Теми статей
Обрати теми

Розрахунки готівкою через пошту: можна скласти підсумкову ПН?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Збираємося продавати товар поштою кінцевому покупцеві. Він оплачуватиме готівку операторові поштового зв’язку. Чи можна складати підсумкові податкові накладні (ПН) у такому разі?

Ні, підсумкові ПН складати в цьому випадку не можна. Пояснимо чому.

Можливість складання підсумкових ПН передбачена п. 201.4 ПКУ. Там сказано, що ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо на ці операції не була складена окрема ПН) у випадку:

1) здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які здійснюються через касу/РРО або через банк/платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

2) виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платникам ПДВ за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку;

3) надання ПДВ-платникові касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із зазначенням фіскального і податкового номерів постачальника).

На перший погляд, здається, що ваші операції цілком відповідають операціям з п. 1. Адже продажі здійснюватимуться кінцевому споживачеві, і розраховуватися за товар покупці будуть готівкою. Але це не зовсім так. Формально право на складання підсумкової ПН виникає тільки в разі, якщо розрахунки здійснюються через:

— касу;

— РРО;

— банк/платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Причому тут, очевидно, мається на увазі каса і РРО саме продавця товару (хоча прямо про це в ПКУ й не сказано). Ну а при розрахунках через банк/платіжний пристрій наявність посередника виключає умова про те, що кошти мають бути зараховані безпосередньо на поточний рахунок продавця. Тож

за постачаннями, здійсненими кінцевому споживачеві, але оплаченими через посередника, складати підсумкові ПН не можна

І неважливо, готівкою чи банківською картою розрахувався споживач на пошті.

Податківці такий підхід підтверджують.

Так, у листі ДФСУ від 11.09.2018 р. № 3988/6/99-99-15-03-02-15/ІПК сказано: підсумкова ПН не може бути складена при здійсненні постачання кінцевому споживачеві, якщо розрахунки за ці товари здійснюватимуться через іншу юридичну особу.

У листі ДФС від 07.12.2017 р. № 2872/ІПК/28-10-01-03-11 наведено схожий висновок: ПН за щоденними підсумками операцій не може бути складена при здійсненні постачання товару за готівку кінцевому споживачеві, якщо розрахунки за ці товари, які проводяться через касу, РРО або через банківську установу, здійснюватимуться не безпосередньо на поточний рахунок підприємства.

До чого призведе складання підсумкових ПН усупереч забороні податківців?

Фіскали при проведенні перевірки цілком можуть заявити, що ПН на роздрібні постачання взагалі не складені, і спробувати застосувати штраф зі ст. 1201 ПКУ за їх несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію в ЄРПН. Тож у вашому випадку зі складанням ПН, мабуть, доведеться попрацювати.

Нагадаємо: у верхній лівій частині ПН на неплатника в полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)» роблять відмітку «X» і зазначають тип причини «02». У полі «Отримувач (покупець)» пишуть «Неплатник». У полі «ІПН» отримувача — 100000000000. А поле «Податковий номер платника податку...» покупця не заповнюють (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 12).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі