнта коригування середньої зарплати

лист Мінсоцполітики від 27.10.2016 р. № 1491/13/8416*

* Подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 59, с. 17.

Установлення матеріальної відповідальності працівників, винних у спричиненні збитків, понесених підприємством

ст. 2525 КЗпП

Раз Рада трудового колективу така потрібна, давайте з’ясуємо, який порядок її формування.

Обираємо Раду трудового колективу

Як ми вже з’ясували, трудовий колектив повинен вибирати свого представника (наприклад, Раду трудового колективу) самостійно. Хоча якщо на підприємстві один працівник — він сам буде представником своїх інтересів.

Ось тільки як це зробити? Наразі є лише один спеціальний нормативно-правовий акт, що регламентує діяльність трудових колективів, — Закон № 9500*. Але цей документ був прийнятий ще за часів СРСР і безнадійно застарів. Застосувати більшість його норм до сьогоднішніх реалій буде важко.

* Закон СРСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями» від 17.06.83 р. № 9500-X.

У цьому випадку згодилися б ст. 2522 — 2523 КЗпП, в яких були прописані повноваження загальних зборів (конференції) трудового колективу у сфері праці і повноваження Ради трудового колективу відповідно. Але вони давно виключені з КЗпП.

Та і Закон України «Про підприємства в Україні» від 27.03.91 р. № 887-XII, який містив порядок формування і загальні права уповноваженого трудовим колективом органу, теж втратив силу.

Тому відповіді на свої запитання в основному шукатимемо в інших нормативних документах. Розпочнемо із загальних моментів.

Трудовий колектив. Це громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на підставі трудового договору (контракту, угоди) або інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством (ст. 2521 КЗпП).

Сюди ж зараховуємо працівників-сумісників, сезонних і тимчасових працівників, працівників, що виконують роботу вдома і т. д. А ось стажисти і практиканти в цю групу не потраплять.

Зазначимо, що кількість працівників, які можуть складати трудовий колектив, законодавством не обмежена. Тобто в нього може входити як один працівник (наприклад, якщо він працює у ФОП), так і більша кількість.

Тут є один нюанс. Особи, що входять в апарат управління підприємством (керівник підприємства, власники — члени дирекції і т. д.), також працюють на підставі трудових договорів.

Але вважаємо, що відносити їх до трудового колективу буде не зовсім правильно, оскільки інтереси таких осіб не збігаються з інтересами інших працівників підприємства. Співробітники апарату управління швидше відносяться до органу, який представляє роботодавця.

Хоча ні ст. 2521 КЗпП, ні п.п. 2.2.2 Положення № 66** жодних винятків у цьому випадку не роблять.

** Затверджено наказом Національної служби посередництва і примирення від 26.09.2014 р. № 66.

Вибираємо представника. Повноваження трудових колективів здійснюються через загальні збори (конференції) трудових колективів (ст. 19 Закону № 9500, п.п. 2.2.10 Положення № 66).

Тому

саме на загальних зборах (конференції) трудовий колектив може обрати Раду трудового колективу

На конференцію трудового колективу збираються не самі працівники підприємства, а їх представники. Конференція проводиться у випадку, якщо скликати загальні збори складно через багатозмінність або територіальну роз’єднаність цехів, відділів, дільниць і інших структурних підрозділів підприємства (ст. 20 Закону № 9500, п.п. 2.2.5 Положення № 66). Порядок обрання представників визначає трудовий колектив.

Скликаються загальні збори за ініціативою групи найманих працівників (окремої категорії найманих працівників), а також за пропозицією не менше третини від загальної кількості працюючих штатних найманих працівників підприємства (п.п. 2.2.3 Положення № 66).

Інформація про скликання загальних зборів (конференції) найманих працівників доводиться до відома найманих працівників і адміністрації підприємства не пізніше ніж за 7 календарних днів до їх проведення із зазначенням часу, місця проведення загальних зборів (конференції), питань, які передбачається винести на їх обговорення (пп. 2.2.4, 2.2.6 Положення № 66).

Важливо! Загальні збори вважаються правомочними, якщо в них бере участь більше половини загальної кількості членів колективу, а конференція — не менше 2/3 делегатів (ст. 20 Закону № 9500, п.п. 2.2.8 Положення № 66).

Усі рішення загальних зборів (конференції) трудового колективу (у тому числі про наділення Ради трудового колективу представницькими функціями) приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів членів колективу, присутніх на зборах (конференції) (ст. 31 Закону № 9500, п.п. 2.2.12 Положення № 66).

Оформляють такі рішення протоколом, який підписує голова і секретар загальних зборів (конференції) найманих працівників (п.п. 2.2.13 Положення № 66). До протоколу додаються матеріали реєстрації їх учасників (реєстраційний лист учасників загальних зборів або реєстраційний лист делегатів конференції).

Протокол направляється роботодавцеві або уповноваженій ним особі (п. 4.1 Положення № 66).

Після ухвалення рішення загальним зборам залишиться:

— сформувати Раду трудового колективу;

— затвердити Положення про Раду трудового колективу, в якому прописати склад, чисельність, строк діяльності і повноваження такого органу (їх визначає сам трудовий колектив, оскільки в законодавстві вони не прописані).

Зазначимо тільки, що згідно зі ст. 20 Закону № 9500

строк, на який обирається представницький орган, може складати не більше 2 років

Порядок проведення загальних зборів, а також створення органу-представника, його повноваження мають бути прописані в статуті підприємства. А розмежування повноважень трудового колективу і його виборного органу (Ради трудового колективу) — у колективному договорі.

Якщо Раду не обирати

Якщо трудовий колектив невеликий, немає сенсу створювати його представницький орган. Для того, щоб виконати вимоги трудового законодавства, достатньо буде рішення загальних зборів трудового колективу.

Порядок проведення зборів описаний вище. Він складається з 5 етапів:

— скликати загальні збори трудового колективу;

— обговорити питання, що вимагають узгодження;

— винести ухвалу;

— оформити рішення протоколом;

— повідомити про рішення роботодавцеві.

У такому разі ніхто не зможе посперечатися з тим, що інтереси трудового колективу не були дотримані.

висновки

  • Окрім профспілки, представляти інтереси трудового колективу може інший виборний орган. Як правило, це Рада трудового колективу.
  • Раду трудового колективу обирають на загальних зборах трудового колективу. Саме з нею роботодавець повинен буде погоджувати питання, що стосуються відносин працівника і роботодавця.
  • На маленьких підприємствах достатньо рішення загальних зборів трудового колективу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі