Теми статей
Обрати теми

Наслідки забороненої діяльності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Із попередньої статті ви вже знаєте, які види діяльності є табу для платників єдиного податку. Але які наслідки чекають єдиноподатника, якщо наявність ПКУшної заборони його не зупинить і він усе одно дозволить собі заборонену діяльність? Давайте розберемося у цьому питанні!

«Злочин і кара», або Наслідки забороненої діяльності

По-перше, такий платник зобов’язаний оподатковувати дохід, одержаний від забороненої діяльності, за підвищеною ставкою: (1) 15 % для фізосіб (пп. 4, 5 п. 293.4 ПКУ); (2) 6 % для юросіб-ПДВшників і (3) 10 % для юросіб-безПДВшників (п.п. 3 п. 293.5 ПКУ). При цьому

дохід від забороненої діяльності відображається в «єдиноподатковій» декларації окремо від доходу від дозволеної діяльності

Тобто сума такого доходу потрапляє у декларації: до рядка 02 (у першогрупників); до рядка 04 (у другогрупників); до рядка 07 (у ФОПів — третьогрупників); до рядка 4 (у юросіб).

По-друге, такий платник зобов’язаний перейти на загальну систему. Строки такого переходу прописані по-різному для випадків, коли здійснювалися види діяльності, заборонені усім єдиноподатникам згідно з п. 291.5 ПКУ (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ), і для випадків, коли здійснювалася діяльність, заборонена для першо- і другогрупників згідно з пп. 1, 2 п. 291.4 ПКУ (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Зверніть увагу: раніше фіскали стверджували, що першо- і другогрупники, які здійснюють діяльність, заборонену у цих групах, можуть зберегти своє право на спрощену систему, змінивши свою групу на третю (див. листи ГУ ДФС у Рівненській обл. від 14.04.2016 р. за № 837/10/17-00-13-03-04 і ГУ ДФС у Харківській обл. від 19.05.2016 р. № 262/ФОП/20-40-13-01-15). Схоже, так вони вважають і зараз (БЗ 107.12).

На нашу думку, такий висновок суперечить вимогам ПКУ. Докладно про це читайте у коментарі до листа ГУ ДФС у м. Києві від 11.12.2015 р. № 3916/П/26-15-12-02-14 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 4.

А тепер про те, як здійснити перехід.

«Явка з повинною», або Заява про відмову

Спочатку поговоримо про тих платників, які вирішили не ховатися, а одразу визнали, що здійснили заборонену діяльність. За таке вони на виконання вимог п.п. 298.2.3 ПКУ повинні самі себе покарати переходом зі спрощеної системи на загальну.

Для цього потрібно подати фіскалам Заяву про самостійну відмову від спрощеної системи у зв’язку із переходом на загальну систему (п.п. 298.2.2 ПКУ). Строк подання такої Заяви — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу чи року (п.п. 298.2.1 ПКУ).

Форма Заяви про відмову від спрощеної системи — та ж сама, що й у випадку подання Заяви про перехід на спрощену систему. Тобто йдеться про форму Заяви, затверджену наказом № 1675. Відмінність лише в тому, що платнику, який здійснив заборонену діяльність, потрібно заповнити у п. 5 «Підстави подання Заяви» п.п. 5.4 «Відмова від спрощеної системи оподаткування». Зазначений підпункт Заяви заповнюється у два етапи.

На першому етапі необхідно у полі «дата (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування» вказати дату, що її визначено п.п. 298.2.3 ПКУ. Дата зазначається у форматі «число (цифрами), місяць (словами), рік (цифрами)». Яку саме дату тут зазначати? Відповідь на це запитання буде залежати від групи і типу порушення.

Групи 1 і 2. Здійснення видів діяльності, заборонених для першо- і другогрупників виходячи з приписів пп. 1, 2 п. 291.4 ПКУ вимагає від ФОПів груп 1 і 2 перейти на загальну систему з першого числа кварталу, наступного за кварталом, у якому вони допустили таке порушення (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Тож саме цю дату вони і зазначають у Заяві, якщо допустили діяльність, заборонену для їхньої групи.

Натомість у випадку, коли першо- або другогрупник здійснив діяльність, заборонену для всіх (п. 291.5 ПКУ), він формально може почекати з переходом на загальну систему до першого числа наступного звітного (податкового) року (п.п. 5 п.п. 298.2.3, абзац перший п. 294.1 ПКУ). Фіскали у БЗ 107.10 такого висновку прямо не заперечують і обмежуються посиланням на строки, визначені п.п. 298.2.3 ПКУ. Хоча натякають на можливість і доцільність переходу з початку наступного кварталу.

Ми ж не рекомендуємо першо- і другогрупникам працювати на спрощеній системі до кінця року. Бо ж якщо фіскали виявлять порушення при перевірці, то у будь-якому випадку анулюють ЄП-реєстрацію з першого числа кварталу, наступного за кварталом, у якому допущено порушення (п. 299.11 ПКУ). Тож безпечніше полишити спрощену систему вже з наступного кварталу і дату початку такого кварталу зазначити у Заяві.

Група 3. У третьогрупників вищезазначених запитань не виникає: п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ їх не стосується, а п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ їм слід розуміти виключно як перше число кварталу, наступного за кварталом, у якому допущено заборонений вид діяльності (абзац другий п. 294.1 ПКУ). Тож третьогрупники у Заяві в будь-якому випадку зазначають перше число наступного кварталу.

Щодо другого етапу, то на ньому єдиноподатник, який вирішив «повинитися» за заборонений вид діяльності, повинен поставити позначку «Ц» або «+» навпроти причини відмови. У нашому випадку це «здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання».

Ця причина відмови прямо стосується лише здійснення діяльності, забороненої для всіх єдиноподатників (п. 291.5 ПКУ). Однак, на нашу думку, цю ж саму причину повинні називати і першо- чи другогрупники, які здійснювали діяльність, заборонену тільки для них. Адже окремої причини відмови для цієї ситуації у Заяві не передбачено. При цьому у спеціальному полі наприкінці п.п. 5.4 Заяви такі першо- і другогрупники можуть уточнити, чому саме вони відмовляються від спрощеної системи.

На підставі Заяви платника про самостійну відмову від спрощеної системи фіскали анулюють його ЄП-реєстрацію. Таке анулювання здійснюється в останній день календарного кварталу, в якому подано Заяву (п.п. 1 п. 299.10 ПКУ).

«Викидають з ЄП», або Примусова відмова

Тепер поговоримо про тих платників, які здійснювали заборонену діяльність, але не виконали вимоги п.п. 298.2.3 ПКУ і не подали Заяву про самостійну відмову від спрощеної системи. Що на них чекає? У принципі,

фіскали можуть анулювати ЄП-реєстрацію за здійснення забороненої діяльності і без Заяви про самостійну відмову від спрощеної системи, поданої платником

Це випливає з п.п. 3 п. 299.10 ПКУ, де настання випадків, передбачених п.п. 298.2.3 ПКУ, фігурує як окрема підстава для ЄП-розреєстрації. Але виявити, що єдиноподатник здійснював заборонену діяльність, фіскали зможуть тільки під час проведення перевірок. У такому випадку вони анулюють ЄП-реєстрацію в порядку п. 299.11 ПКУ* і донарахують податкові зобов’язання за «загальносистемними» правилами (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2015, № 27-28, с. 33, а також постанову ВСУ від 26.06.2018 р. у справі № 817/4/16 і ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 11.07.2017 р. у справі № 823/490/16).

* При цьому єдиний податок такому платнику продовжує нараховуватися до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано ЄП-реєстрацію (п. 295.8 ПКУ). Якщо ж платник вже встиг заплатити єдиний податок наперед, у тому числі за періоди, в яких не мав права перебувати на спрощеній системі, суми податку за «незаконні» періоди підлягають поверненню як переплата (ст. 43 ПКУ).

Більш докладно про наслідки, які чекають на платника у разі, коли фіскали при перевірці виявлять порушення встановлених ПКУ умов для перебування на спрощеній системі, читайте на с. 23.

Тож рекомендуємо не легковажити Заявою про відмову. І якщо вже так сталося, що ви не подали цю Заяву у строки, в які мали б це зробити згідно з п. 298.2 ПКУ, рекомендуємо подати таку Заяву якомога швидше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі