Теми статей
Обрати теми

Дохідні та трудові порушення на ЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Найчастіше платники ЄП порушують дві вимоги перебування на ЄП, а саме: вимогу щодо граничного обсягу доходу, встановленого для їхньої групи, або щодо кількості працівників, які перебувають із ними у трудових відносинах. Тому далі поговоримо про те, що загрожує платникам ЄП, які допустили такі порушення.

Перевищення ЄП-доходу

Варіанти дій. Якщо ФОП чи юрособа, які є платниками ЄП, за результатами роботи за відповідний період року перевищують граничну величину доходу, що дозволяла їм залишатися в цій групі, то:

1) ФОП груп 1, 2 мають два варіанти дій (п.п. 1, 2 п. 293.8 ПКУ):

— або з календарного кварталу, наступного за календарним кварталом, у якому було допущено таке порушення, перейти до старшої групи ЄП. ФОП групи 1 можуть стати платниками ЄП групи 2 чи 3, а ФОП групи 2 можуть перебратися у групу 3. Звичайно ж, це за умови, що вони не перевищили розмір доходу, який дає право працювати у старшій групі (для групи 2 це 1,5 млн грн. а для групи 3 — 5 млн грн.), чи взагалі перебувати на ЄП (їх розмір доходу склав більше 5 млн грн.).

Заяву на перехід у старшу групу необхідно подати не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому відбулося порушення. Якщо цей день вихідний або святковий, він не переноситься.

При цьому сума перевищення граничного доходу над розміром доходу, отриманого за звітний період, оподатковується ЄП за ставкою 15 %

— або з цього ж періоду перейти на загальну систему оподаткування (пп. 1, 2 п.п. 298.2.3 ПКУ). Заява про відмову від ЄП подається також не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу.

До відома! Якщо ФОП — платник ЄП групи 1 чи 2 переходить на загальну систему, то йому слід:

а) подати декларацію єдиноподатника за періоди (квартали) перебування на ЄП у строки, встановлені для квартального звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ). При цьому подавати річну єдиноподаткову декларацію вже не потрібно;

б) до суми перевищення застосувати ставку 15 % (п.п. 1 п. 293.4, п.п. 1, 2 п. 293.8 ПКУ);

в) сплатити ЄП за останній місяць застосування спрощеної системи не пізніше 20-го числа поточного місяця, а з суми перевищення — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал (п. 295.7 ПКУ);

2) ФОП і юрособи, які є платниками ЄП групи 3 незалежно від обраної ставки (з ПДВ чи без) можуть здійснити тільки одну дію — відмовитися від ЄП і перейти на загальну.

Щоб відмовитися від ЄП, платники групи 3 мають подати заяву про відмову (як і ФОП груп 1 та 2) не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п.п. 3 п. 293.8 ПКУ).

При цьому до суми перевищення доходу над граничною межею у 5 млн грн. ФОП групи 3 застосовують, як і ФОП груп 1 та 2, ставку ЄП у розмірі 15 %, а юрособи — ставку ЄП у подвійному розмірі ставок, визначених для них на групі 3, тобто ставку 6 % (платник ЄП групи 3 із сплатою ПДВ, для яких звичайна ставка становить 3 %), або ставку 10 % (платник ЄП групи 3 без сплати ПДВ, для яких звичайна ставка становить 5 %).

Подавши заяву, юрособа — платник ЄП має все одно подати звичайну квартальну декларацію з ЄП за останній квартал роботи на ЄП, тобто квартал, у якому було порушено розмір граничного доходу. У відведеному для цього місці декларації слід відобразити нарахований ЄП за збільшеною ставкою. Суму нарахованого податку в межах граничного доходу і поза цією межею слід сплатити у строк, установлений для сплати зобов’язань за квартал, тобто протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал (п. 295.7 ПКУ).

Якщо єдинник не подасть такої заяви, то його все одно податкова в примусовому порядку за результатами перевірки позбавить статусу платника ЄП з першого числа місяця, що настає за кварталом, в якому було допущено порушення (п. 299.11 ПКУ).

ПДВ-наслідки. Якщо ви переходите на загальну систему через перевищення граничного розміру доходу, то напевно платник ЄП уже перевищив межу для обов’язкової реєстрації платником ПДВ у 1 млн грн., установлену п. 181.1 ПКУ. Тому якщо ви,

перебуваючи на ЄП, не були платником ПДВ і перевищили межу в 1 млн, то доведеться зареєструватися платником цього податку при переході на загальну систему

Для цього екс-платник ЄП може скористатися або:

— процедурою обов’язкової реєстрації платником ПДВ, прописаною у п. 183.4 ПКУ. Тобто подати заяву про реєстрацію не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів;

— процедурою добровільної реєстрації платником ПДВ, прописаною у пп. 182.1 та 183.3 ПКУ. Для цього слід подати заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого він вважатиметься платником податку.

РРО-наслідки. ФОП, покинувши лави спрощенців через перевищення граничної межі доходу або перевищивши дохід в 1 млн грн. і перейшовши до старшої групи, має пам’ятати, що з першого дня перебування на загальній системі (переходу до старшої групи) він втрачає РРО-імунітет (звичайно ж, за умови, що до цього він РРО не використовував). Отже, відтепер він буде змушений всі готівкові розрахунки проводити виключно через РРО.

Перевищення чисельності

Порушити вимогу про кількість працівників, з якими єдинник має право укладати трудові договори, можуть тільки ФОП груп 1 та 2. Річ у тому, що відповідно до п. 291.4 ПКУ ФОП — платники ЄП:

— групи 1 не можуть взагалі використовувати працю найманих осіб (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ);

— групи 2 можуть використовувати найманих працівників, але кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не має перевищувати 10 осіб (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

До відома! Не враховують у загальній кількості працівників, які перебувають у трудових відносинах з ФОП:

— працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною, а також мобілізованих працівників (п.п. 291.4.1 ПКУ);

— осіб, яких ФОП залучає до виконання робіт за цивільно-правовими договорами (договорами підряду). На цьому наголошують і податківці у категорії 107.01 БЗ. Річ у тому, що за такими договорами оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Але з такими договорами слід бути дуже обережними. Інколи фіскали чи «трудовики» намагаються перекваліфікували їх у трудові. Щоб цього не сталося, будьте уважними при їх складанні (деталі у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 88).

Якщо ФОП порушив «трудову» вимогу, то він зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ).

У ПКУ сказано, що для ФОП звітним періодом є рік. Але з огляду на п. 299.11 ПКУ, за яким фіскали позбавляють статусу платника ЄП з початку наступного кварталу за кварталом, в якому допущено порушення, то радимо орієнтуватися на період, що дорівнює кварталу.

Тобто щоб покинути лави спрощенців, ФОП-порушник має подати заяву про відмову від ЄП не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року), наступного за тим, у якому відбулося порушення.

Наслідки переходу на загальну систему через порушення чисельності працівників такі ж, як і при перевищенні обсягу доходу. Про них читайте вище.

Увага! Якщо ФОП самостійно не перейде на загальну систему, то це за нього зроблять контролери (п. 299.11 ПКУ). Вони викинуть горе-спрощенця з ЄП з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено трудове порушення. Якщо саме фіскали позбавлять ФОП статусу платника ЄП, то знову стати платником ЄП він зможе тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі