Теми статей
Обрати теми

Зарплата готівкою: скільки можна?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Сколько слухов наши уши поражает!
Сколько сплетен разъедает, словно моль!*
Щойно з 15 лютого запрацювали чергові зміни до касових правил**, як НБУ навздогін запропонував для обговорення проект наступних — щодо обмеження готівкових розрахунків. Традиційно ця тема викликає глухий спротив наших співвітчизників. А якщо ще й розпустити неправдиві чутки, скажімо, про те, що ось-ось стане неможливим одержати зарплату готівкою на суму понад 15 тис. грн., то це точно не сподобається багатьом. Та чи так це насправді? Чи планує НБУ такі непопулярні заходи?

* В. С. Висоцький, «Пісенька про чутки».

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7.

Безперечно, ви знаєте, що регулятор нарешті розставив усі крапки над «і» у питанні, чи поширюється 50-тисячне обмеження готівкових розрахунків на виплати, пов’язані з оплатою праці. Якщо серед вас є ті, хто вже відчув на собі скасування таких обмежень, ми щиро радіємо разом з ними. Хоча нам чомусь здається, що їх не надто багато…

Інша справа — якщо Нацбанк обмежить зарплатні готівкові виплати 15 тисячами. Звісно, не кожен заробляє такі гроші, проте ця цифра здається більш-менш досяжною для доволі значної кількості працівників. Її озвучує і Мінсоцполітики у своїх заявах щодо бажаного розміру середньої зарплати в Україні у найближчі декілька років.

То на що ж чекати тим, хто вже має такі щомісячні статки або сподівається скоро вийти на цю цифру? Дамо відповідь на це запитання не з чуток, а з аналізу чинного касового Положення № 148 та запланованих змін до нього (див. за посиланням https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=89102905).

Як виплачують зарплату зараз? Наразі у п.п. 2 п. 6 Положення № 148 прописано, що суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки з фізичними особами готівкою протягом одного дня в розмірі до 50 тис. грн. уключно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів, зокрема, до банку для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Разом з тим обмеження, установлені в п. 6 Положення № 148, не стосуються виплат, пов’язаних з оплатою праці. Такий виняток із загального правила віднедавна прямо прописаний у п.п. 4 п. 8 Положення № 148. Саме ця норма і дає зараз можливість фізособам отримувати заробітну плату готівкою з каси свого роботодавця у будь-якій сумі. Такий підхід поділяють і податківці (БЗ 109.13).

Що планує НБУ? У планах регулятора, зокрема,

зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 тис. грн. до 15 тис. грн.

Очевидно, що такі зміни не зачіпають жодним чином п. 8 Положення № 148. Отже, з нього, як і раніше, випливатиме, що зарплатні виплати не обмежуються тим 15-тисячним порогом, який планується встановити для готівкових розрахунків суб’єктів господарювання з фізичними особами. Тож нічого не бійтеся — НБУ не збирається (принаймні, цього разу) обмежувати вас у праві отримати зароблене готівкою. Хоча заради справедливості слід сказати, що готівка — анахронізм, якого непогано було б позбутися. І рано чи пізно, це все одно станеться…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі