Теми статей
Обрати теми

Експрес-відповіді на «відпускні» запитання*

Савченко Олена, налоговый эксперт

* Більше про відпустки читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 31.

Запитання

Відповідь

Працівник обіймає 0,5 штатної одиниці (працює в режимі неповного робочого дня). Чи потрібно для нього кількість днів щорічної основної відпустки визначати пропорційно зайнятості?

Тривалість щорічних відпусток визначають Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), КЗпП та інші нормативно-правові акти. Розраховують тривалість щорічних відпусток у календарних днях незалежно від режимів і графіків роботи підприємства. Тому працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості. Жодних пропорційних розрахунків тут проводити не потрібно. Це випливає з ч. третьої ст. 56 КЗпП і ст. 5 Закону про відпустки

Працівникові з інвалідністю групи III належать 26 календарних днів щорічної відпустки. Але він працює в зоні гарантованого добровільного відселення та має право на щорічну відпустку 37 календарних днів. Скільки календарних днів повинні компенсувати підприємству — 13 чи 11?

Пояснимо запитання. Відповідно до ч. сьомої ст. 6 Закону про відпустки особам з інвалідністю групи III щорічна основна відпустка надається тривалістю 26 календарних днів.

Разом з тим ст. 47 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796), визначено, що працівникам, які працюють у зоні гарантованого добровільного відселення, надається щорічна основна відпустка на 37 календарних днів за повністю відпрацьований робочий рік у зоні гарантованого добровільного відселення.

При цьому органи соцзахисту населення відшкодовують роботодавцеві понесені ним витрати на оплату різниці між тривалістю відпустки, що надається згідно зі ст. 47 Закону № 796 і Законом про відпустки.

Оскільки Законом про відпустки працівникові з інвалідністю щорічна основна відпустка встановлена тривалістю 26 календарних днів (а не 24 календарних дні, як у більшості працівників), то в описаній у запитанні ситуації за рахунок бюджету мають бути відшкодовані відпускні, нараховані за 11 (37 - 26) календарних днів щорічної відпустки.

Нюанс. Якщо працівник відпрацює в зоні гарантованого добровільного відселення лише частину робочого року, то тривалість зазначеної відпустки визначатиметься пропорційно відпрацьованому часу на цій території

Працівник пішов у відпустку з 1 червня. Відпускні були виплачені за три дні до початку відпустки в травні. Коли нараховувати відпускні: у травні або в червні?

При нарахування відпускних у госпрозрахункових підприємств є два варіанти.

Перший — усю суму відпускних нараховуємо в місяці, в якому здійснюється їх виплата.

Другий — відпускні нараховуємо частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадають календарні дні відпустки.

Обидва варіанти є правильними (див. листи Мінфіну від 23.02.2018 р. № 35220-07-10/5151, від 13.10.2017 р. № 35220-07-2/27938) та активно використовуються роботодавцями!

Якщо ви оберете перший варіант, то відпускні у вас будуть нараховані в травні — місяці виплати, якщо другий — у червні — місяці, на який припадає відпустка

Чи зобов’язано підприємство за три дні до початку відпустки разом з відпускними виплачувати зарплату за відпрацьований час до початку відпустки?

Стаття 21 Закону про відпустки зобов’язує роботодавця виплатити не пізніше ніж за три дні до початку відпустки заробітну плату за час відпустки (тобто відпускні).

Що стосується заробітної плати за відпрацьований час до початку відпустки, то роботодавець має право виплатити її у звичайні строки, встановлені на підприємстві для виплати зарплати

Фізична особа — підприємець прийняв на роботу декількох працівників з 18 березня 2019 року. До цього найманих працівників у нього не було. Протягом якого часу необхідно затвердити графік відпусток?

Конкретні строки складання і форма графіка відпусток ані в Законі про відпустки, ані в КЗпП не визначені. Тому в цих питаннях багато роботодавців традиційно керуються п. 20 Типових правил, затверджених постановою Держпраці СРСР від 20.07.84 р. № 213, які застосовуються на підставі постанови ВРУ від 12.09.91 р. № 1545-XII, і затверджують графіки не пізніше 5 січня на поточний календарний рік.

На початок року у ФОП, про якого йдеться в запитанні, просто не могло бути графіка відпусток. З’явитися такий документ на 2019 рік повинен з урахуванням інтересів роботодавця-ФОП і найманих працівників. Якщо працівники не збираються у відпустку у 2019 році (з урахуванням Закону про відпустки вони цілком можуть реалізувати це право наступного року, оскільки перший робочий рік у них буде з 18 березня 2019 року по 17 березня 2020 року), то, вважаємо, що графік відпусток на 2019 рік ФОП складати не потрібно.

Якщо ж і працівники, і ФОП не проти відпочити один від одного у 2019 році, то безпечніше графік відпусток на цей рік мати. Скласти його можна відразу після прийняття працівників на роботу з урахуванням інтересів ФОП і працівників

Чи бере участь сума лікарняних при розрахунку відпускних?

А суми допомоги по вагітності та пологах?

Так, бере участь. Пояснимо. Перелік виплат, які беруть участь у розрахунку відпускних, наведений у п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). У ньому зазначено в тому числі й допомогу по тимчасовій непрацездатності (див. абзац четвертий п. 3).

Водночас разом із допомогою до розрахунку відпускних включаємо також й оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Попри те, що ця виплата прямо не названа в п. 3 Порядку № 100, вона також є збереженням зарплати працівника на період хвороби.

Також у розрахунку «відпускної» середньої бере участь допомога по вагітності та пологах. Це підтверджує й Мінсоцполітики (раніше — Мінпраці) у листах від 17.06.2011 р. № 190/13/116-11 і від 22.06.2006 р. № 4201/0/14-06/13

Чи включається одноразова винагорода за підсумками роботи за рік, нарахована і виплачена в поточному році за поточний рік, при обчисленні середньої зарплати для оплати відпусток?

До розрахунку відпускних потрапляє тільки винагорода, нарахована в поточному році за попередній рік. Такий висновок прямо випливає з абзацу другого п. 3 Порядку № 100.

Так, наприклад, при наданні відпустки у 2019 році до розрахунку відпускних можна включити винагороду за підсумками роботи за 2018 рік, нараховану у 2019 році.

Якщо ж винагорода за підсумками роботи за рік нарахована в поточному році за поточний рік, то її не можна враховувати при розрахунку відпускних. Це підтверджує Мінпраці в листі від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08

У працівника є невикористані 20 днів відпустки. Чи може підприємство компенсувати їх грошима без звільнення працівника?

Замінити працівникові відпустку грошовою компенсацією можна лише в окремих випадках (див. ст. 24 Закону про відпустки). Розпочнемо з того, що отримати компенсацію за невикористані дні відпустки можуть тільки працівники віком до 18 років (див. ч. п’яту ст. 24 Закону про відпустки).

Причому без припинення трудових відносин компенсувати грошима можна тільки ту частину щорічної відпустки (основної та додаткових), що належить працівникові за відпрацьований робочий рік, яка перевищує 24 календарних дні.

Отже, якщо в працівника тривалість щорічної відпустки 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, то він зможе отримати компенсацію за невикористану відпустку тільки при звільненні.

Якщо ж у працівника щорічна відпустка (основна + додаткові) перевищує 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, то вершок йому можна компенсувати грошима на підставі його заяви. Проте нарахувати і виплатити компенсацію можна буде тільки після того, як працівник використає 24 календарних дні щорічної відпустки за конкретний відпрацьований робочий рік

Працівник, який працює з 2017 року, надав посвідчення учасника бойових дій у травні 2019 року, але датоване воно 2017 роком. Чи має він право на додаткову «бойову» відпустку за 2017, 2018 роки?

Пояснимо. У запитанні йдеться про відпустку, передбачену ст. 772 КЗпП і ст. 162 Закону про відпустки. Особливість цієї відпустки полягає в тому, що її надають за календарний рік, а не за робочий.

Відповідно така відпустка має бути використана працівником протягом календарного року. Якщо працівник не реалізував своє право на таку відпустку в минулих роках, то перенести її на поточний не вийде (див. лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 р. № 430/13/116-16).

Враховуючи наведене, доходимо висновку, що у 2019 році працівник може використати тільки 14 календарних днів «бойової» відпустки за 2019 рік. А ось невикористані дні «бойової» відпустки за 2017 і 2018 роки, на жаль, згоріли

Працівник підприємства після закінчення військової служби одразу ж іде у щорічну відпустку. Як правильно розрахувати середньоденну зарплату, якщо в розрахунковому періоді він не відпрацював жодного дня?

За час служби за працівником на підприємстві зберігається робоче місце і виплачується йому середній заробіток (ст. 119 КЗпП).

Абзацом четвертим п. 3 Порядку № 100 визначено: при обчисленні середньої зарплати для оплати за час щорічної відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у тому числі й за час виконання державних і громадських обов’язків.

Таким чином, у ситуації, описаній у запитанні, розрахунок «відпускної» середньої зарплати слід здійснювати в загальному порядку виходячи із загальної суми «військового» середнього заробітку, нарахованого в розрахунковому періоді (за умови, що інші виплати працівникові в розрахунковому періоді роботодавцем не нараховувалися)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі