Теми статей
Обрати теми

Військовий облік: зустрічаємо зміни

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Ні для кого не секрет, що роботодавці зобов’язані вести облік «потенційних солдатів» та співпрацювати з військкоматами. Також не секрет, що багато хто цей обов’язок тривалий час, м’яко кажучи, ігнорував. Але час вносить свої корективи. Саме тому ми вирішили розповісти про порядок ведення військового обліку роботодавцями, адже є привід — у лютому до цього порядку були внесені зміни.

Механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (далі — військовий облік) визначений у Порядку № 921*. Як ми вже сказали, до цього Порядку КМУ постановою від 06.02.2019 р. № 74 вніс істотні зміни. Розібратися з ними — мета цієї статті.

* Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою Кабміну від 07.12.2016 р. № 921.

А розпочнемо нашу сьогоднішню розмову з відповіді на дуже важливе запитання: чи всі роботодавці зобов’язані вести військовий облік?

Хто з роботодавців зобов’язаний?

Частиною 5 ст. 34 Закону № 2232** і п. 15 Порядку № 921 обов’язок організовувати та вести персональний військовий облік установлено для підприємств, установ та організацій незалежно від їх підпорядкування і форми власності, на яких працюють «потенційні солдати».

** Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

А ось фізособи-підприємці (ФОП) у зазначених нормативно-правових актах навіть не згадуються. Отже, вести військовий облік вони не зобов’язані.

Проте Міноборони та Генеральний штаб ВСУ, напевно, мають альтернативний варіант Закону № 2232, у п. 5 ст. 34 якого зазначені в тому числі й ФОП, і самозайняті особи (див. п. 3 листа Міноборони від 13.11.2017 р. № 321/7065 та п. 3 листа Генерального штабу ВСУ від 27.09.2017 р. № 321/5989). І якщо підприємець вирішить наслідувати позицію Міноборони, йому доведеться дотримуватися всіх правил, прописаних у Порядку № 921.

Кого враховуємо?

Хто вони — «потенційні солдати», про військовий облік яких повинне потурбуватися підприємство? На це запитання відповідають ч. 1 ст. 15 Закону № 2232 та п. 36 Порядку № 921. Цими нормами встановлено, що

підприємства ведуть персональний військовий облік призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи, у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди) строком більш як три місяці

Звернемо увагу на два важливі моменти, від яких залежать повнота і достовірність ведення військового обліку на підприємстві.

1. Під призовниками слід розуміти чоловіків віком від 17 (раніше «старт» був від 18) до 27 років, які придатні до служби за станом здоров’я і не мають звільнень або відстрочень.

До військовозобов’язаних належать особи, які перебувають у запасі. Зауважимо, що граничний вік перебування військовозобов’язаних у запасі визначений у ст. 28 Закону № 2232.

Важливо! Перелік військовозобов’язаних і призовників:

які підлягають взяттю на військовий облік на підприємствах, наведений у пп. 17 і 18 Порядку № 921. Зауважимо: з 06.02.2019 р. підприємства зобов’язані брати на військовий облік військовозобов’язаних-переселенців, після взяття їх на облік у відповідному військовому комісаріаті;

— які не підлягають військовому обліку, ви можете знайти в пп. 19 і 20 Порядку № 921.

2. Починаючи з 06.02.2019 р. підприємства повинні вести військовий облік призовників і військовозобов’язаних тільки в тому випадку, якщо з таким працівником укладений трудовий договір (контракт, угода) строком більше ніж на 3 місяці (див. п. 31 Порядку № 921).

Таким чином, якщо приймаєте на роботу особу зі строковим трудовим договором (контракту) на 1 день — 3 місяці, то з військовим обліком такої особи не морочитеся.

Окремо зупинимося на цивільно-правових договорах. До 06.02.2019 р. військовий облік громадян, з якими укладений договір цивільно-правового характеру, не вівся (лист Міноборони від 13.11.2017 р. № 321/7065). Але після оновлення п. 31 Порядку № 921 насторожує наявність у ньому згадки про трудову угоду. Річ у тому, що такі договори належать до цивільно-правових договорів і є однією з форм договору підряду, які регулюються цивільним законодавством (див. лист Мінпраці від 18.10.2007 р. № 255/06/187-07).

Тож сподіватимемося на те, що це технічна помилка КМУ.

Хто веде на підприємстві?

Кількість. Кількість осіб, які ведуть військовий облік, визначають так. За наявності на підприємстві на військовому обліку станом на 1 січня поточного року (п.п. 3 п. 10 та п. 11 Порядку № 921):

— до 500 призовників і військовозобов’язаних обов’язки щодо ведення обліку покладають на посадову особу служби персоналу;

— від 501 (а не 500, як раніше) до 2000 призовників і військовозобов’язаних для ведення обліку приймають одну особу;

— від 2001 до 4000 призовників і військовозобов’язаних — дві особи;

— від 4001 (а не 4000) до 7000 призовників і військовозобов’язаних — три особи.

На кожні наступні від 1 до 3000 призовників і військовозобов’язаних — по одній особі додатково.

Якщо за результатами розрахунків вийшло більше двох обліковців — їх об’єднують у військово-обліковий підрозділ (групу, відділ тощо).

Оплата. Оклади працівників військово-облікових підрозділів установлюють на рівні окладів працівників служби персоналу (п. 13 Порядку № 921).

А якщо обов’язками щодо ведення військового обліку «донавантажений» працівник служби персоналу (на підприємстві до 500 «потенційних солдатів»)? У цьому випадку читаємо його посадову інструкцію.

Якщо «військові» обов’язки в ній не прописані, то працівникові має бути встановлена доплата в розмірі не більше 50 % (п. 11 Порядку № 921). При цьому конкретний розмір доплати за ведення військового обліку (у граничному розмірі до 50 % посадового окладу) визначає керівник залежно від фактичної чисельності призовників і військовозобов’язаних.

У разі коли в посадовій інструкції обліковця прописані завдання і обов’язки щодо ведення військового обліку, то доплата, передбачена п. 11 Порядку № 921, такому працівникові не встановлюється (лист Мінсоцполітики від 09.02.2018 р. № 227/0/101-18/281).

І ще. Про призначення, переміщення і звільнення осіб, відповідальних за ведення військового обліку, підприємство в семиденний строк зобов’язане повідомляти військовий комісаріат (п. 14 Порядку № 921).

Форма інформування — довільна (лист Міноборони від 13.11.2017 р. № 321/7065).

Порядок ведення обліку

Усе розпочинається з правил військового обліку (див. додаток 1 до Порядку № 921), які підприємство вивішує на видному місці. ☺ Що ще потрібно робити?

1. Перевіряти у громадян при прийнятті на роботу наявність військово-облікових документів: у військовозобов’язаних — військових квитків або тимчасових посвідчень, а у призовників — посвідчень про приписку до призовної дільниці. Працевлаштовуємо тільки після взяття їх на військовий облік у військових комісаріатах.

2. Повідомляти військові комісаріати про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу/звільнених з роботи. Строк — 7 днів.

3. Сповіщати призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до військових комісаріатів та забезпечувати їх своєчасне прибуття.

Для цього на підприємстві видається наказ про сповіщення призовників і військовозобов’язаних, який доводитися до їх відома.

Увага! Копія наказу направляється в 3-денний строк до відповідного військового комісаріату (п. 47 Порядку № 921).

Про осіб, які не виконали наказ керівника підприємства і не прибули за викликом до військового комісаріату, підприємство зобов’язане повідомити письмово військовим комісаріатам.

4. Вести персональний облік призовників і військовозобов’язаних у типовій формі первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника»* (далі — особова картка).

* Затверджена спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656.

5. Звіряти облікові дані особових карток з обліковими даними військових комісаріатів (п. 46 Порядку № 921).

Результати звіряння вносяться до журналу обліку результатів перевірок (додаток 7 до Порядку № 921).

Важливо! Для звіряння цих особових карток призовників і військовозобов’язаних, що перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах інших регіонів, до таких військових комісаріатів направляються 2 примірники копій особових карток (форма № П-2), а також копій військово-облікових документів. Після звіряння один примірник копії особової картки повертається підприємству.

6. Вносити до особових карток призовників і військовозобов’язаних зміни стосовно їх сімейного стану, місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади. Строк — 5 днів з дня подання відповідних документів.

А також повідомляти військові комісаріати про зміну облікових даних (за допомогою повідомлення про зміну облікових даних додаток 2 до Порядку № 921). Строк — щомісячно до 5-го числа.

7. Подавати до військових комісаріатів щорічно до 1 грудня списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (у разі їх наявності) за формою додатка 3 до Порядку № 921. Список складається в алфавітному порядку, до нього включаються всі юнаки, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

8. Приймати під розписку (додаток 4 до Порядку № 921) від призовників і військовозобов’язаних їх військово-облікові документи для подання до військових комісаріатів для звіряння з обліковими даними та оформлення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та у воєнний час. Строк — раз на рік.

9. Інформувати військові комісаріати про громадян і посадових осіб, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності (додаток 5 до Порядку № 921).

10. Направляти військовозобов’язаних, які досягли граничного віку перебування в запасі, до відповідного військового комісаріату для виключення з військового обліку (п. 43 Порядку № 921).

11. Складати план заходів з військового обліку у кінці кожного поточного року наступного року, в якому необхідно наводити заходи, строки і відповідальних осіб.

Особова картка

Для особи, відповідальної за ведення військового обліку на підприємстві, цікавим буде розділ II «Відомості про військовий облік» особової картки працівника. Порядок заповнення цього розділу залежить від категорії осіб, які підлягають військовому обліку. У ньому є певні зміни. Тож уся увага на таблицю нижче.

Заповнюємо розділ II особової картки працівника

Найменування рядка

Відомості, які зазначають

Військовозобов’язані рядового, сержантського чи старшинського складу

Група обліку

остання буква військово-облікової спеціальності (від «А» до «Ч»)

Категорія обліку

категорія обліку «1» або «2», а також серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

рядовий, сержантський або старшинський склад

Військове звання

військове звання, присвоєне військовозобов’язаному під час проходження ним військової служби або перебування в запасі

Військово-облікова спеціальність

3-значне кодове (цифрове) позначення військово-облікової спеціальності

Придатність до військової служби

рішення військово-лікарської комісії для осіб, визнаних обмежено придатними до військової служби у воєнний час

Назва військкомату за місцем реєстрації

найменування військового комісаріату, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку

Назва військкомату за місцем фактичного проживання

найменування військового комісаріату, на території відповідальності якого фактично проживає військовозобов’язаний із числа внутрішньо переміщених осіб

Перебування на спеціальному обліку

номер переліку, пункту і розділу переліку, за якими оформлено бронювання. Для військовозобов’язаних, які мають мобілізаційні розпорядження, — номер команди

Офіцери запасу

Рядки «Група обліку», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Категорія обліку

розряд запасу «1» або «2» відповідно до запису у військовому квитку, а також серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

профіль підготовки (командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний, оперативний, адміністративний, оперативно-технічний)

Військове звання

військове звання, присвоєне військовозобов’язаному під час проходження ним військової служби або перебування в запасі

Військово-облікова спеціальність

6-значне цифрове позначення військово-облікової спеціальності

Назва військкомату за місцем реєстрації

найменування військового комісаріату, в якому офіцер запасу перебуває на військовому обліку

Назва військкомату за місцем фактичного проживання

найменування військового комісаріату, на території відповідальності якого фактично проживає офіцер запасу із числа внутрішньо переміщених осіб

Перебування на спеціальному обліку

номер переліку, пункту і розділу переліку, за якими оформлено бронювання. Для офіцерів запасу, які мають мобілізаційні розпорядження, — номер команди

Призовники

Рядки «Категорія обліку», «Склад», «Військове звання», «Військово-облікова спеціальність», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Група обліку

«призовник»

Назва військкомату за місцем фактичного проживання

назва військкомату, до призовної дільниці якого приписаний призовник

Назва військкомату за місцем фактичного проживання

найменування військового комісаріату, на території відповідальності якого фактично проживає призовник

Перебування на спеціальному обліку

номер пункту (абзацу), частини і статті Закону № 2232, відповідно до якої надається відстрочення, і дата, до якої воно надається

Особові картки призовників і військовозобов’язаних зберігаються в алфавітному порядку в окремій картотеці за такими групами (п. 44 Порядку № 921):

група 1 — особові картки військовозобов’язаних офіцерського складу;

група 2 — особові картки військовозобов’язаних рядового, сержантського і старшинського складу;

група 3 — особові картки військовозобов’язаних — жінок;

група 4 — особі картки призовників.

Увага! Особові картки військовозобов’язаних, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час, виділяються окремо в кожній групі.

А ось особові картки осіб, знятих з військового обліку за віком або станом здоров’я, зберігаються в загальній картотеці. У них після проведення чергового звіряння з відповідними військкоматами робиться відмітка «Виключений з військового обліку за віком» (п. 43 Порядку № 921).

Перевірки і відповідальність

Перевірки. Військові комісаріати відповідно до затверджених планів проводять перевірку підприємств, що перебувають на території їх відповідальності (п. 78 Порядку № 921):

щорічно — якщо на цих підприємствах працюють військовозобов’язані, заброньовані за ними, а також військовозобов’язані, які мають мобілізаційні розпорядження;

раз на три роки — інші підприємства.

Питання, що підлягають перевірці з організації та ведення військового обліку і забезпечення функціонування системи військового обліку на підприємстві, а також перелік документів, що перевіряються, наведений у п. 5 додатка 27 до Порядку № 921 (ср. ).

За результатами перевірки складають акт, який у 14-денний (а не як раніше, 10-денний) строк після її закінчення буде направлений керівникові підприємства.

Після цього керівник підприємства повинен простежити за тим, щоб:

— усі виявлені під час перевірки недоліки були усунені (п. 85 Порядку № 921). Про прийняті заходи слід проінформувати керівника органу, що проводив перевірку;

— результати перевірки були відображені в журналі обліку результатів перевірок (додаток 7 до Порядку № 921).

Відповідальність. У загальному випадку посадовим особам підприємства загрожують адмінштрафи за такі порушення:

— порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 2101 КпАП) — штраф від 510 до 1700 грн.;

— неподання щорічно не пізніше за 1 грудня поточного року до військкоматів списків працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць (ст. 2112 КпАП), — штраф від 17 до 51 грн.;

— прийняття на роботу військовозобов’язаних і призовників, що не перебувають на військовому обліку за місцем проживання (ст. 2113 КпАП), — штраф від 17 до 51 грн.;

— незабезпечення на вимогу військкоматів сповіщення військовозобов’язаних і призовників про їх виклик до військкоматів або перешкоджання зазначених посадових осіб своєчасній явці громадян на збірні пункти чи призовні дільниці (ст. 2114 КпАП) — штраф від 17 до 51 грн.

висновки

  • Підприємства зобов’язані вести персональний військовий облік працівників — призовників, працевлаштованих на строк, що перевищує 3 місяці.
  • Відомості про військовий облік зазначаються роботодавцем в особовій картці працівника.
  • За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію посадовим особам підприємства загрожує штраф від 510 до 1700 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі