Теми статей
Обрати теми

У Реєстрі ЄП відсутній код КВЕД: наслідки

Децюра Сергій, податковий експерт
Для того щоб при придбанні товару, роботи чи послуги у ФОП-єдиноподатника не було проблем ані у покупця, ані у продавця, має виконуватися одне просте правило: єдинник повинен здійснювати той вид діяльності, інформація про який внесена до Реєстру ЄП. Якщо ж у ФОП-єдиноподатника у Реєстрі ЄП відсутній вид діяльності, яким він займається, то нічого доброго для продавця платника ЄП не буде. Про те, що очікує на кожну сторону, яка здійснила таку операцію, читайте далі.

Не той вид діяльності

Коли юрособа придбає товари, роботи чи послуги у спрощенця (ФОП чи юрособи), то щоб від здійснення цієї операції ніхто не постраждав (ані замовник, ані виконавець), потрібно, щоб вид діяльності (код КВЕД), у межах якого спрощенець продав товар чи виконав роботи (надав послуги) юрособі, був внесений до Реєстру платників єдиного податку (далі — Реєстр ЄП).

Пояснюється цей тезис тим, що на сьогодні п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ вимагає від єдиноподатників всіх груп (див. п. 298.2 ПКУ) відмовитися від спрощеної системи оподаткування при здійсненні видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП.

На наш погляд, такий висновок повністю логічний для платників ЄП групи 1 та 2. Річ у тому, що:

1) для них вид діяльності, внесений до Реєстру ЄП, визначає ставку податку. А тому,

здійснення діяльності без внесення інформації про новий вид діяльності можна розцінити як ухилення від сплати податку

2) пп. 298.5 ПКУ прямо вимагає від таких платників подавати контролерам заяву з новим КВЕД.

Що стосується платників ЄП групи 3, то, на наш погляд, відсутність у Реєстрі ЄП коду КВЕД виду діяльності, яким він займається, не повинна впливати на його право перебувати на ЄП.

Для таких єдиноподатників, щоб залишатися на спрощеній системі оподаткування, важливо тільки те, щоб вони фактично не здійснювали заборонену їм діяльність згідно з п. 291.5 ПКУ. А той факт, чи включили вони коди КВЕД до Реєстру ЄП, значення в цілому не має. Аргументуємо це тим, що:

— платники цієї групи ЄП сплачують податок залежно не від здійсненого виду діяльності, а від отриманого загального доходу (виручки). Тому, яку б діяльність третьогрупник не вів (крім забороненої), дохід буде оподатковуваний однаково;

— формально пп. 298.5 і 298.6 ПКУ не вимагають від третьогрупника подавати податковій заяву з новим КВЕД: один з них вимагає таких дій тільки від платників 1 і 2 груп, а інший — тільки для ситуацій зміни: (1) податкової адреси та (2) місця здійснення госпдіяльності.

Водночас фіскали не поділяють нашої позиції. Вони наголошують, що п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ вимагає від всіх єдиноподатників, у тому числі 3 групи (див. п. 298.2 ПКУ), відмовитися від спрощенки при здійсненні видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП, а отже, і не внесених до ЄДР.

Наслідки для продавця-спрощенця

Якщо спрощенець (ФОП чи юрособа) здійснює не зазначений у Реєстрі ЄП вид діяльності, то він має:

1) залишити спрощену систему оподаткування і перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювався такий вид діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Для цього він має не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного податкового кварталу подати до контролюючого органу заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування (пп. 298.2.1 ПКУ). Якщо платник ЄП добровільно не виявить бажання залишати лави спрощенців, то фіскали примусово анулюють реєстрацію платника ЄП відповідно до пп. 299.10 і 299.11 ПКУ;

2) сплатити із доходу, отриманого від здійснення незареєстрованої діяльності, ЄП за збільшеними ставками. А саме, такий дохід відповідно до пп. 293.4 — 293.5 ПКУ необхідно оподаткувати:

— єдинникам груп 1 — 3 (ФОП) — за ставкою 15 %;

— єдинникам групи 3 (юрособам) — за подвійною ставкою ЄП, тобто 6 або 10 %.

Щоб не потрапити в такі неприємності, радимо спрощенцям не полінуватися та внести його до Реєстру ЄП. На це вказують і фіскали у листі від 20.02.2018 р. № 683/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, від 06.05.2016 р. № 10233/6/99-99-12-02-03-15 та категорії 108.04 БЗ.

Зробити це не складно. Спочатку внесіть інформацію про новий вид діяльності до ЄДР. Для цього слід подати держреєстратору реєстраційну картку за формою, наведеною в додатку 3 до наказу Мін’юсту від 18.11.2016 № 3268/5 (ср. ).

А потім, після внесення таких даних до ЄДР, потрібно внести зміни до Реєстру ЄП. Для цього доведеться звернутись до ДФС за місцем реєстрації із заявою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Єдинники груп 1 та 2 заяву зі змінами щодо видів діяльності подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за місцем, у якому відбулися зміни (п. 298.5 ПКУ).

А от для єдинників групи 3 у ПКУ строк подачі заяви не визначено. Тому податківці щодо юрособи на ЄП не проти того, щоб новий код КВЕД виду госпдіяльності, розпочатої фактично протягом календарного кварталу, був внесений до Реєстру ЄП пізніше — згідно із Заявою, поданою вже після закінчення такого кварталу (108.04 БЗ). А для ФОП групи 3 вони пропонують подати таку заяву разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (107.12 БЗ)

Хоча ми вважаємо,

краще подати заяву зі змінами щодо видів діяльності перед тим, як здійснювати вид діяльності, відсутній у Реєстрі ЄП

Детально про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 95, с. 46.

Наслідки для покупця

Якщо спрощенець (як ФОП, так і юрособа) здійснив діяльність, яка не внесена до Реєстру ЄП, то порушення в цьому випадку вчиняє сам спрощенець. Тому й відповідальність загрожує тільки йому.

Юрособа, при здійсненні операції з якою було допущене це порушення, постраждати не повинна. Хоча на практиці може бути не зовсім так, тому далі поговоримо про наслідки такої взаємодії.

Недійсність правочину. Якщо у спрощенця, який здійснює певний вид діяльності, відсутній код КВЕД такого виду діяльності у Реєстрі ЄП, то, напевно, такий код відсутній і в ЄДР. Таке упущення дає шанс податківцям наполягати на тому, що здійснена спрощенцем операція є недійсною, а тому за такою операцією із спрощенцем юрособа-покупець (замовник) не зможе віднести суми до своїх витрат і розраховувати на податковий кредит з ПДВ.

На наш погляд, такі вимоги контролерів є незаконними. Річ у тому, що

суб’єкт господарювання вільний займатися практично всіма незабороненими видами діяльності (ч. 1 ст. 19, ст. 43 і 44 ГКУ та ст. 3 ЦКУ)

Нашу думку підтримує й ВГСУ (див. п. 3.8 постанови пленуму ВГСУ від 29.05.2013 р. № 11).

Водночас податківці часто ігнорують таку позицію та гнуть свою лінію, наполягаючи на тому, що здійснення діяльності, інформація про яку не внесена до ЄДР, а отже, й до Реєстру ЄП (немає коду КВЕД певної діяльності), робить договір недійсним.

На наш погляд, якщо в покупця є докази здійснення операції, то перейматися через її недійсність не слід. Водночас якщо таких доказів немає, то відсутність коду КВЕД здійсненої діяльності виконавцем у ЄДР та в Реєстрі ЄП може стати одним із аргументів визнання операції недійсною (див. ухвали ВАСУ від 18.05.2017 р. у справі № К/800/13843/16* та від 27.09.2016 р. № К/800/12450/15**).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66601119.

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/61688260.

Податок на прибуток. Юрособа, яка є платником податку на прибуток і має документи на здійснення такої операції (тобто може підтвердити реальність здіснення операції), не повинна перейматися тим, що спрощенець при здійсненні операції з нею (при продажу товарів, наданні послуг чи виконанні робіт) здійснив діяльність, яка не внесена до Реєстру ЄП. Річ у тому, що в ПКУ для таких реальних операцій жодної відповідальності для юрособи не передбачено.

Немає в ньому і будь-яких обмежень щодо роботи з ФОП та юрособами-єдинниками, які б змушували юрособу коригувати фінрезультат до оподаткування.

Тобто вартість товарів, робіт, послуг, отриманих від ФОП чи юрособи — платника ЄП, який допустив це порушення (здійснив діяльність, не зазначену у Реєстрі ЄП), враховується при визначенні прибуткового об’єкта оподаткування в загальному порядку (за правилами бухгалтерського обліку).

Водночас якщо податківці визнають договір із таким спрощенцем нечинним і вам не вдасться переконати їх в іншому навіть із допомогою слуг Феміди, то тоді на витрати за таким договором вам розраховувати не доведеться.

ПДВ. Щоб підприємство могло включити до ПК ПДВ щодо придбаних товарів і послуг у спрощенця, який зареєстрований платником ПДВ, потрібно, щоб юрособа мала на руках зареєстровану податкову накладну. Той факт, що спрощенець здійснив вид діяльності, не внесений до Реєстру ЄП, на право юрособи на ПК не впливає.

Звісно ж, за умови, що госпоперація є реальною та її не визнали недійсною. У цьому випадку на ПК навіть за наявності податкової накладної розраховувати не слід.

ПДФО і ВЗ. Якщо ФОП-спрощенець здійснив не внесений до Реєстру ЄП вид діяльності, то (що приємно) юрособа точно не буде зобов’язана утримувати з доходу, виплаченого ФОП-спрощенцю, ПДФО і ВЗ.

Річ у тому, що для підприємства, яке працює з ФОП-єдинниками будь-якої групи, щоб не утримувати ПДФО чи ВЗ, головний їх підприємницький статус, а не те, який вид діяльності вони здійснили.

Тобто чи відповідають зареєстровані види діяльності фактично здійсненим.

Підтверджується підприємницький статус фізособи документально. Єдиним обов’язковим документом, який має бути отриманий підприємством, щоб підтвердити підприємницьких статус фізособи, є витяг з ЄДР (див. листи ДФСУ від 02.03.2018 р. № 845/6/99-99-13-01-01-15/ІПК та від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 4). А ось витяг з Реєстру ЄП отримувати не обов’язково. Хоча на бажання можна, звісно, отримати і його. На це звертають увагу й податківці (категорія 107.12 БЗ). Якщо у вас на руках є витяг із ЄДР і в ньому зазначено, що фізособа є підприємцем, утримувати ПДФО і ВЗ не потрібно, навіть якщо вид діяльності, який вона здійснювала, не вказаний у Реєстрі ЄП.

Важливо! Навіть не оподатковуючи підприємницький дохід, податковий агент зобов’язаний відобразити його суму в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «157», а також у розділі II за рядком «Військовий збір».

Не уникнути утримання ПДФО і ВЗ при виплаті доходу фізособі тільки у разі, коли підприємство не зможе підтвердити її підприємницький статус. У цьому випадку юрособа повинна виконати всі обов’язки податкового агента щодо фізособи, яка надає послуги чи продає товари (п.п. 165.1.36, п. 177.8 ПКУ).

ЄСВ. Питання з ЄСВ може виникнути тільки у випадку, коли підприємець надає підприємству послуги чи виконує роботи за ЦПД.

Отже, якщо ФОП-спрощенець здійснив не внесений до Реєстру ЄП вид діяльності, то, чи буде юрособа-замовник нараховувати на дохід виплачений такій ФОП ЄСВ, залежить від того, чи зазначений код КВЕД виду діяльності, яким займається ФОП у витягу* з ЄДР (див. п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Інструкції № 449).

* На наш погляд, це може бути і друкована копія паперового витягу, і роздруківка електронного витягу, й електронна копія електронного витягу. Водночас податківці говорять про копію виписки з ЄДР (301.10 БЗ).

Якщо код КВЕД певного виду діяльності, яким займається ФОП, відсутній у витягу з ЄДР, а отже, напевно, він не міститься і в Реєстрі платників ЄП, то юрособа, яка виплачує винагороду за надану їй послугу чи виконану роботу, зобов’язана включити суму такої винагороди до бази нарахування ЄСВ (див. лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 4). Ставка ЄСВ стандартна — 22 %.

Якщо ж виконані ФОП роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з ЄДР, то на винагороду, виплачену за цивільно-правовим договором робіт/послуг на користь ФОП, ЄСВ не нараховують (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Звертаємо увагу: для цілей нарахування ЄСВ важливо саме те, чи зазначений код КВЕД конкретного виду діяльності, яким займається ФОП у витягу з ЄДР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі