Теми статей
Обрати теми

Перевіряємо реєстрацію платником сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.02.06 Бази знань

висновок документа

Податківці надають письмову вмотивовану відмову у реєстрації платником сільгоспЄП протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларацій із сільгоспЄП

Щоб стати платником сільгоспЄП, юрособа має подати не пізніше 20 лютого поточного року до контролюючого органу пакет документів у складі декларації із сільгоспЄП та додатків до неї (п.п. 295.9.1 ПКУ). Про те, що це за документи і як їх заповнювати, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20.

Подавати такі документи мають як аграрії, що вперше стають платниками сільгоспЄП, так і ті, хто в минулому році вже перебував на сільгоспЄП. Останні роблять це для підтвердження статусу платника сільгоспЄП, навіть не зважаючи на те, що реєстрація платником ЄП є безстроковою (п. 299.10 ПКУ).

Після подання таких документів аграрій заспокоюється і вважає, що він автоматично стає спрощенцем.

Водночас це не зовсім так. Про це заявляють і фіскали. У їхньому розумінні подання таких документів є лише знаком про те, що аграрій претендує на сільгоспЄП. А щоб він почав носити горде звання платника сільгоспЄП, контролери ще мають:

1) перевірити дотримання аграрієм вимог, установлених для обрання сільгоспЄП. Зокрема: дотримання сільгоспчастки на рівні, не меншому за 75 % (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ), відсутність в аграрія податкового боргу на 1 січня (п.п. 291.51.3 ПКУ) тощо;

2) провести камеральну перевірку поданої звітності з сільгоспЄП і додатків до неї.

Враховуючи це, податківці наголошують, що тільки після того, як буде проведена перевірка аграрія, його або включать до Реєстру платників сільгоспЄП, або дадуть вмотивовану відмову.

При цьому якщо за результатами перевірки буде відмовлено у реєстрації платником сільгоспЄП, про це аграрія повідомлять шляхом направлення письмової вмотивованої відмови.

Таку відмову податківці направлять у строки, встановлені для проведення камеральної перевірки (п. 76.3 ПКУ), тобто протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларацій із сільгоспЄП.

Чому саме в ці строки? А інших, на жаль, у ПКУ не існує, як і обов’язку інформувати в ці строки аграрія про відмову у реєстрації чи підтвердження статусу платника сільгоспЄП.

Враховуючи те, що останній день подання документів для обрання сільгоспЄП у 2019 році припав на 20.02.2019 р., то відмова у реєстрації має надійти не пізніше 22.03.2019 р.

Водночас не факт, що податківці додержать свого слова і направлять аграрію, який не дотримався критеріїв перебування на сільгоспЄП, рішення про відмову в реєстрації платником сільгоспЄП. У ПКУ про направлення такого рішення немає й слова.

Тому радимо всім аграріям, які подали документи для переходу на сільгоспЄП або підтвердження свого статусу на наступний рік, самим дізнатися, чи є вони у Реєстрі платників сільгоспЄП.

Для цього подайте до контролюючого органу за місцем податкового обліку заяву довільної форми. У відповідь на неї вам протягом одного робочого дня з дня її надходження нададуть довідку у довільній формі про реєстрацію платником сільгоспЄП (див. БЗ 108.02.06). Звичайно ж, за умови, що ви є таким платником.

Звертатися про отримання такої довідки радимо після 22.03.2019 р. Тобто після того, як фіскали проведуть камеральну перевірку і приймуть рішення про реєстрацію юрособи платником сільгоспЄП.

Чекати на те, що вони самі направлять рішення про включення до Реєстру платників сільгоспЄП, — справа марна. Це також не передбачено у ПКУ. Крім того, таку інформацію ви не відшукаєте і на сайті ДФСУ. Там є дані лише про реєстрацію юрособи платником ЄП групи 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі