Теми статей
Обрати теми

«Серйозне» обладнання за 1 долар

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство за підсумками виконаних обсягів продажів отримує від постачальника товарів як заохочення обладнання за вартістю, еквівалентною одному долару (26,60 грн.). Чи можна облікувати його як об’єкт ОЗ (його справедлива вартість набагато вища)? Сумовий критерій для розмежування об’єктів ОЗ і МНМА, встановлений на підприємстві, дорівнює 6000 грн.

При первісному визнанні обладнання «за 1 долар» має бути визнане в обліку як МНМА. Подальша дооцінка об’єкта (при дотриманні певних умов) можлива, але для цілей податкового обліку вона може бути вигідна тільки малодохіднику, що не застосовує податкові різниці. Пояснимо сказане.

Основним критерієм для класифікації активу в бухобліку є очікуваний термін його використання. У цьому випадку — термін експлуатації перевищує рік, тому для цілей бухобліку таке обладнання визнається ОЗ (п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

На баланс підприємства воно зараховується за первісною вартістю. А оскільки актив придбаний за грошові кошти, то така вартість формується за рахунок суми, сплаченої продавцеві, і супутніх придбанню витрат (п. 8 П(С)БО 7). Причому, попри те, що справедлива (ринкова) вартість активу істотно перевищує вартість його придбання. Адже при первісному визнанні ОЗ стандарт інших варіантів не пропонує. Тому в цьому випадку первісна вартість обладнання складатиме 26,6 грн.

Водночас підприємство може в наказі про облікову політику самостійно встановлювати вартісну межу, з якої ОЗ обліковують у складі інших необоротних матеріальних активів (п. 5.2 П(С)БО 7). А оскільки на підприємстві такий поріг установлений у розмірі 6000 грн., обладнання обліковується у бухобліку як МНМА.

Інша справа, що потім, якщо залишкова вартість об’єкта ОЗ істотно відрізнятиметься від справедливої вартості на дату балансу,

підприємство може самостійно прийняти рішення його переоцінити (п. 16 П(С)БО 7)

До речі, переоцінка активу з перевищенням межі в 6000 грн. — це підстава для переведення його на субрахунок 104 «Машини та обладнання».

Але врахуйте: переоцінка допускається лише щодо тих МНМА, амортизація вартості яких здійснюється за прямолінійним або виробничим методом*. Усі наслідки такої переоцінки відображатимуться в обліку за загальними правилами («Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 43, с. 2, 27).

* МНМА, що амортизуються методом «100 %» або методом «50 % / 50 %», переоцінці не підлягають (п. 16 П(С)БО 7).

У податковому обліку підприємство-малодохідник, що вирішило не застосовувати податкові різниці, повністю орієнтується на бухоблік. У нього сама по собі дооцінка МНМА на фінрезультаті не позначиться, але збільшить первісну вартість МНМА. Тому надалі збільшиться сума нарахованої амортизації за цим об’єктом. Таким чином, дооцінка МНМА малодохіднику вигідна.

Для високодохідника і малодохідника-добровольця облік МНМА в податковому обліку буде таким. Необоротний актив вартістю нижче 6000 грн. не вважається ОЗ (п.п. 14.1.138 ПКУ). Тому «амортизаційні» різниці, передбачені ст. 138 ПКУ, не застосовуються. Тобто фінрезультат визначаємо за правилами бухобліку (лист ДФСУ від 06.06.2019 р. № 2559/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). У разі дооцінки об’єкта до балансової вартості понад 6000 грн. його слід перекваліфіковувати в ОЗ. Але бухгалтерські переоцінки враховувати в розрахунку податкової амортизації заборонено (п.п. 138.3.1 ПКУ). Тому дооцінка МНМА такому платникові вигоди не принесе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі